Bondi vet – Chris Brown

Gepubliceerd op

bondi vet def voorplat HR

Chris Brown runt in Sydney een drukke dierenartspraktijk. Zijn dagen verlopen zelden volgens een vast schema. Hij staat dag en nacht klaar om elke patiënt zo gezond als een vis terug naar huis te sturen. Alsof zijn leven nog niet druk genoeg is, wordt dokter Chris voortdurend door een cameraploeg gevolgd. De grappige, vaak hartverscheurende verhalen van zijn dieren en hun baasjes komen in het tv-programma Bondi Vet aan bod en zijn nu voor de eerste keer in boekvorm gepubliceerd.

Het boek begint meteen heftig met een vergiftigde Rottweiler, Zenna. Ze doen wat ze kunnen maar het leeuwendeel moet Zenna zelf voor haar rekening nemen. Een heel mooi gegeven is dat alle dierenartsen in Australië opgeleid zijn om ‘wild’ te behandelen en wanneer er een spoedgeval met een wild dier is, elke dierenarts die gratis behandelt. Leuk grapje van Chris ‘je kunt moeilijk de natuur en factuur voor antibiotica geven hè’. ‘Honden in de gevangenis’ vind ik een ontzettend mooi en ontroerend hoofdstuk in dit boek. Het laat zien hoe mens en dier elkaars leven verrijken. Verhalen van mensen die het gegeven ‘Een dier is voor zijn leven en niet voor even’ WEL snappen, maar helaas ook verhalen van degenen die dat NIET snappen, als toegewijd honden mama rollen dan de tranen over mijn wangen, hoe kunnen sommige mensen of liever gezegd beesten een dier zulke dingen aandoen.

Een prachtig boek met verhalen overal alles dat er in een kliniek kan gebeuren, vrolijke of agressieve dieren, dood zieke dieren of degene die gewoon voor een ‘APK’tje’ komen, maar helaas ook over leven en dood. Wat ik erg mooi vind is dat Chris verteld dat de dood hem nog steeds raakt en wanneer dat je niet meer zou raken je geen dierenarts zou mogen zijn. Het boek bevat niet alleen maar leuke of ontroerende verhalen maar ook erg veel informatie tussen de regels door, er staan na sommige verhalen ook grijze vlakken met specifieke informatie over bijvoorbeeld een aandoening of symptomen en wat te doen. Dit boek bevat dus meer dan genoeg om van te genieten en leren. Ook staat er een foto sectie in met foto’s van Chris en zijn behandelde dieren en bepaalde momenten uit het boek. Een fantastisch mooi boek met een grote variatie aan gebeurtenissen, onderwerpen en gedachten. Ook is Chris erg grappig en heb ik meermalen moeten lachen om hoe hij dingen verwoord of uitbeeld. De cover spreekt boekdelen, in Bondi heb je niet te maken met alleen maar huis-tuin en keuken dieren maar ook met wild-life zoals, slangen, vogels, roofvogels en noem maar op, maar ook boerderijdieren zijn Chris niet vreemd en die behandeld hij misschien wel het liefst omdat hij daarmee opgegroeid is. Je krijgt van elke kant van zijn beroep een kijkje in zijn bezigheden.

Uitgeverij: The house of books
ISBN: 9789044345919
Pagina’s: 254
Prijs: € 19,99

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.