Dag en Nacht Gedichten – J.A. Deelder

Gepubliceerd op

Het werk van J.A. Deelder is als zijn stad: rauw, vitaal en no-nonsense. Voor het eerst in een halve eeuw wordt er van Deelders poëzie een bloemlezing gemaakt, en wie kan dat beter dan de burgervader van Rotterdam? De democraat Aboutaleb heeft zich bij zijn keuze laten leiden door zijn burgers, en brengt daarmee een ode aan een ongekend literair fenomeen.

Dit boek is uitgegeven op de zeventigste verjaardag van Jules Deelder. Uitgeverij de Bezige Bij had Ahmed Aboutaleb, de officieel benoemde burgermeester van Rotterdam, gevraagd of hij een nieuwe bloemlezing uit Deelders gedichten wilde samenstellen, ter gelegenheid van zijn verjaardag.

Justus Anton (Jules) Deelder is geboren op 24 november 1944 te Rotterdam-Overschie en overleed op 19 december 2019 te Rotterdam. Jules is sinds de vroege jaren zestig dichter, destijds onder de naam Julian the Joint. Hij is Jazzconnaisseur en acteur in populaire reclamespots. In 1980 staat zijn werk niet alleen in een boek, maar ook op plaat, video en DVD. Zijn kracht is dat hij zijn verhalen niet voorleest, maar voordraagt. Hij wordt ook wel “De nachtburgemeester van Rotterdam” genoemd. Hij was dan ook een opvallende verschijning en je herkende hem meteen, altijd gekleed in een zwart maatpak, zijn zwart geverfde haar altoos achterovergekamd, op zijn kin een smal sikje en op zijn neus vaak een kunstzinnige vlinderbril. Deelder leefde langdurig samen met A.M.C. (Annemarie) Fok, maar is nooit met haar getrouwd. Deelder heeft een dochter Ari, die geboren is in 1985. Voor haar had hij het gedicht “Voor Ari” geschreven. De zestien regels zijn in 2002 afgebeeld over een lengte van 900 meter op de westwand van het fietspad in de Beneluxtunnel onder de Nieuwe Maas, tussen Pernis en Schiedam/Vlaardingen. Het is daarmee vermoedelijk het langste gedicht ter wereld.

Jules Deelder is een dichter die echt leeft bij veel mensen, naast dat Aboutaleb het een eervol verzoek vond om dit boekje samen te stellen, vond hij ook dat de lezers hierin betrokken moesten worden, om zo een ode aan een ongekend literair fenomeen te brengen. Aboutaleb vertelt ook hoe zijn liefde voor poëzie is ontstaan en wie hem geïnspireerd heeft. Een onderwijzer in Marokko meneer Sidali had een bijzonder mooie spreuk:
“Kennis is zonneschijn en gebrek aan kennis is wandelen in het donker”.

Na de inleiding volgen de persoonlijke verhalen van de lezers, waarom ze een gedicht mooi vinden, of waarom het hun raakt, wat echt heel mooi is om te lezen. Bij het lezen van zijn gedichten, hoort je het hem in zijn perfect uitgesproken Rotterdams accent aan je voordragen. Maar het mooiste is toch wel, dat hij een glimlach op je gezicht tovert.

Deze mooie bloemlezing is onderverdeeld in poëzie en proza en dat is weer onderverdeeld in vijf kopstukken te weten: Rotterdam; All that jazz; Mythen en sagen; Wereldbeeld en Zelfportret. En als laatste het dankwoord, daarin worden de mensen met naam bedankt maar ook degene die een smsje stuurde of een gedicht in de bus in Bibliotheek Rotterdam deponeerde. In de inleiding staan naast de titels de jaartallen.

Deelder weet je met drie korte zinnen te raken in een herkenning. Drie zinnen die eigenlijk als je de tekst leest niet zouden kloppen. Het gedicht is genaamd: “Op school”

‘Wat heb je daar?’
‘Niks meneer.’
‘Doe het dan weg.’

In zijn onvervalste Deelderstijl schrijft hij zijn gedichten, hij gebruikt simpele woorden, die soms keihard de waarheid spreken. Bij “Willem” gebruikt Deelder zelfs fonetisch Rotterdamse woorden die echt hilarisch zijn, zoals “Wazzie derbij toennie doodbleef?”… Het mooiste gedicht blijf ik toch wel het gedicht “Voor Ari” vinden. Dit is ook het laatste gedicht van dit bijzonder mooie boekje. Deze prachtige bloemlezing is voor een ieder die van Jules Deelder houdt, want geloof mij nou daar hoef je geen Rotterdammer voor te zijn, …ok een klein beetje dan.

Uitgeverij: De Bezige Bij
E-book ISBN: 9789023489887
Prijs: € 9,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.