Komiek VS Depressie – Kevin Breel

Gepubliceerd op

KomiekvsDepressie-cover

Kevin Breel is een succesvol comedian, een cum laude student en hij maakt deel uit van een grote vriendengroep. Hij is de droom van elke ouder, de perfecte schoonzoon. Hij s is alleen ook suïcidaal depressief. Zijn verhaal werd een wereldwijd fenomeen toen hij ten overstaan van drie miljoen kijkers bij TEDx durfde toe te geven: ik lijd aan depressies. In dit boek vertelt hij zijn verhaal; van hoe hij op de rand van zijn bed zat met een overdosis pillen in de hand, tot zijn langzame herstel. Hij durft alles te vertellen waar wij het liever niet over hebben en trapt met zijn keiharde grappen op het taboe dat in onze maatschappij op depressie rust. Dat alles weet hij te verpakken in een luchtige, quirky en ongeëvenaard eerlijke stijl. Deze Canadese PAAZ is een grote hit in Noord-Amerika.

Al heel jong is Kevin op zichzelf aangewezen door afwezigheid van zijn zus en ouders. Hij ontdekt ook al op vrij jonge leeftijd dat zijn ouders niet van elkaar houden, dat merkt hij aan hoe ze met elkaar praten en op verschillende verdiepingen van hun huis slapen. Wanneer er tot hem doordringt dat als de gordijnen open zijn de mensen zo naar binnen kunnen kijken word hij angstig, voelt zich bekeken en naakt in zijn eigen huis. Wat mij opvalt is dat als Kevin zes is en voor het eerst naar school gaat dat hij alles al behoorlijk overdenkt in plaats van net als alle jonge kinderen gewoon kind te zijn. Ook word hij dikwijls gepest. Hij verteld over het verlies van zijn beste vriend Jordan toen hij 13 was. Zoiets doet wat met je en volgt je in alles dat je doet. Zo begint hij al zijn vriendschappen te vergelijken met de vriendschap van hem en Jordan en daardoor beseft hij des de meer hoe hij hem mist en dat niemand aan Jordan kan tippen. Hij bouwt een muur om zich heen en word steeds eenzamer. Doordat hij zo eenzaam was werd het donkere in zijn leven meer dan het lichte en had hij voorbereiding getroffen er een eind aan te maken. Hij had de drank, de pillen en hij schreef een lange brief aan zijn zus en moeder waarna hij instortte en het uiteindelijk niet deed. Hierdoor heeft zijn moeder hem naar dokter John Betts gestuurd. De beste dokter ooit zegt Kevin zelf, de enige waar hij écht mee heeft gepraat. Kevin heeft in die tijd erg veel inzichten gekregen in zijn denk en doe wijze en leert daar erg veel van waardoor hij er uiteindelijk uit komt en weet verder te gaan met léven in plaats van depressief zijn en blijven.

Kevin mag dan een comedian zijn, dit verhaal is verder van komedie dan je je maar kunt bedenken. Kevin schrijft puur en goudeerlijk over zijn leven dat beheerst werd door depressie en alle bijkomende ongemakken en gevaren. Hij heeft in het boek kladblok papiertjes geplakt met aantekeningen, zo’n aantekening kan een tip of een in die tijd vergaarde wijsheid bevatten. Hij verteld heel mooi wat hem persoonlijk erg veel heeft geholpen, welke inzichten hem zijn leven heeft doen herpakken. Hij hoopt met zijn boek te bereiken dat mensen met een depressie beseffen dat ze niet alleen zijn, iets aan zijn inzichten hebben en vooral, met stip op nummer 1, dat mensen hulp vragen als ze in een donker diep dal belanden. Mooi en puur geschreven met hier een dat een grapje tussendoor naar over het algemeen is het een bloedserieus verhaal over een jonge man die al van jongs af aan anders en misschien zelfs toen al depressief was maar zich gepakt heeft. Cover ziet er erg leuk uit, leuke kleuren en een lettertype om vrolijk van te worden (handig dus om tijdens het verhaal af en toe naar te kijken)

Uitgeverij: Pepper Books
ISBN: 978 90 206 0832 8
Pagina’s: 187
Prijs: € 17,99

[bol_product_links block_id=”bol_56900960ba99e_selected-products” products=”9200000046552262″ name=”Komiek VS Depressie – Kevin Breel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.