Het X-Experiment 1 – Het Avery Shaw-experiment – Kelly Oram

Gepubliceerd op

Avery Shaw is al jaren verliefd op haar beste vriend Aiden; ze wacht alleen op het goede moment om hem dat te vertellen. Wanneer Aiden opbiecht dat hij een vriendin heeft, is ze dan ook in shock. Om over haar gebroken hart heen te komen, besluit Avery voor een schoolproject te onderzoeken of de zeven stadia van rouwverwerking ook gelden voor liefdesverdriet. Maar met wie moet ze dit experiment doen, nu Aiden niet meer met haar wil samenwerken? Gelukkig is daar Aidens oudere broer Grayson. Ineens lijkt deze irritant knappe player dé oplossing voor haar problemen. Of beginnen die nu pas echt?

Het Avery Shaw-experiment is het verslag voor het overwinnen van een gebroken hart, tevens is het Avery’s officiële inzending voor de Wetenschapsbeurs van de staat Utah. In het proces volgen we de zeven stadia van rouwverwerking, die helpen bij de verwoestende effecten van een gebroken hart. Dat medeleerling Grayson Kennedy sterbasketballer en rokkenjager societyfiguur hieraan meedoet, is puur voor de extra studiepunten. De gebroken relatie betreft die van Avery en Aiden, ze kennen elkaar al sinds hun geboorte. Ze doen alles samen, ze gaan naar dezelfde scholen, hebben dezelfde vrienden, ze vierden zelfs hun verjaardag samen. Maar in de kerstvakantie barste de bom, toen beide gezinnen in de Kennedy’s appartement in Park City zaten. Aiden zei dat hij was gestopt met de bètaclub, hij wilde Mindy helpen bij het debatteren. Ze zei dat hij een aangeboren talent voor overtuiging had. Het zou ook beter zijn als ze beide eens wat meer met andere mensen zouden afspreken. Aiden had, zoals hij zei, meer ruimte nodig om zijn eigen ding te kunnen gaan doen. Avery rende na dit vreselijke gesprek naar haar kamer. Maar ze had zo geen zin nu in een gesprek met haar moeder, dat zodra ze hoorde dat zij naar boven kwam, ze gelijk naar een andere kamer vluchtte. Dat die kamer nou net de badkamer blijkt te zijn waar Grayson staat te douche, wist ze toen nog niet. Bij het omdraaien vraagt hij zelfs voor de grap of ze er gezellig bij komt staan. Maar dat ze dat ook daadwerkelijk met kleren aan deed, nadat er geklopt werd op de deur, had hij echt niet zien aankomen. Ze had een paniekaanval en vliegt Grayson om zijn armen. Hij verraadt haar niet en zodra  de tranen komen, troost Grayson haar. Als ze weer wat rustiger is geworden, dringt ineens de hele situatie bij haar door, Grayson kan het niet laten om er een grap over te maken. Avery stapt de douche uit en pakt de enige handdoek in de badkamer mee. Ook al had Grayson zijn zinnen gezet op Whootyliciuous van 7B, hij kon Avery onmogelijk op Oud en Nieuw hier op haar meest vreselijke dag ever laten zitten. Dus nam hij haar mee naar een feestje op het resort. Zo ontliep ze niet alleen Aiden maar ook hun beide moeders. Avery snapte er niets van, waarom deed hij dit voor haar? Wat ze dan nog niet weet, is dat Grayson haar gaat helpen bij haar experiment. Aiden zou immers haar partner zijn bij het experiment voor de Wetenschapsbeurs, maar die had haar nu laten stikken. Avery en Grayson konden elkaar nu helpen. Avery had heel snel een partner nodig en Grayson kon de studiepunten die hij ervoor zou krijgen goed gebruiken. Sterker hij mocht gelijk weer meedoen met basketbal, nadat hij door zijn coach op de reservebank was gezet. Maar dat Grayson bij het experiment een hele eigen gedachte erover had, zou ze pas later achterkomen…

“Het Avery Shaw-experiment” is het eerste deel uit de serie Het X-Experiment van Kelly Oram. Kelly heeft echt een heerlijke en romantische Young Adult geschreven, die veel weg heeft van een American high school-achtige film. Een vriendschap/hart die al vanaf hun geboorte ineens door “ruimte” uit elkaar valt, wordt gelijmd door basketball hunk en tevens de oudere broer van Aiden, Grayson. Kelly heeft een heerlijke vlotte en humoristische schrijfstijl en laat je het verhaal door de ogen van zowel Avery als Grayson zien. Doordat ze elkaars tegenpolen zijn, zitten er hilarische situaties bij, met echt geweldige humor maar ook de nodige emoties. Onmogelijke liefde neemt al snel de overhand en laat ze rare dingen doen, zeker als je Grayson ook de regie in handen geeft bij dit experiment. Hij moet Avery door de zeven stadia van de rouwverwerking heen helpen, om haar gebroken hart te helen. Of dat hem gaat lukken, is nog maar de vraag. Er is eigenlijk maar één nadeel aan dit boek en dat is dat het vrij dun is. MAAR!… Op 25-10-2022 verschijnt het tweede deel “Het Libby Garret-project” (Libby is de vriendin van Avery), dus dan kunnen we hopelijk weer verder weg zwijmelen bij deze heerlijke Young Adult serie.

Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026161049
Aantal pagina’s: 336
Prijs: € 16,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.