Euthanasie: waarom niet? – Marc Desmet

Gepubliceerd op

euthanasie_mailplus (1)

Vanuit zijn twintigjarige praktijk met euthanasiebegeleiding stelt Marc Desmet vast dat euthanasie niet zo evident is als soms in de media wordt voorgesteld. Niet voor de zieke die afhankelijk is van een goed luisterende arts en omgeving. Zeker als die zieke minder autonoom is: minderjarig, psychiatrisch, beginnend dementerend…
Niet voor naasten die verder leven met hun soms erg verschillende belevingen na de euthanasie. Niet voor artsen die het doen, want zonder hun solidariteit is zelfbeschikking een leeg begrip. De vraag is dus niet alleen: doe je euthanasie of niet? Maar ook: als je het doet, hoe doe je het dan goed? Dat vraagt niet alleen wettelijke zorgvuldigheid, maar ook palliatieve zorg. En er is nog een betrokkene: de maatschappij.

In dit boek verteld palliatief arts Desmet over de wet van euthanasie en de nuances die hierover nog niet erg aanwezig zijn. Euthanasie is geen kwestie van zwart-wit maar bevat heel veel tinten grijs ertussen in. Je kunt ervoor zijn maar in sommige gevallen denken ‘nee dit is niet juist ‘ of juist tegen zijn maar in sommige gevallen denken ‘ja die persoon heeft zo weinig kwaliteit van leven daarbij zou euthanasie een passende oplossing mogen zijn’. Het is erg moeilijk als palliatief arts dit punt te verdedigen omdat jou werk immers het vredig begeleiden van stervenden is en niet ‘de dood uitdelen’, al ligt dat niet zo makkelijk volgens Desmet. Ook verteld hij dat in België de palliatieve zorg en euthanasie gezien worden als vijanden, buren en vrienden. Vijand omdat ze allebei iets anders vertegenwoordigen, buren omdat ze in principe wel in hetzelfde straatje zitten en vrienden omdat ze vaak ook samen werken om een vredig eind te bewerkstelligen(en ja ook in deze uitleg moeten nuances gezien worden). De verschillende vormen en maten van ondraaglijk lijden komen aan bod. Je kunt ook ondraaglijk lijden zonder terminale ziekte, namelijk psychisch ondraaglijk lijden. Hoe worden al die verschillende soorten van ondraaglijk lijden onder de loep genomen en beoordeeld? Wanneer is het werkelijk ondraaglijk en wanneer zie je het ‘gewoon’ even niet meer zitten. Psychische aspecten zijn vaak moeilijker te doorgronden omdat er gewoon geen ‘uiterlijke verwondingen’ zijn of medisch bewijs in de vorm van een foto of test uitslagen. Kortom euthanasie is niet zomaar even snel en formuliertje invullen en een spuitje halen, er gaat veel meer aan vooraf. Ook worden er duidelijke verhalen tussendoor verteld over de euthanasie gevallen die Desmet al heeft meegemaakt en hoe die zijn verlopen, dit om te verduidelijken hoe dingen anders kunnen en mogen lopen dan “verwacht word’.

En ontzettend interessant boek over de nog altijd moeilijkheid van nuances aanbrengen in een beladen onderwerp als euthanasie. De verschillende hoofdstukken geven je een inkijk en weergave van de verschillende aspecten die bij euthanasie aanvraag komen kijken. Hopelijk verrijkt dit boek ieders inzicht en kunnen we het breder gaan inzien wat er allemaal gebeurd. Soms stonden er wel woorden in die ik moest opzoeken (want zoals het een professional betaamt hebben ze geen tijd voor ‘jip en janneke-taal’)en dat is soms wel lastig. Een beladen onderwerp in een heel duidelijk boek. Voor geïnteresseerden en naasten en erg mooi en duidelijk boek.

Uitgeverij: Terra lannoo
ISBN: 9789401426664
Pagina’s: 319
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_5690068cdc0c8_selected-products” products=”9200000040686486″ name=”Euthanasie: waarom niet? – Marc Desmet” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.