Interview Jennefer Zuniga-De Jong

Gepubliceerd op

Interview_Jennefer_Zuniga

Ze werkte jarenlang als secretaresse toen ze besloot om haar belevenissen, aangevuld met ervaringen van collega’s en daarnaast de nodige fantasie, te verweken in een vijfdelige boekenserie. Deel 1, Op zakenreis, is inmiddels van de drukpers gerold. Banger Sisters was erg benieuwd naar deze ‘schrijvende secretaresse’

Wie is Jennefer, de schrijfster achter Op zakenreis?
Dat ben ik! Ik ben gelukkig getrouwd met de allerliefste man van de wereld en moeder van het liefste meisje dat er bestaat. Al sinds mijn vroege jeugd ben ik fanatiek amazone (paardrijdster) en wilde natuurlijk dan ook paardrijdjuf worden. Uiteindelijk heb ik ook hiervoor mijn papieren behaald en ben nog steeds parttime actief als instructeur. Buiten de 3 jaar dat ik fulltime heb gewerkt op een manege ben ik altijd werkzaam geweest als secretaresse en heb mijzelf ook bij diverse werkgevers als directiesecretaresse/management assistente/ office manager (geef het beestje een naam) bewezen in diverse branches. Van een handelsonderneming in wagenbouwartikelen, tot de ICT branche en ook in de (interieur)bouwwereld heb ik meegedraaid als directiesecretaresse en ik kan je vertellen dat je interessante dingen beleefd!

Hoe ben je er toe gekomen om een boek te schrijven rondom het beroep van directiesecretaresse?
Ik schrijf al mijn hele leven lang allerlei verhaaltjes. Als kind deed ik al mee aan schrijfwedstrijdjes en zelfs heb ik eens een eerste prijs gewonnen. Ik zat toen nog op de basisschool, maar mocht mijn verhaal zelf komen voorlezen bij de lokale radiozender. Heel spannend vond ik dat.

Ik lees zelf ook heel graag boeken, niet te zware boeken, maar lekkere chickfliks of andere makkelijk leesbare bundels. In deze boeken zijn er altijd hoofdpersonen van allerlei pluimage die dan de meest gekke dingen beleven. Zoals ik al eerder zei maakte ikzelf op kantoor ook het nodige mee en heb in de loop der jaren een arsenaal aan leuke verhalen opgedaan. Zo ook diverse vriendinnen en collega’s van mij.

Mezelf realiserend dat er nog geen roman over het secretaressevak bestond (bij mijn weten dan) en de wetenschap dat jongedames nog wel eens ambities richting het secretaressewerk hebben, dacht ik: Laten we eens kijken of ik er een boekje van kan maken. Het resultaat is deze reeks.

Is Op zakenreis gebaseerd op je eigen ervaringen als directiesecretaresse of geheel fictief?
Sommige dingen heb ik inderdaad echt beleefd, andere dingen zijn mij ingefluisterd door mijn collega’s/kennissen/vriendinnen, maar het overgrote deel is verzonnen. Ik heb een meer dan gezonde dosis fantasie en daar put ik graag uit.

Werd je al schrijvend een bepaalde richting in geduwd of had je voordat je begon al een duidelijke opzet in je hoofd?
Ik had een globale lijn in gedachte en naarmate het boek vorderde werd de lijn steeds duidelijker. Maar eerlijk gezegd heb ik tijdens het herschrijven van het boek de nodige dingen veranderd zodat het boek eigenlijk toch anders is geworden dan dat ik het in eerste instantie voor ogen had. Tsja, zo gaat dat dan he. Maar ik ben erg tevreden met het resultaat! (al zeg ik het zelf….)

Op zakenreis is het eerste deel van een zes delen tellende serie, zou je hier wat meer over kunnen vertellen?
Alle belevenissen die ik wil beschrijven passen gewoonweg niet in één boek. Bovendien is het secretaressevak een vak waar je in moet groeien en waar je jezelf in blijft uitdagen en ontwikkelen. Met name dit proces wil ik ook beschrijven. Het secretaresse zijn wordt nog te vaak afgedaan met briefjes tikken en telefoon aannemen, terwijl het zoveel meer inhoud. Managers en directeuren benutten ook vaak te weinig van de talenten van hun secretaresses.

De hoofdpersoon Jo-Anna begint als ambitieuze jongeling en groeit in de zes delen uit tot een zelfverzekerde vrouw, wiens leven totaal anders loopt dan dat zij altijd gedacht had en niet in de laatste plaats door haar carrière.

