Redenen om te blijven leven – Matt Haig

Gepubliceerd op

9789048828524_240@2x

Op zijn vierentwintigste stort het leven van Matt Haig volledig in. Hij ziet geen enkele uitweg, geen reden meer om te bestaan. Dit is het verhaal van hoe hij zijn depressie overwon, een ziekte die hem bijna vernietigde, en hoe hij opnieuw leerde met volle teugen van het leven te genieten. Redenen om te blijven leven is meer dan een memoire: het is een ontroerende, grappige en vreugdevolle zoektocht naar hoe om te gaan met depressie.

Wanneer hij 24 is en heerlijk in Spanje vertoeft krijgt hij voor het eerst te maken met de verschijnselen van depressie. Het begon met één rare gedachte en een raar gevoel in z’n nek zo zegt hij zelf. Hij kende dit gevoel niet, zijn hart sloeg op hol, zijn gedachten sloegen op hol, HIJ sloeg op hol. Angst voedt de verbeelding en de verbeelding voedt op zijn beurt weer de (vaak onrealistische) angst en zo blijf je in het spiraal naar beneden afglijden tot je niet met verder kunt.
Een erg mooie, en met de kijk op een depressie, geschreven zin vind ik ‘de beste manier om een monster te verslaan, is een nog groter monster te vinden’. Hiermee bedoeld Haig dat je door depressie voor allemaal dingen (terecht of onterecht) ontzettend bang kunt zijn, maar wanneer je niks meer onderneemt omdat je bang bent, kun je ook nooit ontdekken of je angsten gegrond zijn en blijf je bang voor de dingen die, achteraf gezien, juist weinig tot niets voorstellen.

Al na de eerste twee hoofdstukken durfde ik te denken ‘dit boek móét aan alle menen verkocht worden die iemand kennen met een depressie’. Helaas heb ik hier zelf mee te maken en helaas is het de nare waarheid dat mensen denken (en heel erg soms zeggen); ‘maar je ziet er helemaal niet ziek uit’ en dàt is nou juist het verraderlijke van geestelijke ziektes, je ziet het niet dus mensen begrijpen het niet. Haig verwoord het allemaal prachtig. Misschien is het juist verwoord, maar hetgeen me erg tegenstaat in dit boek is het woord ‘depressielijder’ dat woord maakt het nog erger dan het in werkelijkheid al is. Joanna Lumley staat met haar citaat achterop dit boek en ik kan niet anders dan het roestend met haar eens zijn, ze zegt ‘een klein meesterwerk. Het zou zomaar levens kunnen redden’ en dat geloof ik ook echt in, Haig schrijft zo duidelijk wat het inhoud dat mensen het wel moeten gaan begrijpen.

Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789048828524
Pagina’s: 200
Prijs: € 17,50

[bol_product_links block_id=”bol_5690097af3945_selected-products” products=”9200000046234050,9200000046910463″ name=”Redenen om te blijven leven – Matt Haig” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.