Alea – Ria Schopman

Gepubliceerd op

alea

Als Odiel na haar moeder en broer ook nog haar vader verliest, besluit ze haar jachtig bestaan te verruilen voor een periode van bezinning op een dunbevolkt Schots eiland. Zij hoopt dat de stilte haar zal helpen de inzichten waar ze naar op zoek is te vinden. Haar vlucht neemt een verrassende wending als zij daar de verhalen hoort over Alea, een meisje dat al jarenlang door haar moeder opgesloten zou zijn. De dorpelingen zijn er van overtuigd dat Alea alleen in haar moeders hoofd bestaat. Vastbesloten gaat Odiel echter op onderzoek uit. Dan blijkt dat voor mensen die het verleden niet kunnen laten rusten, op dit eiland het gevaar voortdurend op de loer ligt.
Alea is een sfeervolle psychologische roman over beeldend kunstenaar Odiel, die na meerdere confrontaties met de dood probeert haar angst te overwinnen en haar verdriet te verwerken.

Wanneer Odiel afreist naar Hoy, een eilandje ten noorden van Schotland, om innerlijke rust te vinden in haar moeilijke leven vol verlies, is dat niet het enige wat ze daar vindt.
Ze ontdekt iets waarvan de eilandbewoners zelf niets willen weten en zelfs ontkennen dat het er zou kunnen zijn en doen het af als een fantasie van een gestoorde vrouw.

Door een heel nare ervaring in Odiel’s jongere jaren kan ze het niet laten om uit te zoeken of het meisje Alea, waar iedereen van denkt dat ze niet eens bestaat, wel of niet echt is.
Ze is vastbesloten om Alea te vinden en te helpen, maar of Alea dat zelf wel wil en durft?
En wat is Alea eigenlijk voor meisje dat eigenlijk veel te wijs voor haar afgezonderde leventje en leeftijd is.
Er wordt haar door verschillende eilandbewoners ontraden en zelf verbóden om uit te zoeken of het meisje wel bestaat maar daardoor raakt Odiel nog meer gesterkt in haar overtuiging het raadsel over het meisje Alea te ontrafelen.

Heel eerlijk gezegd vind ik dat dit geen roman is maar een thriller. Ik zie dit zo gebeuren in een film, een vrouw die een ontdekkingsreis naar zichzelf maakt op een eiland en dingen ontdekt waar anderen hun ogen voor hebben gesloten.

Het enige dat ik erg jammer vind is dat Odiel al vrij snel en redelijk makkelijk in haar zoektocht ontdekt of Alea wel of niet bestaat. Hierdoor mis ik een stuk spanningsopbouw waardoor je nog intenser gaat meeleven naar het moment wanneer en óf Alea gevonden wordt.
Aan het eind van het verhaal worden er veel zaken duidelijk die de reacties van de bewoners van het eiland verklaren.
Vanaf het begin leef je intens met Odiel mee, haar gevoelens van intens gemis en de wil om een jong meisje te helpen zijn voelbaar door de manier van schrijven en dat maakt dat je wilt blijven lezen totdat je alle in’s en out’s hebt ontdekt.

Uitgeverij: Brainbooks
Prijs: €18,95
ISBN: 9078905727

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.