Heb je al reacties gehad op je boek, bijvoorbeeld van (ex-)collega’s die zich in je boek herkenden?
Nee, nog niet, het boek komt op 1 november 2013 officieel uit en dan wordt het (hopelijk) door de grote menigte gelezen. Nu heb ik slechts meningen van mijn zussen, mijn moeder en een handvol professionals in de uitgeverij. Ik vind het wel erg spannend hoor…
Voor wat betreft de herkenbaarheid: Ik denk dat iedere ex-collega en voormalige werkgever van mij ergens wel iets herkenbaars leest. Het zou ook gek zijn als dat niet zo was. Maar ook hier geldt dat geen van de personages echt bestaan, tenminste niet in het echte leven, ze bestaan in mijn fantasie!

Een deel van de opbrengst van Op zakenreis gaat naar de Guusje Nederhorst Foundation, waarom heb je juist voor dit goede doel gekozen?
Sinds ik in 2012 zelf moeder ben geworden ben ik nog veel gevoeliger geworden voor kinderleed dan dat ik al was. Niet alleen in arme landen ver weg van hier, maar ook in ons eigen Nederland moeten jonge kinderen soms al kampen met situaties en problemen waar ze eigenlijk nog veel te jong voor zijn. Dat is toch gewoon ongelofelijk! De Guusje Nederhorst Foundation heeft als doel het leven van kindjes die het nodig hebben op te fleuren, al is het maar voor even. Even een onbezorgd moment te bieden in een leventje wat niet van start is gegaan zoals het eigenlijk hoort. Kun je je een mooier doel voorstellen? Ik niet!

Op zakenreis is een roman, aan welk genre zou jij je als auteur ook wel eens willen wagen en waarom?
Een non-fictie boek, autobiografisch. Ik heb er al een wat plannen voor, ik weet alleen niet of er echt een markt voor is. Ik lijd zelf sinds een paar jaar aan de ziekte van Ménière. Daar is heel goed mee te leven en 99% van de tijd merk je niets aan mij, behalve dat ik iets slechter hoor dan voorheen. Er is weinig over bekend, behalve dat het ongeneesbaar is. Op internetfora zie je voornamelijk allemaal verschrikkelijke verhalen over de symptomen ervan. Die zijn ook niet bepaald leuk, maar ze komen maar sporadisch naar boven. Ik zou graag mijn verhaal erover vertellen, over hoe het is ontstaan, het ziekteverloop, dan het diagnosticeren en de medicatie die er is en over hoe ik met de hele situatie omga. Gewoon zodat men er vanuit het oogpunt van een patiënt meer over kan lezen. Misschien voor andere patiënten een herkenbaar verhaal, voor nieuwe patiënten een houvast en voor de omgeving van patiënten wat meer inzicht.

Ben je naast het schrijven nog actief met andere bezigheden en kun je ons hierover iets
vertellen?
In 2011 ben ik gestopt met het werken in loondienst. Sindsdien zijn er veel dingen gebeurd, met als belangrijkste gebeurtenis de geboorte van mijn dochter Senna. Na haar geboorte ben ik mijn bedrijf Steun & Toeverlaat gestart en als ZZP-er aan de slag gegaan voor verschillende opdrachtgevers op het secretariële en administratieve vlak. Dat doe ik nog steeds, met heel veel plezier. Vooral het steeds wisselen van opdrachtgevers en steeds weer nieuwe ervaringen opdoen vind ik enorm leuk. Ik hoop hier dan ook nog lang mee door te kunnen gaan en steeds weer nieuwe en uitdagende opdrachten binnen te kunnen slepen.
Daarnaast geef ik nog steeds les op de plaatselijke manege en ook dat ligt mij na aan het hart, hoewel ik daar met een jong kindje, een eigen bedrijf en een uit te brengen boek steeds wat minder tijd voor krijg. Maar ook dat wil ik niet missen in mijn leven, paarden horen ook bij mij!

Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog meer verwachten?
De volgende 5 delen van deze reeks, tenminste, als deel 1 Op Zakenreis een beetje goed verkoopt. Het boek over de ziekte van Ménière is ook al voorzichtig in de maak en die hoop ik ook uit te kunnen brengen. Maar goed, alles staat of valt met de verkoop van de eerste boeken, dus we zullen zien. Het is voor mij in ieder geval weer een leuk avontuur en brengt ook weer genoeg inspiratie mee voor andere leuke verhalen en spannende dingen in het leven!

Voor meer informatie over Op zakenreis, deel 1 van Secretary Journals, kijk op www.secretaryjournals.nl/opzakenreis en www.facebook.com/secretaryjournals
Voor meer informatie over Steun & Toeerlaat kijk op: www.steun-en-toeverlaat.nl

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.