De prijs voor lust – Iris Blauw

Gepubliceerd op

de-prijs-voor-lust-iris-blauw

‘Voordat je wegloopt, luister even naar wat ik te zeggen heb.’ Ik sla mijn armen stijf over elkaar en blijf naast hem staan. Ik hoor en voel mijn versnelde ademhaling. Afwachtend kijk ik hem aan. ‘Ik heb een voorstel. Een mogelijke oplossing voor jouw probleem.’ Niet de reactie die ik in eerste instantie had verwacht. Nieuwsgierig ga ik maar weer zitten. ‘Als ik niet spannend genoeg ben voor jou, dan moet je dat misschien maar bij iemand anders gaan zoeken.’ Mijn hart slaat over. Wat zegt hij nu? Ik frons mijn wenkbrauwen en kijk hem vol ongeloof aan.

In De prijs voor heeft ‘Eva’ eigenlijk niets te klagen. Ze is getrouwd met Fabian en moeder van dochter Evy. Voor de buitenwereld lijken ‘Eva’ en Fabian de ideale relatie te hebben. Fabian laat haar ook geregeld merken dat zij de liefde van zijn leven is. Toch is niet alles tussen Fabian en ‘Eva’ zo goed als het lijkt, want in bed klikt het alles behalve tussen de twee. Waar Fabian vrij traditioneel is, wil ‘Eva’ juist meer ontdekken. Langzaam aan drijft de ‘honger’ van ‘Eva’ de twee uit elkaar.

In eerste instantie wil Fabian ‘Eva’ niet kwijt, tot elke prijs. Hij gaat, zij het met tegenzin, met ‘Eva’ mee naar een erotisch café. Na afloop weet Fabian dat hij over zijn grens heen is gegaan. Hij kan het niet verkroppen dat hij ziet dat ‘Eva’ met andere mannen in contact komt, en misschien wel meer. Fabian stelt voor dat als ‘Eva’ niet genoeg aan hem heeft qua seks, zij een minnaar ernaast moet zoeken. ‘Eva’ is eerst perplex, maar besluit toch haar lust te volgen. Ondertussen grijpt het Fabian meer aan dan hij toe geeft en hij zoekt troost bij Maureen, de beste vriendin van ‘Eva’. Maureen en Fabian groeien tot elkaar en het kan niet uitblijven dat de relatie van de twee door ‘Eva’ wordt ontdekt. Een scheiding is het gevolg, althans, Fabian gaat bij Maureen wonen. Na maanden weet ‘Eva’ haar leven samen met Evy op te pakken. Met Fabian –en ook Maureen- wil ze voorlopig geen contact.

Maanden later belt Fabian opeens op, hij wil een gesprek met ‘Eva’. Tijdens dit gesprek vertelt Fabian dat hij vermoedelijk ziek is. De volgende dag zal hij naar het ziekenhuis moeten voor de uitslag en hij vraag “Eva’ hem bij te staan. Fabian blijkt zieker dan gedacht en dat zet hem tot nadenken. De relatie met Maureen zit toch anders in elkaar, biecht Fabian uiteindelijk op aan ‘Eva’. De relatie was meer om ‘Eva’ te kwetsen dan dat er echte liefde was tussen Maureen en hem. Hoewel ‘Eva’ ontzettend boos is, is ze aan de andere kant blij dat Fabian eerlijk is. Na veel gepraat besluiten de twee om de tijd die Fabian nog gegeven is samen als echtpaar en gezin door te brengen.

Bij het lezen van de rugtekst van De prijs voor lust leest denk je in eerste instantie een vluchtig romannetje in je handen te hebben waar vooral seks de hoofdrol speelt. Na het lezen is niets minder waar. Seks speelt inderdaad een belangrijke rol in dit verhaal, maar het gaat veel verder dan dat. Het verhaal gaat veel dieper dan zomaar platte seks, maar laat de meest intieme relatie van twee mensen zien. Twee mensen die elkaar kwijtraken en elkaar, ondanks alles, weer terug weten te vinden. Omdat het verhaal in de ik-vorm is geschreven leef je nog meer mee met ‘Eva’. Overigens de enige naam – haar schuilnaam wanneer ze naar een erotische club gaat- die je van haar te zien krijgt. Dat zorgt ervoor dat ‘Eva’ iedereen zou kunnen zijn, wat je als lezer weer aanzet tot nadenken. Want wanneer ben je tevreden met wat je hebt. Mag je soms egoïstisch zijn en aan je eigen wensen denken of word je gelukkiger als je wat water bij de wijn doet en tevreden bent met wat je hebt?

De prijs voor lust is een mooi, maar vooral bijzonder boek. Soms spannend om te lezen, maar ook ontroerend. Een sterk verhaal met een bijzondere achterliggende boodschap.

Uitgevrij: aquaZZ
ISBN: 9789491897818
194 pagina’s
Prijs: € 14,95

 

[bol_product_links block_id=”bol_584efd5b27f2a_selected-products” products=”9200000064160248″ name=”De prijs voor lust – Iris Blauw” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.