Love, Theoretically van Ali Hazelwood

Gepubliceerd op

Liefde is als natuurkunde: hoe geweldig de theorie ook is, je hebt ook praktijk nodig…

Elsie Hannaway leeft in een multiversum: de ene dag is ze een theoretisch natuurkundige, de andere dag biedt ze haar diensten aan als nepvriendin om haar schamele salaris als wetenschapper te compenseren. Maar op een dag botsen haar parallelle werelden: de irritant aantrekkelijke Jack Smith – die haar kent als de ‘vriendin’ van zijn broer – moet beslissen of ze haar droombaan bij MIT krijgt. Bovendien voert hij als experimenteel natuurkundige een bittere vete tegen de theoretische natuurkunde. Elsie bevindt zich op een wetenschappelijk slagveld en moet zichzelf ook nog verdedigen tegen Jacks zwaartekrachtveld. Of wordt het tijd dat Elsie haar theorieën over liefde in de praktijk brengt?

Haar carrière als natuurkundige evenals people pleaser, was rond dezelfde tijd begonnen, al betaalde de laatste eigenlijk het beste. Als “nepvriendin” gaf ze nooit haar volledige naam als werkelijke baan prijs, dan was ze een bibliothecaresse. Altijd gaat alles zoals ze gepland heeft. Maar bij haar date met Greg gaat het iedere keer mis, als zijn broer Jack verschijnt. Zo ook bij haar laatste familiebezoek bij Greg, zelfs hun oma Millicent denkt dat zij en Jack een mooi koppel zijn. Zeker als Elsie wint bij het Go spel. Ze hoefde het nog maar één maand vol te houden, dan zou Greg het uitmaken, omdat ze dan zou zijn vreemdgegaan met een thuisbezorgjongen. Dat was de afspraak. Maar voor nu moest ze zich vooral voorbereiden voor haar driedaagse sollicitatie. Ze had gesolliciteerd op een vaste aanstelling op de faculteit Natuurkunde bij MIT. In die drie dagen zou een informeel sollicitatiediner, een demonstratieles, een onderzoeksgesprek en een afsluitende receptie plaats vinden. Een zekere Jonathan Smith-Turner zou meebeslissen of zij de keuze zou zijn voor de geschikte kandidaat. Maar het enige wat Elsie over deze persoon wist, was dat hij jaren geleden een uitspraak had gedaan, waarbij hij de theoretische natuurkundigen echt voor schut had gezet. En uitgerekend hij zou meestemmen. Maar als hij echt live voor haar staat, verstijfd ze. Dit kon niet waar zijn?! Ook hij ziet haar, maar zegt niets erover, al zijn er wel de steken onder water. Elsie staat op en vlucht naar de wc, met hem als haar schaduw. Hij had al zo zijn bedenkingen, waarbij catfishen van zijn broer hoog stonden, maar voor nu was hij vooral pissed. Als hij haar de mannen wc intrekt en een gesprek met haar wil aangaan, horen ze dat twee mannen naar binnen willen komen. Gezamenlijk verstoppen ze zich in één wc, waarbij hij haar op de pot zet om haar hakken te verbergen. Het gesprek gaat verder en Elsie vervloekt hem, nadat hij zijn zegje heeft gezegd. Haar lang gewilde baan stond nu zeker op het spel, maar haar huisgenote Cece legt haar uit dat Jack eigenlijk niet veel kan doen met de informatie die hij heeft. Er staat haar maar één ding te doen, ze moet het gevecht aangaan met Jack…

“Love, Theoretically” is de derde academische feelgood van Ali Hazelwood. We stappen de wereld in die door een kritische uitspraak soort van haaks op elkaar is komen te staan: de theoretische en de experimentele natuurkundige wetenschap. Dat die uitspraak wel degelijk invloed heeft op Elsie, die zich al aardig begint thuis begint te voelen in de theoretische natuurkundige wereld, merk je al snel genoeg. Ali laat je Elsie beter leren kennen, door vooral haar gedachtegangen prijs te geven. Met veel humor zijn ze echt hilarisch, maar ook zo herkenbaar. In de liefde heeft Ali het dit keer als haat laten ontstaan, maar de aantrekkingskracht overwint het aardig, al zit er wel een prijskaartje aan vast. Wat ik mooi vind, is dat Ali ook altijd lessen in het leven bij haar verhaal toevoegt. Zo krijg je in dit deel een inkijk in een leven van een diabetes, met alle ongemakken van dien. Maar laat ze je ook zeker zien dat ieder huisje zo zijn kruisje heeft. Ali vindt dat ze in dit verhaal teveel gekronkel uit de academische wereld heeft toegevoegd. Ik ben van mening dat het verhaal juist hierdoor nog fascinerender is geworden, het past er perfect bij en geeft ook zeker een toegevoegde waarde. En mede door haar heerlijke schrijfstijl is de leesverslindheid erg hoog. Het is dan ook wederom weer Ali gelukt om een geweldige wetenschappelijke feelgood roman te schrijven, waar natuurlijk weer vurige en passievolle liefde aan te pas komt. Bij ieder boek van Ali Hazelwood, word je als lezer steeds meer en meer verslaafd aan haar geweldige feelgood verhalen.

Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044366860
Aantal pagina’s: 400
Prijs: € 19,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.