HELP! Een verrassing! – Miriam Bos

Gepubliceerd op


August houdt niet van verrassingen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. Augusts fantasie gaat met hem op de loop. Hij bedenkt de meest verschrikkelijke situaties waarmee Suus hem zou kunnen verrassen. Maar de werkelijkheid pakt anders uit… En net als je denkt dat het verhaal is afgelopen, weet Miriam Bos er nog één laatste draai aan te geven.

August de vos houdt absoluut niet van verrassingen, dus wanneer zijn vriendinnetje Suusje de eekhoorn verteld dat ze hem op komt halen omdat ze ‘iets leuks gaan doen’ maar nog niet wil zeggen wat, schieten de krullen in z’n staart van de stress. ‘Wat zullen ze gaan doen? Iets engs? Iets wat veel te veel herrie maalt? Of iets waar hij moet gaan kiezen? August is helemaal van de rel want nogmaals, hij houdt absoluut niet van verrassingen. Maar wanneer Suusje hem komt halen móét hij wel mee… toch?

Het prentenboek van het jaar 2024, ‘help! en verrassing!’ is echt een ontzettend mooi en lief boek. Ook wel een beetje zielig, maar dat maakt het boek juist zo lief. August de vos maakt zich zo ontzettend druk dat het bijna te zielig is om voor te lezen. Maar gelukkig ligt in dit soort verhalen altijd een prachtige boodschap, soms verscholen en soms heel duidelijk.  Of dat nou al snel is of pas op het einde dat maakt met dit soort boeken niets uit. Het is een groot formaat boek, en ik vind dat voor een prentenboek/kinderboek altijd heel fijn gekozen omdat de kleine kinderhandjes het dan zelf ook prima kunnen vasthouden, en je met z’n allen echt in het boek kunt kruipen. Wanneer je de cover openslaat zie je meteen een vierkant ‘briefje’ in het boek waarop je kunt invullen van wie het boek is en van wie het gekregen is, heel leuk gedaan. Mirjam Bos schrijft en illustreert dit boek helemaal zelf en dat doet ze echt ontzettend leuk. De illustraties zijn grappig, lief en duidelijk, en bevatten veel kleur waardoor het heel aantrekkelijk is voor de kleintjes. Het laatste zinnetje van het verhaaltje maakt mij aan het lachen, maar maakt ook wel dat ik het wel een beetje zielig voor August vind.  Én wie weet wat die laatste zin écht betekent? Een echt vervolg op dit verhaaltje? Wanneer je het groot formaat boek koopt krijg je een vingerpoppetje van August de vos erbij, wat een hele leuke en lieve aanvulling is om het verhaaltje voor te lezen. Miriam heeft in 2002 haar bachelor diploma in beeldende kunst behaald en twee jaar later voegde ze daar haar bachelor diploma docent beeldende kunst aan toe. Daarna vertrok ze naar California om kunst en animaties te maken voor het audiovisuele productiebedrijf in de familie, maar ze kwam er al snel achter dat daar haar hart niet lag en keerde terug naar Nederland. Nu woont z dolgelukkig met haar beste vriend en man Coen in Apeldoorn in een jaren 70 drive-in woning met studio aan huis en creëert naar hartenlust de kunst die haar wél aan het hart ligt.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047715979
Pagina’s: 28
Prijs: € 19,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.