Het Luisterhout – Jeanet Kingma

Gepubliceerd op

In de timmerwerkplaats van zijn oom vindt Ardin een bijzonder stuk hout. Het lijkt wel een gewei.
Als hij stiekem in het hout begint te snijden, komt er ’s nachts een zwart hert op bezoek. Het dier neemt hem mee naar de overkant van de rivier, waar het magische Schemerwoud ligt. Daar ontrafelt Ardin de geheimen rondom zijn overleden vader, die alles te maken hebben met het zeldzame luisterhout. En met zijn nichtje Edda.

Ardin woont bij oom Fos, Oom Fos is houtbewerker en Ardin helpt vaak mee in de timmerwerkplaats. Maar wanneer Ardin een bijzonder stuk hout vind op de oever én in de werkplaats op de plek van het afvalhout, gebeuren er rare dingen. Ardin ontmoet een zwart hert dat hem dingen probeert te laten zien en hem meeneemt naar de overkant van de rivier. Daar waar het schemerwoud ook ligt. Ardin is stomverbaasd wanneer het hert tegen hem lijkt te praten. En waarom is dat hout met die prachtige rode gloed zo makkelijk te bewerken zolang je maar de wil van het hout volgt? Als oom Fos erachter komt dat Ardin het stuk hout uit de werkplaats heeft bewerkt staat er een zware les voor Ardin klaar, honderd laadjes maken voor de kast van oom Ziman. Nog altijd is Ardin z’n geschiedenis hem onbekend, z’n ouders, Firdan en Alsa, zijn overleden maar doordat het hert hem meeneemt worden er stukjes geschiedenis van zijn ouders, maar vooral z’n vader Firdan onthult. Het bijzondere hout blijkt luisterhout te heetten en heeft alles te maken met zijn vader en nichtje Edda.

Een prachtig verhaal over een jongen die dingen zelf moet ontdekken omdat er van alles voor hem wordt achtergehouden, en daar op z’n eigen manier naar kijkt en mee omgaat. Op de helft van het boek krijg je een heerlijk schok te verduren waardoor het verhaal een boost krijgt. Ardin z’n personage word zo fijn neergezet, dat je de jongen, en alles dat hij meemaakt, echt voor je kunt zien. Wat ik ook ontzettend mooi vind aan dit verhaal, is dat er ook een groot stuk verbeelding in zit. De grote vraag is lees je als gewone lezer of (be)leef je het verhaal. Als je een groot portie verbeelding en jeugdige denkwijze hebt, dan is dit verhaal nóg mooier dan als je het gewoon leest. Een wending in het verhaal die ik zag aankomen, was toch een heerlijke verrassing die ook daadwerkelijk kwam en zet het verhaal meteen in een ander licht. Het is een verhaal met alles erin dat je graag als lezer wilt hebben. Spanning, liefde, raadselachtige gebeurtenissen en ontdekkingen, en dit verhaal heeft het allemaal. Heel grappig is dat je zelf ook aan het denken slaat, wanneer Ardin bepaalde dingen hoort of ziet en probeert te ontcijferen, ga je precies hetzelfde doen in de hoop dat je eerder dan Ardin weet wat de bedoeling is (ik in ieder geval wel). Ik vond het echt een heerlijk verhaal om te lezen. Het had wel eventjes de tijd nodig vond ik, maar toen het verhaal echt op gang kwam was er geen houden meer aan. De cover is het verhaal zelf, het bevat alles dat het verhaal vertelt en daardoor kun je er ook naar blijven kijken en ontdekken. Hopelijk betekenen de laatste zinnen op een vervolg van dit fantastische en vernieuwende verhaal. Want ik ben echt verkocht aan Ardin, Edda maar zeker aan Bries en de anderen. Dit zijn nu van die verhalen/boeken die ik absoluut wil bewaren voor mijn kinderen om te lezen, zodat die échte magie kunnen lezen en daar net zo van kunnen genieten als ik.
ik.

Uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044852264
Pagina’s: 295
Prijs: € 20,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.