De poppenfabriek – Elizabeth Macneal

Gepubliceerd op

Londen, 1850. Iris werkt in een poppenfabriek. Silas, is taxidermist en een verwoed verzamelaar van morbide curiositeiten. De man en het meisje ontmoeten elkaar toevallig in Hyde Park, tijdens de bouw van de wereldtentoonstelling. Voor Silas betekent deze ontmoeting een nieuw begin. Hij besluit dat zijn leven zonder de mooie Iris geen enkele zin heeft. Wanneer Iris wordt gevraagd als model door de beroemde kunstschilder Louis Frost, stemt ze in op voorwaarde dat hij haar les zal geven. Het leven in het bohemien milieu bevalt haar steeds beter. En natuurlijk worden Iris en Louis verliefd. Ondertussen probeert ook Silas haar hart te veroveren. Zijn duistere obsessie wordt levensgevaarlijk voor Iris.

Silas is een taxidermist en enthousiast curiosa verzamelaar en het straatschoffie, Albie, zoekt voor hem op straat het specimen die hij gebruikt, maar nog altijd mist Silas dat ene geweldige item dat zijn leven voorgoed zal veranderen in de wereld van opgezette stukken en curiosa. Iris werkt samen met haar zusje Rose in een poppenatelier en ook voor haar rent Albie z’n schoentjes stuk, maar dan voor poppenkleertjes. Silas is een eigenaardig ventje en stort zich volledig op zijn taxidermie om de beste te worden in wat hij doet en om zijn stukken deel te laten nemen tijdens de grote tentoonstelling. Iris overleefd met haar zusje van een schamel loontje, maar hoopt ooit schilder te worden en schildert dan ook stiekem wanneer iedereen slaapt. Iris is dood ongelukkig, maar wanneer ze de schilder Louis Frost ontmoet lijkt alles te veranderen. Bij een toevallige ontmoeting tussen Silas en Iris, blijft Iris in zijn hoofd spoken terwijl Iris Silas allang al weer is vergeten. Ondertussen is Silas zich steeds meer op Iris aan het richten en in zijn hoofd vormen zich allemaal dingen die ze samen meemaken, maar wanneer hij haar opzoekt weet zij niet eens meer wie hij is en dat kwetst hem meer dan je zou denken. Iris leeft haar leven zoals zij dat wil en haar ouders en zusje zijn het daar op z’n zachtst gezegd niet mee eens, want ze leeft het leven van een zondaar. Iris doet er alles aan om iedereen tevreden te houden maar dat is onmogelijk.

De cover is werkelijk betoverend en bizar mooi in één, net als het verhaal zelf. Hoe verder het verhaal vordert des de duisterder word het, en de rillingen lopen je soms over je rug heen, niet eens omdat het zo ontzettend in detail verteld wordt, maar juist omdat dat niét gedaan wordt. De suggestie van dingen wordt gewekt en het is aan de lezer om de kalmte te bewaren of compleet verslonden te worden door dit bizarre verhaal. Het verhaal komt in het begin soms wat warrig op mij over, omdat je bij dit boek een beetje moet ‘leren’ zien wat een droom, fantasie of gedachten zijn en wat echt gebeurd waardoor ik af en toe wat uit het verhaal raakte. En dat is zonde want hoe verder het verhaal vordert hoe mooier, meer bizar en intrigerender het wordt, dat zou ik vanaf het begin gewild hebben maar het herpakt zich en vanaf dan af aan heb ik intens en onderbroken genoten. In het begin lopen de verhalen ver van elkaar en lopen in hun eigen lijn, maar op een gegeven moment raken ze met elkaar verweven en dan begint het verhaal ook écht. De tere verliefdheid die Iris gaat voelen voor Louis raakt je diep, haar gevoelens en gedachten zijn zo puur en liefdevol, maar ook zo bescheiden en kuis beschreven dat je een beetje in dat gevoel blijft hangen en je medelijden met haar steeds groter wordt, omdat ze haar hele wezen aan hem lijkt te geven. Dit boek heeft een bepaald ongrijpbaar rauw en duister randje en daardoor grijpt het verhaal je vast en laat je huiveren en genieten tegelijk, tot de laatste bladzijde. De personages zijn stuk voor stuk uniek in hun eigen bizarre apartheid, Silas is een raar eng ventje met vele eigenaardigheden. Louis is een nette, zekere en tegelijkertijd onzekere maar ook beleefde man. Iris is een jonge vrouw die, met al haar onvolmaaktheden, volmaakt is en probeert te worden wie ze wil zijn en Albie, ach ach dat lieve kind raakt je in het hart, hij rent zich de benen uit het lijf om voor zijn nieuwe tanden te sparen. Stuk voor stuk intrigerende persoonlijkheden die je aangrijpen, ieder op z’n eigen manier en om een andere reden. Een debuut om trots op te zijn want hij laat je niet meer gaan, ook niet ná de laatste bladzijde, en dat komt voornamelijk door het einde denk ik, het is niet een echt sluitend einde, maar ook nog net geen open einde. Voor mij persoonlijk een beetje teleurstellend want hoewel het geen vreselijk open eind is, mis ik toch zoveel meer woorden en duidelijkheid die ik in een eind zou willen krijgen, dan het cryptische einde dat je krijgt. Een mooi debuut waar ze trots op mag zijn en ik ben erg benieuwd naar verder werk van Mcneal, wie weet een vervolg?

Uitgeverij: The house of books
ISBN: 9789044355000
Pagina’s: 400
Prijs: € 21,99

[bol_product_links block_id=”bol_5d04f75733f17_selected-products” products=”9200000107966612″ name=”de poppenfabriek” sub_id=”Elizabeth Macneal” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.