Terra Ultima – De ontdekking van een onbekend continent van Raoul Deleo & Noah J. Stern

Gepubliceerd op

“De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht.
Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt.
Een heel continent nog wel: Terra Ultima.”

En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek.
De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens.

Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof.

Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennis maken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen.

Bij dit boek begint het eigenlijk gelijk al bij de ongelofelijk mooie cover waarop echt schitterende geïllustreerde tekeningen staan, die een mega aantrekkingskracht hebben. Puur in grijs tinten ontdek je keer op keer nieuwe dieren, sommige zo klein en zo gedetailleerd, echt uniek om te zien. De binnenkant van de cover is nog net niet hypnotiserend en ook daarin zitten dieren verstopt. Er wordt van de cover van alle dieren de wetenschappelijke naam en de Nederlandse naam gegeven. In de opvolgende inhoud zie je dat het boek is onderverdeeld in een inleiding gevolgd door drie expedities, deze drie expedities zijn tevens in kaart gebracht, het nawoord en het register.

De inleiding wordt gegeven door Dr. Noah J. Stern bioloog. Hij werkt samen met de heer Deleo aan dit bijzondere boek. Deleo heeft Terra Ultima ontdekt, in kaart gebracht en alle materialen verzameld. De heer Stern heeft in de verzamelde stukken orde weten te scheppen. Alleen Deleo weet waar Terra Ultima ligt, wat betekent dat de locatie van Terra Ultima geheim is. In vijf hutkoffers werd het archief wat Deleo had verzameld bij Stern afgeleverd. De potloodtekeningen van Deleo zijn zo uniek en adembenemend, dat je als lezer blijft staren naar de in het grijs en gekleurde tekeningen van de bijzondere wezens die leven op Terra Ultima. Dat Deleo duidelijk geen structuur heeft, blijft wel aan wat Stern allemaal in de hutkoffers aantreft. Maar ergens siert die chaos in Deleo’s werk. Aparte blijft wel dat Stern maar één keer de heer Deleo in het echt heeft gezien.

De ontdekkingstocht is onderverdeeld in drie expeditie:

De Eerste Expeditie 102 dagen Kustgebied 842 km:
Bij eerste expeditie is het natuurlijk de vraag: “Vindt Deleo Terra Ultima? Als hij onderweg op het water aan de horizon iets bemerkt, weet hij dat hij goed zit. Eenmaal aan land voel je zijn enthousiasme, zijn passie voor Terra Ultima, maar tegelijkertijd is er ook de angst. Hoe ga je dit in kaart brengen?…

De Tweede Expeditie 89 dagen Droge gebieden 1157 km:
Bij de tweede expeditie weet Deleo dat hij niet terug moet naar het Olifantenstrand, hij moet verder en wel naar de plek waar Gilles Jansz ook voet aan land heeft gezet. Het kost hem 53 dagen om de riviermonding te vinden. Wederom ontdekt hij weer vele bijzondere dieren. Hij zal zelfs iets onbewust voor de wetenschap ondervinden…

De Derde Expeditie 95 dagen De Tropen 483 km:
De derde expeditie wil hij naar de poolcirkel op Terra Ultima, maar die is toch iets anders dan wat wij van een poolcirkel gewend zijn…

Alle drie de expedities zijn ook in kaart gebracht, waarop de diersoorten en de ligging ervan vermeld staan.

Helemaal achterin staat de fylogenetische Stamboom met het register. In de tekening is weergegeven op welke expeditie Deleo welk diersoort is tegengekomen.

Dit bijzondere en unieke boek lees je niet in een keer uit, dit boek lees je in fases. De eerst fase is het bladeren en bewonderen van de meesterlijke illustraties. In de volgende fase bekijk je alles gedetailleerder. Daarna lees je alleen de tekst qua hoofdlijnen. Pas als laatste lees je daadwerkelijk het boek, maar dan in stukjes. Dit zijn van die unieke boeken, die altijd een ere plaatsje zullen hebben. Het is het boek voor de verzamelaars, een boek wat altijd de “WAUW” factor heeft mede door zijn schitterende illustraties. Een boek wat je altijd zult bewonderen.

Hier nog een kleine inkijk in dit schitterende boek: https://www.youtube.com/watch?v=fzjGs6iRT7U

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401465946
Aantal pagina’s: 80
Prijs: € 25,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.