Niets dan de waarheid – Mike Tyson

Gepubliceerd op

nietsdandewaarheid

Wereldkampioen boksen, filosoof, veganist, vader en acteur. Leer Mike Tyson écht kennen! In deze autobiografie vertelt hij over zijn ruige jeugd in Brooklyn, New York, zijn snelle opmars naar de top van de bokswereld en hoe hij als jongste zwaargewicht wereldkampioen werd. Maar ook over de schaduwzijde van zijn leven spreekt Mike heel openhartig: de valse veroordeling die leidde tot een jarenlange gevangenisstraf, zijn losbandige leven, scheidingen en het verlies van zijn vierjarige dochter. Een verhaal van verdriet en rouw, maar ook van succes, hoop en geluk. Als je dacht alles te weten van Mike Tyson… think again…
Niets dan de waarheid is zijn eigen ongecensureerde verhaal.

-‘Ik kwam niet verder dan: pakken wat je pakken kan, ik was een egoïstisch varken’ –
-‘Cus vond het walgelijk als ik mijn verdriet toonde dus slikte ik mijn tranen in’-
-‘Ik was het kind zonder toekomst, maar geef mij een sprankje hoop en ik laat niet meer los’-
Dit zijn een paar quote’s uit het boek van Mike Tyson.

‘Ik ben de beste bokser ter wereld en niemand kan mij verslaan. De beste bokser ter wereld niemand kan mij verslaan’. Keer op keer moest hij deze mantra herhalen van zijn trainer Cus D’Amato.
Tyson was veertien jaar en dit was de mantra waarmee hij zijn bokscarrière begon. Op achtjarige leeftijd leert Mike Barkim kennen die hem op het slechte pad bracht. Barkim nam hem als “zijn zoon” onder zijn hoede en leerde kleine Mike stelen, inbreken en overvallen plegen. Mike stal alles wat los en vast zat, het maakte hem niks uit zolang het hem maar wat opleverde. Zijn grootste probleem was echter dat hij behoorlijk verlegen was en niet kon vechten, dus werd hij niet alleen gepest maar stalen ze alles van hem dat hij bij zich had omdat hij toch niets terug zou durven te doen. Nadat hij iets te vaak was opgepakt en begon terug te vechten, was het hek van de dam en kwam hij veelvuldig in aanraking met justitie.
Wanneer hij een paar dagen voor zijn dertiende verjaardag wordt opgepakt en op een heropvoedingsschool terechtkomt, Tryon School For Boys genaamd, begint de interesse voor het boksen. Bobby Steward was daar een van de bewakers die hem na een maand van goed gedrag wel wilde trainen, maar al na een paar maanden stelde Bobby hem voor aan Cus D’Amato omdat die hem veel meer zou kunnen leren dan dat Bobby nu deed. Cus D’Amato nam Mike in huis waar hij woonde met zijn vrouw Camille en ze trainde bijna dag en nacht; waren ze niet fysiek aan het trainen dan vertelde Cus verhalen over boksen.
Na een super begin van Mike’s carrière met elf K.O’s op een rij, die Mike met Cus in zijn hoek waarmaakte, stierf Cus D’Amato op zeven november negentienvijfenentachtig wat Mike een flinke knauw gaf waardoor hij nóg harder zijn best ging doen Cus’ droom, namelijk naam maken in de bokswereld, waar te maken. In de wedstrijd tegen Trevor Berbick in zesentachtig wint Mike en wordt met zijn twintig jaar de jongste kampioen zwaargewicht ooit. Van daaruit gaat het steeds slechter met hem, hij mist Cus’ adviezen en steun zo erg dat hij er een potje van maakt. Met vele up’s en down’s wordt Mike drievoudig wereldkampioen in zevenentachtig.

Zijn eerste vrouw en haar moeder zagen Mike als de kip met de gouden eieren en hebben hem er geprobeerd in te luizen voor veel geld, waarna ze zijn gescheiden. In éénennegentig wordt Mike aangeklaagd voor verkrachting en moet hij door een oneerlijk proces drie jaar de gevangenis in, daar bekeerd hij zich tot de islam. Na drie jaar worden de toen geweigerde getuigenverklaringen en andere getuigen onder de loep genomen en bekent het mesje dat het allemaal een leugen was omdat haar vader anders boos zou worden. Uiteraard komt het beruchte ‘oren-bijt’ gevecht tegen Holyfield ook aan bod en vertelt hij waarom hij dat heeft gedaan. Dit beruchte gevecht levert Mike een jaar schorsing op en een boete van drie miljoen dollar.
Wanneer zijn dochtertje Exodus in tweeduizendentien overlijdt is dat helaas de tegenvaller die Mike nodig heeft gehad om op de goede weg te belanden. Psychologe Marylin Murray is van onschatbare waarde geweest voor het afkickproces van Mike Tyson, die verslaafd was aan cocaïne, alcohol en seks. Over zichzelf zegt hij: ‘ik heb heel veel mensen verdriet gedaan en was een grote egoïst’.

In deze biografie voeren seks, drugs en agressie de boventoon en ontkom je niet aan de vele scheldwoorden die Mike Tyson zich bezigt. Iedereen, ik ook, heeft wel een vooroordeel over iemand als Mike Tyson, een grote agressieve egoïstische vent die alleen maar kan vechten en veel onheil over zichzelf en mensen om zich heen afroept, maar als je deze biografie mag geloven is Mike Tyson in een slecht gezinsleven begonnen en van daaruit is hij misbruikt en gebruikt door iedereen die er een slaatje uit wilde slaan dat hij beroemd was en veel geld had.
Verkrachtingen bleken niet waar, management stelde contracten ‘met dubbele bodem’ op, managers die er met zijn geld vandoor gingen en helaas was Mike een erg jonge jongen die zich geen raad wist met zijn bekendheid.
Het enige waar ik iets van had kunnen zeggen is dat als dit een bedacht verhaal was geweest, het op een gegeven moment een beetje oud nieuws en irritant wordt om te lezen dat Mike wéér aan de coke zit en tig meiden meeneemt om lol mee te hebben, maar helaas is daar niets van te zeggen omdat dit geen verzonnen verhaal maar zijn werkelijkheid is. Het is een veel onthullende en bizarre biografie en geeft je een goed kijkje in de wereld van topsport als je als jong jochie begint en nog van de hoed en de rand weet. Ook staan er op twee plekken in het boek fotokaternen met mooie foto’s die je een kijkje geven in de wereld die Mike ‘Iron Mike’ Tyson heet.

Uitgeverij: Xander
Prijs: €19,95
ISBN: 9401602131

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a661fbd96c99_selected-products” products=”9200000011325228″ name=”Niets dan de waarheid – Mike Tyson” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

2 thoughts on “Niets dan de waarheid – Mike Tyson

  Jeanine said:
  19 januari 2018 at 15:16

  Hallo, is het boek van Mike tyson niets meer dan de waarheid op voorraad? Mvg jeanine

   NancyW said:
   22 januari 2018 at 19:31

   Beste Jeanine,

   Het boek van Mike Tyson kan via de link van Bol.com worden besteld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.