Steven Brunswijk, altijd kind gebleven – Jan Koning

Gepubliceerd op

Als klein jongetje vlucht Steven Brunswijk in een boodschappentas op de rug van zijn oudere broer vanuit Suriname naar Nederland. Eenmaal in Nederland begint zijn zoektocht om een plekje te vinden in de maatschappij. Een struggle om ‘er bij te horen’. Van een ‘verlegen sukkeltje met flaporen’ is Steven (volgens vrienden dan) uitgegroeid tot een heuse ‘adonis met een geweldig zakelijk instinct’. In Steven Brunswijk, Altijd kind gebleven, nemen we de lezers mee op een reis naar hoe het zover is gekomen. Met glansrollen voor zijn vrienden, ex-vriendinnen, de deurwaarder, tal van BN’ers en uiteraard zijn vrouw en kinderen die met alle liefde de meest hilarische verhalen over Steven uit de doeken doen. De lezer krijgt een uniek kijkje in het leven van een dromer en doorzetter pur sang. Het boek vertelt het verhaal van een jongen met als grootste passie mensen laten lachen. Iets waarvan hij uiteindelijk zijn beroep heeft kunnen maken.

Misschien ken je hem alleen maar van naam, of ben je naar zijn shows geweest, je vindt hem geweldig of je vindt hem vreselijk, maar iedereen kent hem, Steven Brunswijk, a.k.a Braboneger. Drie of vier jaar oud moet hij geweest zijn, maar hij herinnert het zich nog als de dag van gister. Zijn vlucht uit Suriname, in een boodschappentas op de rug van z’n broer. Schuldige? Hun achternaam en hun directe familieband met de overvaller Ronnie Brunswijk. In ’86 is Stevens vader als eerste naar Nederland gegaan om iets op te bouwen voordat hij zijn gezin hierheen zou halen. Geen gemakkelijke tijd voor een donkere man uit een oorlogsgebied zonder zijn gezin.

In één woord, “Geweldig”. Het boek is heel fijn geschreven, je leest het als een relax gesprek. De hoofdstukken beginnen met een quote van degene die op dat moment over Steven geïnterviewd wordt en ergens in dat hoofdstuk verschijnt Steven elke keer om ook zijn verhaal met, over en van die persoon te doen. Ik vind het boek geschreven zoals Brunswijk zelf is, vrolijk, fijn en open. De humor klapt het boek uit. Zoals je Steven van tv kent, zo is dit boek ook geschreven. Als je niet blij wordt van dit boek weet ik het ook niet meer.  Sterker nog, het is zo’n gezellig en vrolijk boek dat de huisarts het aan zou moeten raden bij depressie.

Uitgeverij: Overamstel
ISBN: 9789048868223
Pagina’s: 223
Prijs:€ 22,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.