Amigurumi voor beginners van Mariska Vos-Bolman

Gepubliceerd op

Designer Mariska Vos-Bolman (die je misschien kent van haar populaire blog DIY Fluffies) heeft in haar boek Amigurumi, 16 eenvoudige amigurumipatronen gebundeld. Haar bedoeling met dit boek is dat ook de absolute beginners aan de hand van eenvoudige stap-voor-stapbeschrijvingen, foto’s en videotutorials (die eenvoudig via een scan of internetsite te bekijken zijn) nu hun eerste amigurumiknuffels kunnen haken. Gewoon met wat garen en een haaknaald kunnen nu ook zij aan de hand van dit boek, een schattig konijntje, bezig bijtje of een stoere gorilla voor hun vrienden of familie maken.

Mariska Vos-Bolman creëerde haar eerste amigurumipatroon in 2015. Nu bundelt ze haar ontwerpen op haar blog DIY Fluffies. Ze werkte eerder al mee aan verschillende Amigurumi- en Zoomigurumiboeken. Amigurumi voor beginners is haar eerste eigen haakboek.

In de inleiding legt Mariska aan je uit hoe dit boek is ontstaan. Ze hoopt daarbij dat het voor een ieder een nieuwe hobby kan worden, zoals het ook bij haar ooit was begonnen.

In de inhoudsopgave staan natuurlijk allereerst alle amigurumi knuffels zichtbaar bij elkaar en op welke pagina het patroon van ze vermeld staan. Maar eerst wordt er uitgelegd wat een amigurumi is en wat je er voor nodig hebt. Naast hoe je je naald moet vast houden, of je wel of niet strak te werk moet gaan, legt Mariska ook de standaard steken: van vaste tot half stokje, van minderen tot meerdere, e.d. aan je uit. De steken worden stap voor stap duidelijk woordelijk aan je uitgelegd. Wil je dat iemand het zichtbaar voordoet, dan staan er bij iedere steekuitleg ook een URL en een QR-code, die je naar een online tutorial brengt waarin de techniek stap voor stap zichtbaar aan je wordt weergegeven. De afkorting van de steken staan bij iedere steekuitleg maar er is ook een tabelletje waarin ze allemaal nog even worden weergegeven. En als laatste heb je de online Galerij van de Amigurumi. Bij iedere patroon vind je een weblink en een QR-code, zo kun je je zelfgemaakte amigurumi aan andere laten zien, of garen/kleurkeuzes met andere hakers delen.

Hierna volgen de patronen van de zestien amigurumi’s.

Bij iedere amigurumi wordt er in een kader de grootte van de amigurumi weergegeven; de materialen die je nodig hebt; welke bijzondere steken je moet gebruiken en op welke bladzijdes deze vermeld staan.

Mariska geeft je naast de amigurumi ook de naam die ze het lieve beestje heeft gegeven en een kleine inkijk in zijn leventje, wat echt leuk is om te lezen, zo niet door te vertellen aan degene die je je amigurumi eventueel gaat geven.

 

Hierbij geef ik je de zestien lieve Amigurumi:

Bram de bij; Peter de muis; Lola de kat; Betty de koe; Tommy de hond; Victor de flamingo; Patrick de kikker; Bonzo de gorilla; Emily en George de konijntjes; Benny de otter; Oehoe de uil; Molly de papegaaiduiker; Suzan de slak; Simon de slang; Sofie de eekhoorn en Henry de geit.

 

Per onderdeel (hoofd lijfje, e.d.) wordt als eerste de kleur vermeld en daarna wordt bij iedere regel de bijzondere steken beschreven die je moet gebruiken en hoeveel steken je totaal aan het eind van iedere regel moet hebben. Dus je kunt altijd extra controleren of je het goed hebt gedaan. Als iets aan elkaar moet worden gemaakt, opgevuld moet worden of oogjes moeten worden ingezet, staat dat bij het laatst gemaakte onderdeel eronder vermeld.

Ik heb: “Molly de papegaaiduiker” gemaakt (zie ook de foto’s). Ik heb bewust verschillende soorten garen gebruikt om te kijken hoe dit eruit zou gaan zien en ik heb zelfs wat kleuren aangepast. Zeker met de uitleg van de standaard of bijzondere steken die je ook kan raadplegen met de zichtbare video-instructies, is dit voor een beginnende haker makkelijk te maken. Als hulpmiddel heb ik een post-it blaadje gebruikt, zodat ik wist waar ik was gebleven en tevens kon ik zo ook de herhaalregels erop vermelden en doorstrepen als je ze gedaan had. Mariska legt alles qua woorden echt goed en begrijpelijk uit en zeker met de video-instructies is alles echt duidelijk na te maken. Ik vond het zeker leuk om Molly te maken en Benny de otter staat al in de planning om te gaan maken. Ik weet bijna zeker dat als ik het boek aan iemand laat zien, dat nog vele lieve amigurumi’s zullen volgen om te maken. Ze zijn gewoon al super leuk om nu zelf te maken en nog veel leuker om iemand cadeau te doen.

Haken is (natuurlijk naast lezen) echt rustgevend om te doen en Mariska heeft met deze super leuke amigurumi beestjes zeker voor beginnende hakers een super leuk boek uitgebracht waarbij je zelf zonder professionele hulp amigurumi beestjes kan maken. Het is echt zo leuk om te doen. Heb je nog nooit gehaakt, maar wilde je het toch ergens stiekem altijd al proberen, probeer het dan echt met dit boek van Mariska uit. Ik weet bijna zeker dat je meer met haken gaat doen.

Uitgeverij: Pelckmans
ISBN: 9789463374477
Aantal pagina’s: 112
Prijs: € 20,00

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.