Sara en Liv – Suzan Hilhorst

Gepubliceerd op

9789048839667_2402x

Twee weken na mijn geboorte gingen we naar de speeltuin, mijn vader, moeder, Nils en ik. Slapend liet ik mij duwen, nog half in mijn dromerige sprookjeswereld. Het was een prachtige dag, de zon dwarrelde in stralen naar beneden en de wind fluisterde de vage belofte van een onbezorgde toekomst in ons oor.’

Sara en Liv is het indringende portret van de korte levens van twee zusjes en de impact die hun dood heeft gehad op het gezin. Geschreven in een prachtige, verstilde stijl en vanuit het bijzondere wisselende perspectief van moeder én kind vertelt Suzan Hilhorst haar autobiografische verhaal. Sara en Liv is een meer dan indrukwekkend debuut over verlies, rouw, hoop en geluk en bovenal een ode aan het leven.

Het boek begint met kleine Sara die in het ziekenhuis terecht komt. Keer op keer worden de kersverse ouders weer even met beide benen op de grond gezet. De balans vinden tussen hun zieke kindje en hun zoon Nils is ontzettend moeilijk en schuldgevoel is niet aan te ontkomen. Wanneer ze het niet verwachten zijn ze zwanger van hun derde kindje. Liv komt gezond en wel ter wereld, Jens Suzan en misschien onbewust ook Nils zijn het vertrouwen en beetje kwijt en zijn bang. Maar alle controles van Liv zijn goed dus dan is het oké toch? Helaas beland ook Liv in het ziekenhuis en beginnen alle angst en alle soorten hoop weer opnieuw.

Prachtig verwoorde gebeurtenissen en gedachten, de manier om te vertellen gaat recht je hart in, zo mooi, zo puur en zo (on)eerlijk. De complicaties na de bevalling van Sara bij Suzan, de gedachten over het verdere leven van Sara, de nachtelijke tripjes naar hun kleine meisje die zo ziek is, het begin van het leven en emotie bij hun tweede dochtertje Liv, het word allemaal verteld met dezelfde emotie en geeft je het gevoel erbij te zijn. De woorden in dit boek zijn zo zorgvuldig en juist gekozen dat het intens emotioneel is om te lezen. Na de geboorte hoor je te genieten, niet in wanhoop te zitten in het ziekenhuis en niet wetende wat er allemaal gaat komen. Na de geboorte van Liv durfde ik even niet meer verder te lezen, alsof ik hun zo verder leed kon besparen, heel raar maar dat doet dit boek met mij. Suzan heeft, samen met haar dochters, een hele boeiende mooie manier van vertellen waardoor ik soms echt even moest stoppen met lezen omdat het te dichtbij leek te komen. Sommige dingen die ze zegt doen zelfs mij als lezer pijn maar hun kracht en liefde voor elkaar en voor Nils geeft hoop voor hun toekomst. De cover is zo ontzettend simpel maar zo doeltreffend, en de kleur hoort gewoon bij dit verhaal lijkt wel, het past perfect.

Uitgeverij: Hollands diep
ISBN: 9789048839667
Pagina’s: 192
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_591d86aece60c_selected-products” products=”9200000076567782″ name=”Sara en Liv – Suzan Hilhorst” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.