Fabulant – Marloes Kemming

Gepubliceerd op

Isa heeft de stomste zomervakantie ooit. Haar vader en stiefmoeder zijn op huwelijksreis en hebben haar gedumpt bij de saaie oom Arnold. Ze verveelt zich kapot. Maar dan komt ze erachter dat oom Arnold een groot geheim heeft. In zijn tuin bevindt zich de poort naar Fabulant, een magische wereld vol wonderlijke wezens, spannende plekken en… groot gevaar.

Wanneer Isa per ongeluk door de poort valt, begint een avontuurlijke reis. Ze zoekt een nieuwe weg naar huis via raadselachtige werelden, op de hielen gezeten door het kwaad. Gelukkig krijgt ze hulp van Nobel, een zwarte panter die van vorm kan veranderen, en van de magiër Monsi. Maar dan komt Isa voor een zware keuze te staan: redt ze zichzelf of vecht ze voor de vrijheid van haar vrienden? En kan een doodgewoon meisje het wel winnen van het kwaad?

Het is maar voor elf dagen, zo lang duurt de huwelijksreis van haar vader en Julia en Isa wordt dan bij een oude oom Arnold van haar stiefmoeder gedumpt. Met de woorden: “het gaat vast hartstikke gezellig worden”, rijden de straat in. Haar vader zegt dat ze beleefd moet zijn, hierna gaan ze immers nog samen op vakantie, ze gaat nog op kamp en met Ruth mee, dus ze moest zich niet aanstellen. Maar Isa zag dat zo anders. Als ze het drama tegen Ruth wil vertellen is ook nog eens haar bundel op en oom Arnold heeft geen WIFI. Het is al laat als Isa besluit wat water te gaan drinken in de badkamer, dan ziet ze het glas cola en de tompoes voor de deur staan. Oom Arnold probeert echt aardig tegen haar te doen, maar Isa is dwars en gaat terug naar haar kamertje. Ze komt erachter dat ze bij het café WIFI hebben, alleen mag ze daar niet naar binnen, dus staat ze in het fietsenhok ernaast. En eindelijk heeft ze een berichtje van Ruth gekregen. Ze vertellen elkaar hun problemen en ze zijn het beide eens, dat ondanks oom Arnold’s strakke dagbesteding, die iedere dag hetzelfde is, wat doet hij twee uur lang in dat saaie schuurtje? Daar wilde Isa meer van weten. Met een al bedachte smoes klopte Isa de volgende dag op de deur van het schuurtje, maar er gebeurde helemaal niets. Ze klopte harder en HARDER, maar nog steeds bleef het stil. Eenmaal terug in haar kamer, maakt ze zich ineens zorgen, wat nou als er iets gebeurd is? Maar precies om acht uur zoals ook daarvoor stapt oom Arnold al fluitend het schuurtje uit. Isa snapt er niets van, waarom had hij haar niet gehoord? Ze probeert hem uit te horen, maar dat levert niets op. Dan bedenkt ze “Operatie Geheime Camera”, maar als ze de volgende dag de beelden ziet gelooft ze haar ogen niet. Oom Arnold is op zolder dus rent ze naar het schuurtje. Eerst ziet ze het niet, maar als ze een vaas beweegt verschijnt de gang, ze verwacht dat het vast iets saais zal zijn zoals champignonteelt. Als ze de gang heeft afgesloten is het aardedonker en loopt ze met het licht van haar mobiel de vele gangen door. Ineens ziet ze iets van licht en niet veel later staat ze in een werkelijk adembenemende prachtige bloementuin, zoiets had ze nog nooit gezien. Ze geniet echt van alles om haar heen, totdat haar alarm afgaat. Ze had een half uur voordat Oom Arnold naar beneden zou komen. Als hij boodschappen gaat doen, snapt ze niet waar die prachtige tuin is, als ze naar buiten kijkt ziet ze niets. Zelfs op Google is er niets van te vinden, maar het risico nemen en het aan oom Arnold vragen, doet ze liever niet. Ze zal hoe dan ook achter het geheim van deze bijzondere tuin zien te komen…

“Fabulant” is echt een ongelofelijk spannend en magisch verhaal geschreven door Marloes Kemming. Een poort die leidt naar een magische wereld, wie wil dat nou niet. Isa denkt dat ze de meest saaie week ever gaat meemaken, maar ze beleeft juist de meest geweldige maar ook levensgevaarlijk avontuur van haar leven. Achter de poort bevindt zich namelijk een uniek stelsel, waarin wel honderddrieënvijftig werelden aanwezig zijn. In die werelden leven de meest bijzondere wezens: pratende dieren, magiërs, feeën, vormveranderaars, maar ook een hele wrede verstoten koningin, die de macht wil hebben. Marloes weet deze wezens zo goed te beschrijven, dat alle magische acties die zij uitvoeren, als een soort van film voor je afspeelt. Ze laat ook zien dat als je moed en lef hebt, je de meest bijzondere vriendschappen kan sluiten. Maar wat ik het nog het meest mooie aan dit verhaal vond, was het pad van de onneembare zee, Isa kon alleen met de echte waarheid verder, wat soms best confronterend was. “Fabulant” is Marloes haar eerste jeugdboek voor tienjarige. Door de korte hoofdstukken is dit verhaal ook perfect om uit voor te lezen. Het enige wat ik heel erg hoop is dat er een vervolg komt.

Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048866366
Aantal pagina’s: 224
Prijs: € 17,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.