Asverze – Erik Le Romancier

Gepubliceerd op

Asverze is anders dan de meeste meisjes en vrouwen. In Maanwelle, het geïsoleerde stadje waarin ze opgroeit, is dat een groot probleem. Wanneer door de mysterieuze Hypernacht allerlei duistere geheimen en verwrongen verlangens boven komen, wordt de situatie voor haar steeds gevaarlijker. Als ze vanwege haar uiterlijk en gedrag ervan wordt verdacht een on-vrouw te zijn – de ultieme, goddeloze gruwel – moet Asverze opeens zelfs vrezen voor haar leven.  Kan Asverze overleven in een steeds vijandigere wereld? Kan ze ondanks alles trouw blijven aan zichzelf? Of verliest ze het gevecht en gaat ze ten onder in een maalstroom van haat, leugens en manipulatie?  ​

‘Weet je wat dat is, een on-vrouw?’​
‘Nee.’ Ze had het woord wel eens horen vallen, maar ze had geen flauw idee. ‘Een wat jongensachtig meisje?’ gokte ze.​ ‘Ha, was het maar zo onschuldig! Een on-vrouw wil dezelfde rechten en positie als een man. Om dit te bereiken, is ze bereid elk goddelijk gebod, elke wet of regel, elke voorouderlijke gewoonte met de voeten te treden. Geen leugen is haar te laag, geen misdaad te min. Dit alles maakt een on-vrouw niet alleen een groot gevaar voor onze eeuwenoude maatschappelijke orde, het maakt haar bovenal een ketter, een heiligschenner, een godenlasteraar. Elke on-vrouw is een smerige, zieke, misselijk makende zondares en verdient daarom de dood. Ben jij een on-vrouw, mijn beste Asverze?’ vroeg hij met een zalvende, bijna hypnotiserende stem.

‘Asverze’ is het verhaal van een moedige, jonge vrouw die strijdt voor haar vrijheid. En voor het recht zichzelf te zijn en haar eigen keuzes te mogen maken.

Citaat van een proeflezer: “Ik heb gesmuld van je boek en dacht iedere ochtend: “Vanavond mag ik weer (verder) lezen)!”

Asverze is een jonge vrouw die leeft in een vreemde wereld. Ze groeit op in het stadje Maanwelle en daar is het voor vrouwen allesbehalve comfortabel. Vrouwen hebben er weinig tot niets te zeggen en worden er duidelijk als minder beschouwd tegenover de mannen. Er wordt van de vrouwen verwacht dat ze volgzaam en onderdanig zijn aan de mannen in hun leven. En dat is nu juist het probleem van Asverze, want zij is alle behalve dat, ze zoekt juist de grenzen van haar bestaan op. Bij het opgroeien tot vrouw worden de gevoelens om juist een eigen persoon met een eigen mening te zijn alleen maar sterker. Als ze dan ook nog wordt uitgehuwelijkt aan de zoon van een Alderling is voor Asverze de grens bereikt want een leven als volgzame, onderdanige vrouw ziet ze natuurlijk niet zitten. Ze verzet zich met elke vezel in haar lichaam en wil trouw blijven aan haar eigen gedachtengoed. Door alle leugens en manipulaties wordt dit echter een hele grote uitdaging. Asverze wordt bestempeld als een onvrouw, een vrouw die duidelijk niet voldoet aan de norm die in de gemeenschap geldt. Lukt het Asverze om overeind te blijven onder alle druk of zal zij haar hang naar vrijheid haar uiteindelijk fataal worden?

Asverze is het eerste deel in De Hypernachtserie. In dit eerste deel leer je Asverze goed kennen. Ondanks de strenge houding van de gemeenschap ten opzichte van vrouwen weet Asverze zichzelf te ontwikkelen en een eigen mening te vormen maar daarmee haalt ze zichzelf een hoop problemen op de hals. Het is bijna creepy om te lezen hoe weinig rechten de vrouwen hebben in deze gemeenschap. De mannen zijn de baas en van vrouwen wordt verwacht dat zij zich schikken naar de mannen die bepalen hoe hun leven eruitziet en dat is vooral dienstbaar. Asverze is de uitzondering want zij laat zich niet zomaar alles vertellen. En dat wordt niet gewaardeerd. De manier waarop Asverze wordt gemanipuleerd is bijna eng te noemen en het is dan ook maar goed dat dit een fantasyverhaal is. Een ijzersterk fantasyverhaal, dat zeker, want eenmaal begonnen in dit spannende boek leg je het maar moeilijk weg. Asverze neemt je mee in haar wereld en doet je regelmatig verbazen en soms ook kwaad worden. Onderwerpen als manipulatie, mishandeling en vooral veel respectloos gedrag voeren de boventoon. Een verhaal waar je soms de rillingen van krijgt en je laat zien hoe het voelt als je er een andere mening op nahoudt en dit niet in dank wordt afgenomen.

Voor de auteur, die eerder een verhalenbundel en een roman schreef, is Asverze zijn fantasydebuut, maar dat is niet te merken. Het verhaal loopt als een trein en leest heerlijk weg. Hij bezit duidelijk de gave om de lezer aan zich te binden en mee te nemen naar een andere wereld. Asverze is dan ook een veelbelovend eerste deel in het De Hypernachtserie en laat je uitkijken naar het volgende deel.

ISBN: 9789090323350
396 pagina’s
Prijs: € 21,95

[bol_product_links block_id=”bol_5de0dce2c2f20_selected-products” products=”9200000123368217,9200000122596654″ name=”Asverze ” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.