Bay en de Piraenauten – Yvette Hazebroek

Gepubliceerd op

bay-en-de-piraenauten-yvette-hazebroek
Bay woont bij de familie Veskan in Venida, een luchtstad in het Zevende Luchtruim. Bay is niet zomaar een meisje: ze smokkelt Queriosa en ze is, net als haar stiefbroertje Plum, een luchtkind. Ze kunnen dingen die gewoner mensen niet kunnen en lopen daarom constant gevaar om ontvoerd te worden door Piraenauten. Als haar broertje toch wordt gestolen, besluit ze om al haar connecties als smokkelaarster te gebruiken om hem te vinden en terug naar huis te brengen. Daarbij trotseert ze schrootzoekers en superstormen, komt ze oog in oog te staan met de inquisiteur van Staalheuvel en ontmoet ze luchtzigeuners. Maar zal ze ook haar broertje vinden in de uitgestrekte luchtruimen en de sluiers van haar verleden verwijderen?

Schrijven speelt voor Yvette Hazebroek (Utrecht, 1989) van jongs af aan al een grote rol in haar leven. Tijdens de middelbare school schreef ze voor de plaatselijke jongerenkrant en won de aanmoedigingsprijs van een Flevolandse schrijfwedstrijd. Na een studie journalistiek en stages bij verschillende regionale dagbladen, vertrok ze voor vijf maanden naar new York voor de master Media & Arts. Bij thuiskomst schreef ze voor verschillende muziektijdschriften. Een aantal jaar geleden werd ze verliefd op het genre Steampunk en besloot in 2016 om die liefde te combineren met schrijven, door in een paar maanden Bay en de Piraenauten. Met dit debuut komt een droom van haar uit.

In Bay en de Piraenauten beleef je het verhaal vanuit Bay, een pubermeid die woont in Venida, een stad in het Zevende Luchtruim. Daar woont ze bij de familie Veskan, net als haar stiefbroertje Plum. Beide zijn Luchtkinderen en bezitten speciale gaven. De grootste vijand in dit verhaal zijn de Piraenauten, want zij hebben het voorzien op Luchtkinderen, juist vanwege hun speciale gaven. De kinderen weten dat zij voor de Piraenauten op moeten passen. Bay brengt haar tijd door als smokkelaarster en dat gaat goed, maar dan wordt Plum toch ontvoerd door de Piraenauten. Bay stelt alles in het werk om haar stiefbroertje veilig terug te brengen, maar dit lijkt simpeler dan het gaat. Hoewel ze haar contacten als smokkelaarster heeft valt het niet mee om Plum te vinden in het grote luchtruim en hem uiteindelijk  uit handen van de Piraenauten én weer veilig thuis te krijgen. Onderweg komt Bay de meest bijzondere creaties tegen en leert ze bovendien een hele hoop over zichzelf, wie ze is en waar ze oorspronkelijk vandaan komt.

Bay en de Piraenauten oogt ontzettend mooi met zijn bijzondere cover. Hierdoor krijg je al zin om aan het verhaal te beginnen. Dat verhaal is prettig en vol details geschreven, wat ervoor zorgt dat het verhaal bijna tot leven komt. Dit boek is geschreven voor kinderen vanaf een jaar of 14, 15 jaar, maar als volwassenen is het zeker ook leuk om te lezen. Wellicht lees je als volwassenen de diepere laag over hoe Bay leert over zichzelf en de dingen waar ze mee te maken krijgt, daarnaast is Bay en de Piraenauten ook gewoon een mooi en soms lekker spannend verhaal. Wat misschien een klein minpuntje is, is dat er in het boek zelf geen illustraties staan, die hadden van mij persoonlijk er best bij gemogen gezien de gave cover. Aan de andere kant is er zonder illustraties meer ruimte om je eigen fantasie op de loop te laten met dit verhaal. Boven alles is Bay en de Piraenauten een mooi debuut wat voor liefhebbers van steampunk en fantasy zeker de moeite waard is.

Uitgeverij: Macc
ISBN: 9789078437505
259 pagina’s
Prijs: € 16,95

[bol_product_links block_id=”bol_5b91696877473_selected-products” products=”9200000095679486″ name=”Bay en de Piraenauten – Yvette Hazebroek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.