Wat de zee vertelt – Julia Drake

Gepubliceerd op

De leden van de familie Larkin zijn niet alleen enorme geluksvogels, ze zijn bovenal dóórzetters. Of tenminste, dat is wat de lange, grappige en muzikale Violet en haar briljante, gevoelige broertje Sam altijd verteld werd. Toen het schip Lyric bij de kust van Maine zonk en alle passagiers verdronken, was hun betovergrootmoeder Fidelia de enige die wist te overleven. Ze zwom naar de kust, werd ter plekke verliefd en stichtte het dorpje Lyric. Rampen lijken de familie echter te achtervolgen. Zo blijft Violet uit de bocht schieten door met de verkeerde mensen te feesten, en tot overmaat van ramp doet Sam op een mooie zomerdag een zelfmoordpoging.
Terwijl Sam behandeld wordt, wordt Violet naar Lyric gestuurd. Wanhopig overweegt ze hoe ze de situatie recht kan zetten, en slechts één oplossing borrelt naar boven: ze moet en zal het scheepswrak vinden waar Sam en zij over fantaseerden toen ze kinderen waren.
De plaatselijke amateurgeschiedkundige Liv Stone schiet haar te hulp bij de jacht naar het wrak. Liv, met haar sprankelende intelligentie en waakzame grijze ogen, ontwaakt iets in Violet wat ze niet eerder heeft gevoeld. Of ze de Lyric zullen vinden of niet, de reis die Violet maakt en de inzichten die ze onderweg opdoet, zouden zomaar het begin van haar redding kunnen zijn…Na een zelfmoordpoging van Violet haar broer Sam kunnen haar ouders haar wangedrag even niet meer aan en sturen haar naar haar oom Toby in Lyric, het dorpje vlakbij Maine dat haar betovergrootouders hebben gesticht. Daar aangekomen lijkt het in niks meer op wat Violet in haar herinneringen heeft. Haar ouders hebben een baantje geregeld bij het Lyric aquarium maar ook dat is niet wat het ooit geweest is en Violet heeft ook totaal niks met vissen of aquariums, dus een totale mismatch in haar ogen. Betovergrootmoeder Fidelia leed schipbreuk met het schip ‘Lyric’ waarna ze aan land kwam en na enige tijd trouwde met Ransome en het dorp Lyric stichtte. Nu Violet in Lyric is en gedwongen in het aquarium werkt ontmoet ze haar collega, Orion, een superknappe jongen die ze meteen aardig vindt ook al is hij in het begin wat nors naar haar toe. Wanneer Violet vrienden van Orion ontmoet, word haar interesse in het echte verhaal van Fidelia en de Lyric geprikkeld door een sceptische vriendin van Orion, Liv, een amateur onderzoekster. Samen duiken ze in de geschiedenis van de Lyric in de hoop het schip en zijn verleden misschien wel te vinden. Maar vriendschap en liefde zijn moeilijke dingen als je in de war bent over jezelf en het leven zoals Violet nu, dus lijken en zijn veel dingen pijnlijk of onmogelijk. Wanneer ook nog eens haar broertje voor haar neus staat is de(scheeps)ramp compleet. Violet gaat in de loop van het verhaal een aantal dingen beseffen waardoor alles een ander verloop krijgt dan in eerste instantie haar intentie was.

Ik kreeg een prachtig cadeau in de post en dat bleek ‘wat de zee verteld‘ te zijn, er zat flessenpost aan vast gebonden met een blauw touwtje, deze manier van het boek binnenkrijgen gaf mij meteen een bijzonder, apart (maar mooi) gevoel en dat past perfect bij dit boek. Violets gevoelens en gedachten zijn zo gecompliceerd, en vallen zo in elkaar over dat het verhaal je compleet in beslag neemt, je voelt tijdens het lezen de struggles die Violet heeft en haar strijd geeft het verhaal een emotionele lading. Niet alles is kommer en kwel want Violet heeft ontzettend droge humor en sommige herinneringen of gebeurtenissen maakten mij echt aan het lachen. Sommige stukken in het verhaal voelen zo huiselijk en vertrouwd aan, dat je je compleet in het verhaal wentelt en vertederd raakt. Dit verhaal heb ik niet gelezen, dit verhaal heb ik gevoeld, beleefd, alle emoties en gebeurtenissen, alle lieve dingen en alle verdrietige dingen, het raakte mij op een mooie intense manier. Er gebeurt zoveel in het leven en het hoofd van Violet dat het haar, en jou als lezer, soms duizelt, maar hoe mooi is het als een verhaal je in het hart raakt. Sommige stukken zijn zo poëtisch en mooi geschreven dat je ze keer op keer zou willen herlezen maar dat niet doet omdat alles zo mooi is en je toch ook wilt doorlezen. Een boek met een geheel eigen manier van vertellen, een zo’n vertederende en emotionele manier van het verhaal brengen dat je van dit verhaal gaat houden, echt een debuut om trots op te zijn. De cover geeft het juiste gevoel van het verhaal weer, het voelt een beetje onbekend maar wel mooi, geen uitspattende felle kleuren maar de kleuren van het verhaal, heel mooi gedaan.

Uitgeverij: Moon Young Adult
ISBN: 9789048847914
Pagina’s: 367
Prijs: € 21,99

[bol_product_links block_id=”bol_5e2973acdb09d_selected-products” products=”9200000120212186,9200000121156352″ name=”Wat de zee verteld” sub_id=”Julia Drake” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.