Het rariteitenkabinet – Gordon Grice

Gepubliceerd op

het_rariteitenkabinet

Welk kind houdt er niet van om schelpen te zoeken op het strand, of een vogelei te vinden of – de schat der schatten – een fossiel? Om het daarna mee naar huis te nemen en het dan uit te stallen in de kast als een soort rariteitenkabinet? De grootste natuurhistorische musea zijn vaak ontstaan uit verzamelingen van prachtige en ongewone objecten. Het rariteitenkabinet is bedoeld voor jonge onderzoekers die graag dingen uit de natuur verzamelen. Kinderen kunnen kennismaken met de wonderen der natuurhistorie en ontdekken hoe leuk het is om een wetenschapper te zijn. Gordon Grice legt uit hoe wetenschappers alles wat leeft onderverdelen volgens het systema naturae van Linneaus; hoe je echt goud van nep kunt onderscheiden; hoe je vlinders, krabben, veren, spinnen en schedels moet bewaren; waar de stekels van een stekelvarken van gemaakt zijn; hoe je dierensporen kunt lezen en nog veel meer. Natuurlijk laat hij ook zien hoe je zo’n kabinet kunt maken om alles in te bewaren.

Dit keer ga ik mijn recensie iets anders doen dan normaal. Normaal schrijf ik natuurlijk eerst waar het boek over gaat en dàn pas wat ik ervan vind maar met dit boek is dat onmogelijk. Alles wat ik lees en zie daar heb ik eigenlijk wel iets over te zeggen of een extra woordje voor dus ik heb alles bij elkaar gegooid en tot één grote recensie geschreven omdat dit boek te mooi is om te ontleden. Werkelijk een prachtig boek voor iedereen die van mooie en bijzondere dingen houd. Gordon begint met uitleg te geven waar het woord kabinet nou eigenlijk vandaan komt en hoe het woord rariteitenkabinet is ontstaan. Het is niet zomaar een boek om mooie plaatjes te kijken, het boek geeft je inzicht in wat je vind, wat het in werkelijkheid is en hoe je ermee om moet gaan of kunt gaan. Met dit boek is écht rekening gehouden met de jongere lezertjes die willen leren en kijken, moeilijkere woorden die uitleg nodig hebben krijgen dat ook (bijvoorbeeld de uitleg wat ‘habitat’ betekend) en dat vind ik ontzettend mooi aan dit boek. Je kunt dit boek dus als volwassenen lezen omdat je veel woorden al kent en snapt en het boek is ook niet kinderachtig gemaakt maar ook de kleintjes kunnen het lezen omdat alles zo mooi word uitgelegd. Het mooiste geheimpje dat onthuld word is die van de wandelende tak, maar dat geheimpje mag je zelf ontdekken. Er wordt hèèl duidelijk en simpel verteld over wat een bepaald dier is en tot welke soort en stam deze behoord. Dit is echt een prachtig leerboek voor jong en oud, met ontzettende mooie en vooral duidelijke foto’s van het onderwerp van dat hoofdstuk en wanneer er geen prachtige foto bij staat, staat er wel een prachtige tekening bij van het onderwerp. Ik kan niks aan dit boek ontdekken of vermelden waarvan ik zeg ‘dit is niet mooi of goed’ werkelijk álles is mooi en interessant. …wacht één ding mag ik wel opmerken, er staat een tip in voor wanneer je een uilenbal vind om dit te ontdoen van bacteriën door het één minuut in de magnetron te doen of iets in de vriezer te leggen dus het is misschien wijs om de jonge telgen die de dingen die ze lezen erg letterlijk nemen in de gaten te houden ook al staan er erg mooi, netjes en duidelijk daarvoor waarschuwingen in dat ze erom denken dat het wel overlegd wordt. (zie het plaatje hieronder)

20161129_150638-1

Verder ben ik méér dan positief ook omdat je er erg veel van leert en kan ik niks meer doen dan dit fantastische boek en dikke pluim te geven.

Uitgeverij: Unieboek spectrum
ISBN: 9789000350902
Pagina’s: 200
prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_5845b857b65e9_selected-products” products=”9200000059824921″ name=”Het rariteitenkabinet – Gordon Grice” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.