Een obsessieve drang – Robert Thomson

Gepubliceerd op

Een_obsessieve_drang_-_Robert_Thomson

Robbert Olthoff is een gewiekste zakenman en weet door slim te manoeuvreren eigenhandig een bank op te bouwen: de ROB bank. Hij is schatrijk, wordt alom gerespecteerd en behoort tot de bekende Nederlanders. Maar niemand kent zijn grote geheim, zijn obsessieve begeerte naar raamprostituees.

Als een journaliste zijn giftige hypotheken aan de kaak stelt, keert de publieke opinie zich tegen hem. Terwijl zijn imperium wankelt, worstelt hij bovendien met zijn eigen verleden. Uiteindelijk raakt hij zijn bank kwijt en verliest ook de grip op zijn leven. Steeds dieper zakt hij weg in zijn eigen waarheid.

Maar wat is er werkelijk aan de hand? Zijn psychiater probeert daarachter te komen. Is het zijn fatale geheim? Gebeurtenissen uit zijn verleden? Of blijkt het allemaal toch een grote illusie?

Een onthutsende psychologische roman die de onderbuikgevoelens weet aan te spreken en je meetrekt in de duistere geheimen van de bancaire wereld.

In een obsessieve drang neemt auteur Robert Thomson je mee in de wereld van Robbert, een slimme zakenman die denkt alles prima voor elkaar te hebben. Robbert, een self-made man zonder hoogwaardige diploma’s, bouwt zij ROB bank op vanuit het niets. Dat hij niet altijd helemaal eerlijk en oprecht handelt weet hij goed te verbergen onder de mantel van vrijgevigheid en liefdadigheid. Wanneer de journaliste Hannelore hem echter dreigt te ontmaskeren en zelfs zijn klanten tegen hem opzet, lijkt zijn kaartenhuis ineen te vallen. Gevallen in een zwart gat komt Robbert tot de ontdekking dat hij iemand anders is geworden dan hij had gedacht. De werkelijkheid, of juist de illusie daarvan, slaat hem keihard in het gezicht. Het is de vraag of Robbert, bijgestaan door psychiater Carmen, zijn leven terug in proportie weet te krijgen.

Wanneer je begint te lezen in Een obsessieve drang heb je direct de neiging om een hekel te krijgen aan Robbert, de hoofdpersoon in deze roman. De fantastische self-made man die zich omhoog weet te werken over de rug van andere mensen. Maar gaandeweg het boek verandert je gevoel voor deze man. In feite blijkt achter de grote ROB bank een man te gaan die wel degelijk over gevoelens beschikt. Wanneer Robbert zijn bank, en daarnaast zijn status, verliest wordt hij gedwongen te kijken naar wat over is gebleven. Van zijn carrière, van zijn relaties maar ook van zijn gezin, huwelijk en privéleven. Zijn obsessieve drang naar de betaalde liefde, of zoals hij zelf zegt: ‘Geluk voor vijfhonderd euro’ helpt hierin niet echt mee. Met behulp van psychiater Carmen probeert hij alles op een rij te krijgen en dat lijkt te lukken, uiteindelijk ziet hij zijn toekomst glashelder voor zich.

Het verhaal in Een obsessieve drang staat als een huis en doet ergens denken aan een beruchte affaire uit het bankwezen. Toch is de auteur erin geslaagd een goed verhaal neer te zetten, wat flink aangevuld is met fictie. Soms is het opletten omdat ‘werkelijkheid’ en waanideeën door elkaar lijken te lopen. Anderzijds houdt je dit ook scherp en betrokken bij het boek. Bijzonder is de spanning die doorlopend vast wordt gehouden. Daarnaast neemt het boek een onverwachte wending wanneer je verwacht dat je het einde al wel weet. Voor liefhebbers van psychologische romans is Een obsessieve drang dan ook een echte must read.

Uitgeverij: Booklight
ISBN: 9789491472374
Prijs: € 18,95

Geschreven door

Contact Info

One thought on “Een obsessieve drang – Robert Thomson

    […] Bezeten boeken (NancyW vijf sterren *****) In een obsessieve drang neemt auteur Robert Thomson je mee in de wereld van Robbert, een slimme zakenman die denkt alles prima voor elkaar te hebben. Robbert, een self-made man zonder hoogwaardige diploma’s, bouwt zij ROB bank op vanuit het niets. Dat hij niet altijd helemaal eerlijk en oprecht handelt weet hij goed te verbergen onder de mantel van vrijgevigheid en liefdadigheid. Wanneer de journaliste Hannelore hem echter dreigt te ontmaskeren en zelfs zijn klanten tegen hem opzet, lijkt zijn kaartenhuis ineen te vallen. Gevallen in een zwart gat komt Robbert tot de ontdekking dat hij iemand anders is geworden dan hij had gedacht. De werkelijkheid, of juist de illusie daarvan, slaat hem keihard in het gezicht. Het is de vraag of Robbert, bijgestaan door psychiater Carmen, zijn leven terug in proportie weet te krijgen. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.