Zonnevangers 1 – Het geheime verbond – Ida Tufte Michelsen

Gepubliceerd op

De twaalfjarige Alma ontdekt dat ze een Zonnevanger is. Zonnevangers kunnen de draden van de tijd vastpakken en controleren. Sommigen van hen kunnen de tijd zelfs terugdraaien… Terwijl Alma dankzij haar oma steeds meer te weten komt ver dit geheime verbond, regeert Grotminister Gabriella Grubel het land met ijzeren vuist. Een aantal Zonnevangers is van plan m haar ten val te brengen, maar dat lukt alleen met Alma’s hulp. En dat betekent dat Alma binnen een paar weken niet alleen de tijd moet leren beheersen, maar ook met zonnestralen moet kunnen vliegen. Lukt het Alma en de Zonnevangers het land te bevrijden van deze wrede dictator en haar handlangers?

Alma stond op het punt om te verhuizen naar het eiland Evelsoy. Dit was niet de eerste keer, ze waren inmiddels al zo vaak verhuisd, dat haar vader een goed geordend systeem had ontwikkeld. Iedere kamer had zijn eigen kleur en cijfer. Ongezien was er ook een tweede verhuiswagen ‘s nachts op het eiland aangekomen. Een elegante vrouw laadde haar spullen uit en toen alles naar tevredenheid was geplaatst, knipte ze met haar vingers en was ze verdwenen. Alma ging weer op voor haar eerste schooldag, waar ze inmiddels echt een hekel aan had gekregen. Maar eerst moest ze nog hun hond Borre eten geven, die had duidelijk honger. Met de plattegrond die haar vader haar gegeven had, kon ze zien hoe ze naar school moest lopen. Dan ziet ze de verweerde poster met de ouderwetse weersvoorspellingen vertrouwd op de voordeur hangen, dat zal waarschijnlijk nooit veranderen. Ondertussen hield de vrouw haar vanaf het dak in de gaten. Onderweg naar school kwam ze erachter dat haar vader duidelijk een oude kaart had gegeven, het pad door het bos was namelijk totaal overwoekerd. En er was één ding wat je niet moest doen op je eerste schooldag, te laat komen. Dat was dus duidelijk niet gelukt en nu stond ze ook nog eens met takjes in haar haar in de deuropening van de klas. Gelukkig hoefde ze het niet lang vol te houden, ze wist inmiddels dat ze toch weer snel zouden verhuizen. Als thuis de deurbel gaat, verstijfd iedereen. Er werd nooit bij hun aangebeld. Samen met Borre keek ze vanaf de overloop toe. Haar vader valt achterover als hij ziet wie er voor de voordeur staat. Elionora, zijn moeder, Alma’s oma stond voor hun deur. Er ontstond een heftige woordenwisseling en met een hard knal werd de voordeur dichtgegooid. Als Alma polshoogte komt nemen, wordt ze door haar vader boos naar haar kamer gestuurd. Ze begreep er niets van. En de verbazing neemt nog meer toe, als er een brief met een gouden ketting vastgeplakt zit op haar raam. Haar kamer was op zolder! Haar oma wilde haar dolgraag morgen zien, maar van haar vader mocht ze geen contact met haar hebben. Ze besloot om toch te gaan. In het doosje wat haar oma gestuurd had, zaten zonnestralen. Haar oma legde aan haar uit, dat je daarmee kon reizen. Nog geen moment later schoten ze de lucht in. Eenmaal op de grond kreeg ze van haar oma kleine donkergele klontjes voor de misselijkheid van het tijdreizen. Alma had nu echt een hoop vragen voor haar oma…

Met een echt schitterende geïllustreerde cover heeft het boek al gelijk een enorme aantrekkingskracht. “Het geheime verbond” is het eerste deel van de Zonnevangers van Ida Tufte Michelsen. Dit ongelofelijk spannend en uniek verhaal is haar debuut, dus dat beloofd wat. Zonnevangers zijn dus mensen die de gave hebben om met behulp van zonnestralen de tijd te kunnen beheersen. De eigenwijze Alma weet niets van dit alles, totdat haar oma in het geheim contact met haar zoekt, dan gaat er een magische wereld voor haar open. Naast de mogelijkheid die Zonnevangers hebben om de tijd zo te beïnvloeden dat ze het kunnen versnellen of vertragen, is er ook de angst om gepakt te worden. Vandaar dat Ida de termen vriendschap en vertrouwen heel hoog heeft staan in dit verhaal. Ze laat ook goed zien dat er best een aardige druk wordt uitgeoefend op Alma, die de fijne magische kneepjes van haar nieuwe gave nog onder de knie moet krijgen. Wat echt fascinerend is om te lezen, er zit een heel systeem in het tijdreizen. Je voelt ook de frustratie van Alma dat ze alles geheim moet houden, zelfs voor haar vader. En wie kan je vertrouwen als de wereld pas aan je openbaar is gemaakt? Dit echt meesterlijke en zeer unieke verhaal is geschikt voor lezers vanaf 10 jaar. Hopelijk verschijnt het vervolg hierop van de Zonnevangers snel.

Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026157783
Aantal pagina’s: 272
Prijs: € 15,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.