Tommie in de zorg – Tommie Niessen

Gepubliceerd op

5ab3350459c7d1-06249985

Tommie in de zorg – Tommie Niessen

Tommie in de zorg bevat treffende observaties, waardevolle levenslessen en ontroerende ontmoetingen uit de dagelijkse praktijk van de gezondheidszorg. ‘Ik ga toch geen mensen wassen?’ zei Tommie Niessen toen zijn moeder hem voorstelde om een tijdje in de zorg te gaan werken nadat hij met school was gestopt. Maar na een jaar ICT en een jaar marketing werd het tijd voor een nieuwe wending. Tommie ging de opleiding tot verzorgende IG volgen en meteen voelde het goed. Sinds zijn opleiding verpleegkunde werkt Tommie als zzp’er in de wijkzorg en in een hospice. En het heeft hem veel gebracht. De zorg is niet stoer. Zeker niet onder jongens. Om zijn werk realistischer onder de aandacht te brengen begon Tommie blogs te schrijven onder de titel Tommie in de zorg’. Hij wilde laten zien hoe mooi het vak is én hoe moeilijk het soms kan zijn. Binnen no time had hij meer dan tienduizend volgers. En nu is daar dus het boek, waarin hij openhartig en eerlijk vertelt over Tommie in de zorg. Tommie in de zorg is een boek voor iedereen die bekend is met de zorgverlening óf juist helemaal niet.

‘Ik beschrijf wat ik meemaak en ervaar. De leuke en minder leuke dingen. Hoe mooi het is en hoe moeilijk het soms kan zijn. Door mijn werk sta ik vaker stil bij dingen die ik belangrijk vind in het leven. Daar ben ik dankbaar voor en ik groei daardoor, als zorgverlener, maar vooral als mens.’ Tommie

Zevenentwintig, zelfstandig verpleegkundige in de wijk en werkt soms in een hospice, dat is Tommie nu, maar dat was niet altijd zo. Wanneer Tommie negentien is weet hij totaal niet wat hij met zijn leven wil, het liefst wil hij weer even lekker makkelijk terug komen bij moeders in huis maar die steekt daar een stokje voor. Wanneer ze hem vraagt ‘waarom hij niet in de zorg gaat werken’ is hij eerst ontdaan want ‘dat is toch geen werk voor mannen’ maar hij blijft er toch wel over nadenken. Door zijn werk in de huishouding heeft hij al veel met ouderen te maken, dit vind hij leuk en hij is er goed in…. Nou ja niet in het schoonmaken maar in het contact met de mensen. Vanaf dat punt gaat zijn zorgende carrière lopen en verteld hij ons erover in deze korte verhalen.

Het is leuk en makkelijk verteld en je vliegt helaas door het boek heen. Hoewel Tommie veel grappige dingen verteld die erg herkenbaar zijn als je ooit een beroep als dit hebt uitgeoefend stelt hij ook (zijn) pijnpunten aan de kaak. Dingen die niet goed voelden waardoor hij minder presteerde, dingen waar hij zich niet in kon vinden en daardoor aan zichzelf ging twijfelen, maar ook serieuze politieke mispunten waar je in de zorg mee te maken krijgt. Kortom dit is een heel open en eerlijk boekje met mooie, emotionele, bijzondere, grappige maar dus ook minder leuke verhalen erin, maar in elke verhaal komt Tommie tot een positieve eind conclusie, wat hij eruit heeft gepakt of ervan heeft geleerd en dat vind ik erg bewonderenswaardig. Sommige dingetjes die hij verteld ontroeren mij diep, bijvoorbeeld het verhaal over de urine weg brengen, en ik zou hetzelfde doen in zo’n geval, en iedereen zou dat mogen en moeten doen. Het is heel erg om te weten of (als buitenstaander) nu te lezen wat er in de zorg gebeurd, alles moet snel snel, je mag eigenlijk geen menselijk oprecht contract maken want dat duurt te lang enzovoort, dat is eigenlijk te schofterig voor woorden. Ondanks de nare dingen die Tommie hierover verteld vind ik het heel mooi geschreven, hij pakt het mooie overal uit en dat maakt dit boekje, e Tommie zelf, bijzonder. De cover is lekker simpel, geen poespas, alleen de jongen erop die de vooroordelen over een prachtig beroep de wereld uit wil helpen door zijn open en eerlijke verhalen. Ik heb erg genoten van de verhalen en de herkenning erin en baal dat ik erdoorheen vloog.

Uitgeverij: Ambo Anthos
ISBN: 9789026342578
Pagina’s: 182
Prijs: € 15,-

[bol_product_links block_id=”bol_5b8feeea8bb5b_selected-products” products=”9200000091698526″ name=”Tommie in de zorg” sub_id=”Tommie Niessen” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.