Interview Iris Blauw

Gepubliceerd op

interview-iris-blauw

Het lezen kan haar niet zo boeien, maar het schrijven des te meer. Sinds een jaar of twee weet auteur Iris Blauw het zeker, ze wil van schrijven haar beroep maken. Het eerste debuut is inmiddels uitgekomen; De prijs van lust, een verrassend boek met een erotisch tintje én een diepere boodschap. Tijd om eens nader kennis te maken met deze auteur die een hoofd vol ideeën heeft.

Wie is Iris Blauw, de auteur achter De prijs voor lust en ben je naast het schrijven nog actief met andere bezigheden en kun je ons hierover iets vertellen?
Ik ben 30 jaar. Getrouwd, moeder van twee kinderen en ik werk als P&O-er bij een Sociale werkvoorziening. Ik heb schrijven altijd al leuk gevonden, maar een jaar of twee geleden besloot ik om hier meer mee te gaan doen. Hier ligt mijn hart. Ik zie mezelf in de toekomst van mijn hobby mijn beroep maken (althans dat hoop ik ooit te kunnen doen), maar vooralsnog beleef ik ook nog veel plezier aan mijn P&O baan. Ik houd van gezelligheid, leuke feestjes en tripjes met mijn gezin/familie.

Hoe ben je er toe gekomen om De prijs van lust te schrijven en werd je al schrijvend een bepaalde richting in geduwd of had je voordat je begon al een duidelijke opzet in je hoofd?
Enkele jaren geleden wilde ik graag een boek gaan schrijven. Dat leek me een hele uitdaging. Vrij snel had ik al een verhaal in mijn hoofd en dat is in hoofdlijnen gelijk gebleven aan de uiteindelijke versie van De prijs voor lust. Het moest gaan over een vrouw met een probleem en haar zoektocht naar geluk. Het leek mij leuk om erotiek in het boek te verwerken, maar ik wilde niet dat dit het hoofddoel van het boek werd. Er moest dan ook meer diepgang in (leuke woordspeling). Seks heb ik dan ook enkel gebruikt als middel. Ik vind het helemaal geen probleem om over seks te schrijven. Ik snap eigenlijk de taboe rondom dit onderwerp niet zo goed. Nagenoeg iedereen doet het, bijna ieder mens is er een product van en het is ook nog leuk om te doen. Toch vinden veel mensen het moeilijk om er over te praten of voelen zich opgelaten als ze seksscenes zien/horen/lezen. Dat vind ik jammer.
Maar het is natuurlijk ook zo dat er een keerzijde aan seks kan zitten. Dat seks juist een probleem vormt, in welke mate dan ook. Dat heb ik proberen te verwerken in mijn boek. Ik vind het ook belangrijk om dat bespreekbaar te maken. Want ook hier zou wat mij betreft geen taboe op hoeven heersen.

Is De prijs voor lust volledig fictief of heb je je (ook) laten inspireren door eigen ervaringen of die van je omgeving?
Het verhaal, de problemen en de meeste gebeurtenissen zijn fictief. Maar soms heb ik wel eigen ervaringen gebruikt, zoals bijvoorbeeld een tripje naar de kinderboerderij. Ook heb ik gebeurtenissen van bekenden van mij gebruikt, zoals bijvoorbeeld de vakantiebestemmingen. Ook maak ik veelvuldig gebruik van eigenaardigheden en specifieke karaktertrekken van mensen in mijn omgeving. Personages zijn veelal gebaseerd op mensen die ik een keer ben tegen gekomen of die ik ken. In bijna alles en iedereen kan ik inspiratie vinden.

Wat is de mooiste of beste reactie die je gehad hebt op De prijs van lust, hoe reageerde bijvoorbeeld je omgeving?
Ik ben het meest vereerd als ik positieve feedback krijg van ‘gewone’ lezers. Zij kennen mij niet, zijn meestal eerlijk (zonder bijbedoelingen) en zij zijn ook waar ik mijn verhalen uiteindelijk voor schrijf. Als ik iemand aan het denken heb gekregen, als iemand een fijn gevoel eraan overhoudt of als iemand ontroerd is van mijn verhaal, dat zijn mijn grootste complimenten.

De prijs voor lust is je debuutroman. Is met het schrijven een nieuwe auteur opgestaan?
Creatief bezig zijn met tekst vind ik geweldig. Zolang ik dat heb, zullen er hopelijk nieuwe verhalen van mij verschijnen. Het leuke is dat in een verhaal alles mogelijk is. Ik kan mijn verbeelding laten spreken met woorden. Het is leuk om mensen mee te nemen in mijn fantasiewereld. Ik vind het bijzonder om te zien dat ik door de juiste volgorde van de goede woorden, lezers zelfs kan ontroeren of aan het denken kan zetten. Het geeft veel energie om een verhaal uit het niets te zien ontstaan. Waarom zou ik het dan bij 1 boek laten?

De prijs voor lust is een erotisch getinte roman, is er nog een ander genre waar jij je als auteur ook wel eens aan zou willen wagen en waarom?
Ik schrijf over alles wat mij boeit. Waarom zou ik kiezen voor één specifiek onderwerp of genre? Juist de verschillende schrijfstijlen maken het schrijversvak voor mij spannend en uitdagend. Ik houd van die diversiteit. Voor mijn debuut heb ik gekozen voor een erotisch tintje – maar dan wel met een boodschap – en een andere keer zal ik bijvoorbeeld schrijven over een spannende achtervolging of een pittige discussie. Ik leg mezelf liever geen beperkingen op door me alleen op één bepaald genre te richten.

Waar kies je zelf voor als lezer zijnde, ga je dan ook voor een roman of kies je dan juist voor iets uit een heel ander genre?
Deze vraag is mij al vaak gesteld. Het antwoord dat ik geef zorgt meestal voor verbazing. Ik lees namelijk zelf geen boeken. Als kind heb ik alleen de boeken van Roald Dahl verslonden. Hier kon ik geen genoeg van krijgen. Als ik me eens waagde aan een andere schrijver, legde ik het boek vaak na een paar bladzijden weer weg. Het kon me niet boeien, mijn aandacht verslapte. Nu is dat nog steeds zo. Mijn zus is een ware boekenverslinder en ik ben wel eens in een boek begonnen waar zij laaiend enthousiast over was. Toch lukt het me vooralsnog niet om een boek uit te lezen. Ik heb er het geduld niet voor. Blijkbaar heb ik veel moeite om me in de belevingswereld van een ander te begeven. Ik waan me liever in mijn eigen fantasiewereld en creëer mijn eigen verhaal.

Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog meer verwachten?
Momenteel ben ik bezig met twee nieuwe boeken, die totaal anders zijn dan mijn debuut. De een is een verhaal over geesten en de andere is meer een science fiction verhaal. Ik weet nog niet welke eerder af zal zijn, dat is dus nog een verrassing; zelfs voor mij. Daarna hoop ik nog veel meer boeken te kunnen schrijven. De ideeën zijn in ieder geval nog in overvloed in mijn hoofd aanwezig. Nu moet ik het alleen nog ‘even’ goed op papier zien te krijgen.

Kijk voor meer informatie over Iris Blauw op www.irisblauw.nl

 

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.