Sterrenwalvis – Nicola Davis en Petr Horacek

Gepubliceerd op


Toen Nicola Davies door de schetsboeken van Petr Horácek bladerde, wist ze niet wat ze zag: zo’n rijkdom aan beelden, die stuk voor stuk vroegen om een verhaal of een gedicht.

Ze besloot om de normale gang van zaken om te draaien: er zouden geen illustraties worden gemaakt bij een bestaande tekst – zij ging teksten schrijven bij bestaande illustraties.

De superkorte voorleesverhaaltjes, half gedicht, half gedachte, altijd prachtig, waren zo mooi geworden dat Petr besloot om de prenten waarop ze gebaseerd waren allemaal opnieuw te maken – nóg mooier.

En dat werd De sterrenwalvis. Een boek om keer op keer bij weg te dromen.

Dit is een groot formaat prentenboek met verhaaltjes en gedichten van Nicola Davies erin, begeleid door illustraties van Petr Horacek. Of eigenlijk is het in dit prentenboek helemaal andersom, want Nicola heeft haar verhalen aan de illustraties van Petr gepast in plaats van andersom. Een hele bijzonder manier van samenwerken.

Sterrenwalvis is een groot formaat prentenboek met een prachtige omslag. Je ziet letterlijk een sterrenwalvis. In het prachtige donker koningsblauwe omslag zie je een nog donkerder walvis, en op bepaalde punten van de walvis en eromheen staan zilveren stippen die het geheel compleet en bijna magisch maken. Dit soort omslagen daar hou ik van, omdat ik altijd eerst een hele tijd kan kijken en genieten van de omslag alleen al. Het concept van dit boek is misschien nog wel het meest bijzondere aan het boek, namelijk dat illustrator en schrijfster het proces een keer hebben omgedraaid.  Nicola verteld dat ze Petr z’n illustraties altijd zo mooi vind, en voor dit boek haar gedichten bij zijn illustraties heeft geschreven, in plaats van standaard illustreren nadat de woorden zijn ontstaan. Waar sommige gedichten mij niet zoveel doen, geven andere gedichten juist weer een glimlach of een boodschap mee. Er staan hele mooie, ontroerende maar ook gekke en bizarre gedichten en verhaaltjes in waar ik, ook na lang nadenken en herlezen niets van snapte. Voor ieder wat wils zou je kunnen zeggen. Hetzelfde geldt voor de illustraties, sommige zijn echt prachtig, zoals bijvoorbeeld die van het schubdier in ‘Ooit’ of ‘Elandmaan’, waar andere getekend hadden kunnen zijn door mijn dochtertje zoals ‘de wolf’, en dat vind ik best apart, dat een illustrator zulke verschillende illustraties maakt. Maar het maakt het ook wel weer erg vermakelijk, omdat je niet weet wat je krijgt wanneer je een volgende pagina openslaat. Sommige zijn echte ‘rijmgedichten’ waar andere gewoon een ‘gedichtverhaaltje’ zijn, dus ook in dat opzicht kun je alle kanten op met dit boek. Een heel apart maar prachtig boek om te lezen en te bekijken.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047715733
Pagina’s: 92
Prijs:€ 16,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.