Interview Erik Le Romancier

Gepubliceerd op

Erik Le Romancier mag zich inmiddels een ervaren schrijver noemen nu zijn vierde boek Lotsdochter is uitgekomen. Eerder schreef hij de bundel Stilte Graag! en de roman Liefde, Lust en Andere Ongemakken. Daarna stapte hij over naar de fantasywereld met de Hypernachtserie, waarvan nu het tweede deel, Lotsdochter, is verschenen. Laten we deze veelzijdige auteur eens wat vragen voorleggen.

Wie is Erik Le Romancier, de auteur achter Lotsdochter?
Oh, je begint al meteen goed! Als ik één vraag lastig vind om te beantwoorden, dan is het deze wel. Maar goed, ik ga m’n best doen. Erik Le Romancier is in juni 1972 geboren onder het sterrenbeeld Tweelingen. Hij is al sinds zijn kinderjaren artistiek, creatief en expressief bezig maar verzamelde pas in 2015 voldoende moed om met zijn talent naar buiten te treden. Momenteel is Erik een schrijver met 4 boeken op zijn naam, een 5e in de maak en plannen om de studio in te duiken om muziek op te nemen en uit te brengen.

Had je toen je aan Averze begon al het idee om dit tweede deel, Lotsdochter, te schrijven of is dat idee gaandeweg ontstaan?
Ik had tijdens het schrijven van Asverze zeker al het idee om een 2e deel te schrijven, maar de titel daarvan, Lotsdochter, kwam pas tijdens het schrijven ervan in me op. Sowieso verzin ik mijn titels pas vrij laat in het schrijfproces. Het verhaal komt altijd eerst.

Heb je al reacties gehad op Lotsdochter van lezers, vinden zij dit deel van de Hypernachtserie net zo goed als het eerste deel, Asverze?

Ja, ik heb inmiddels een paar reacties gehad en die zijn – gelukkig! – positief. Het verhaal is volgens de lezers hard, rauw en grimmig, maar ook erg actueel en relevant en leest als een trein. Al met al een oordeel waar ik heel blij mee ben.

Zijn er dingen die je bewust anders hebt beschreven in Lotsdochter, bijvoorbeeld naar aanleiding van reacties op Asverze, het eerste deel?
Als je bedoelt of ik mezelf heb ingehouden of gecensureerd dan is het antwoord NEE. Ik ben wel eens omschreven als een tamelijk compromisloze schrijver en ik vrees dat dit klopt. Ik vertel elk verhaal zoals ik vind dat het verteld moet worden, ook de wat heftigere verhalen als Asverze en Lotsdochter.

Waar heb je de inspiratie uitgehaald voor het verhaal van Lotsdochter?
Mijn interesseveld is heel breed en mijn inspiratie kan dus vrijwel overal vandaan komen. Voor de Hypernachtserie heb ik vooral inspiratie ontleend aan dystopische romans als ‘1984’ en ‘Het Verhaal van de Dienstmaagd’, maar zeker ook aan allerlei actuele ontwikkelingen in binnen- en buitenland.

Is het verhaal van Asverze voor jou nu klaar of kunnen we nog een volgend deel verwachten?

Jullie kunnen zeker nog een volgend deel verwachten, want ook met Lotsdochter is de geschiedenis van Asverze nog niet volledig verteld.

Je hebt nu een verhalenbundel, een roman en een tweedelige fantasy geschreven, naar welk genre gaat jouw voorkeur uit wat schrijven betreft?
Oh, ook alweer zo’n lastige vraag. Weet je dat ik niet echt een voorkeur heb? Een goed verhaal is een goed verhaal. En een goed verhaal verdient het verteld te worden, ongeacht het genre. Punt uit. Echt, ik heb van het schrijven van al mijn boeken genoten en ik sta ook nog steeds achter elk boek dat ik heb geschreven. Ik houd van al mijn kinderen, zogezegd. En om een volgende vraag voor te zijn: ik ben ook niet van plan me te beperken tot de genres die ik tot nu toe heb bestreken. Het is juist zo ontzettend leuk mezelf als schrijver te ontwikkelen en mijn lezers te prikkelen door steeds iets nieuws te proberen. Wie weet waag ik me nog wel eens aan horror of een pittige crime story?

Heb je naast het schrijven nog andere bezigheden en kun je ons hierover iets vertellen?

Ja hoor. Ik zei eerder al dat ik van plan ben de studio in te duiken om muziek op te nemen en uit te brengen. Eigenlijk had ik dat al veel eerder willen doen, maar de coronapandemie gooide helaas roet in het eten. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet. Het verlangen is er nog steeds. Al moet ik dan wel nog een goede songwriter zien te vinden. Want ik kan wel zingen en ik weet ook een goede studio, maar ik ben dus heel erg slecht in het schrijven van songteksten. Een beetje vreemd misschien voor een breed georiënteerde schrijver, maar het is zo. Ik ben slecht in het schrijven van gedichten en liedteksten. Dus, wie er goed in is en interesse heeft in een samenwerking, mag zich aanmelden.

Lees je zelf ook en waar gaat dan jouw voorkeur naar uit, heb je bijvoorbeeld favoriete schrijvers of een genre dat je graag leest?

Ja, ik lees heel graag, maar ik heb er helaas niet altijd voldoende tijd voor. Voor een goede historische roman mag je me altijd wakker maken, maar zeker ook voor iets met een beetje spanning en actie, of voor high fantasy. Favoriete schrijvers? George Orwell, Margaret Atwood, Karin Slaughter, Tess Gerritsen, Coleen McCullough, Conn Iggulden, Robert Fabbri en natuurlijk JRR Tolkien. 

Als laatste, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog meer verwachten, wellicht een volgend boek?
Jullie kunnen nog veel meer verwachten! Momenteel ben ik druk aan het werk aan het 3e deel van de Hypernachtserie en ik denk ook al voorzichtig na over deel 4. Daarnaast lonkt nog steeds de muziekstudio. Houd je ogen en oren dus open, zou ik tegen iedereen willen zeggen.

Kijk voor meer informatie over Erik Le Romancier op: www.erikleromancier.nl , https://www.facebook.com/erikleromancier en @ERomancier (Twitter).

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.