In grijs nog rechtop – Kees Leeuwerink

Gepubliceerd op


Een poëtisch dagboek in het licht van mijn muze en verhalende gevoelsimpressies in dichtvorm

Als de man in dat grijze haar. Nog rechtop en ontdekkende ‘het lieve leven’ dat zich aanbiedt in de verschijning van een vlindertje, beweeglijk en kwetsbaar ‘Like you’. Zichtbaar in wat de schoonheid van jouw karakter mij aanreikt in poëtische zinnen waartussen de aanduiding van het onzegbare in beschouwelijke toevoegingen over het niet te vergeten leven dat ik kus.
De bundel In grijs nog rechtop begint met een inleiding die klinkt als: En toen hij wakker werd, wist hij het weer: “Ben nu wat ik ooit was. Een gelukkige dromer. Ontdekkend een niet te verloochenen gemoed dat zich aanbiedt om mens te kunnen zijn?”

Deze eerste alinea vat eigenlijk meteen weer waar deze dichtbundel, of zoals de auteur het zelf noemt poëtisch dagboek, over gaat. De gedichten zijn ware gevoelsimpressies van de auteur waarin hij beschrijft op leeftijd te zijn en wellicht daarom het geluk te kunnen en willen zien. In kleine dingen van het leven, maar ook in de liefde. De bewondering voor het leven, de vrouw en wat dat in hem zelf te weeg brengt.

DE VERSCHIJNING DER SCHONE MOMENTEN
De gezamenlijke zintuigen geven mij de momenten van toen en nu
Zij gaan aan de voorbedachte voorbij
Mij hieraan overgeven
Mijn bevestiging zal worden van het leven dat louter vanzelfsprekende aanwezigheid is

De naam dichtbundel is eigenlijk niet van toepassing op dit boek, poëtisch dagboek dekt de lading precies. De schrijfwijze van de auteur is soms wat ingewikkeld, soms moet je het nog eens lezen om te begrijpen wat er staat. Eenmaal meegetrokken in de gedachtegang zullen deze gevoelsimpressies je raken, aanzetten tot nadenken en je de mooie dingen van het leven leren zien. Kleine dingen die heel groot kunnen zijn, mits je het kan zien.

De zon in het gezicht
Het pad zonder einde
Het gebeuren in een voortgaande duur
Een voortgaande duur
Een ontdekking van wat er al was en is
Zich steeds weer herhaalt

Wat dit poëtisch dagboek bijzonder maakt is dat de auteur het opgeschreven heeft is zoals het is. Waar je in het ene schrijfsel zijn overpeinzingen leest, lees je in de andere de rauwe gang van de gewone dag. Een mooie afwisseling wat mij betreft. Bijzonder vind ik de meerdere spaties die de auteur heeft aangeven wanneer er een langere stilte is bedoeld. Hoewel het in eerste instantie apart overkomt maakt het tijdens het lezen duidelijk wat de hij hiermee bedoeld. In grijs nog rechtop is een fijn boekje om er zo af en toe eens bij te pakken, een stukje te lezen en het op je in te laten werken.

Uitgeverij: Lettervogel
ISBN: 978-94-6247-289-1
147 pagina’s
Prijs: € 17,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.