Interview Rene Beijersbergen

Gepubliceerd op


Auteur Rene Beijersbergen is geen nieuwkomer in de boekenwereld want eerder schreef hij al Reizen langs de waterkant, het slotstuk van zijn wetenschappelijke onderzoek. Met De Sahara Route, een spannende reisthriller, slaat de auteur nu een andere weg in. Is De Sahara Route geworden zoals hij had gehoopt en kunnen we misschien nog een boek verwachten? Tijd om Rene Beijersbergen een aantal vragen voor te leggen.
Wie is Rene Beijersbergen, de auteur achter De Sahara Route?
Je begint al gelijk met een moeilijke vraag. Ik ben altijd erg betrokken geweest bij het wel en wee van mens, milieu en samenleving. Ik ben bioloog van opleiding en ik heb tot mijn pensionering gewerkt in natuurbeheer en natuuronderzoek, een aantal jaren als docent op de middelbare school en ik ben een paar jaar raadslid geweest. Die betrokkenheid heb ik nog steeds, maar ik neem tegenwoordig wel meer afstand. Doe meer de dingen die ik leuk vind en nooit aan toegekomen ben. Ik reis graag, neem kennis van andere culturen en schrijf daar graag over. Iets van dat docerende is wel gebleven.

Wat heeft jou geïnspireerd om De Sahara Route te schrijven?
Voor mijn vorige werk ben ik twee keer in Senegal geweest voor vogelonderzoek. Ik heb me toen in het vliegtuig verbaasd over de uitgestrektheid van de Sahara. Dan ga je er over lezen en voor je er goed en wel erg in hebt, heb je jezelf voorgenomen om eens een reis door de Sahara te maken. De volgende stap is dan niet zo groot meer.

Had je toen je begon met schrijven al een duidelijk verhaal in je hoofd of is dat gaandeweg ontstaan?
Absoluut niet. In het begin leek het aardig om non fictief te schrijven. Een soort dagboekvertelling. Maar ik had al snel in de gaten dat dat wel erg saai zou worden en tijdens het schrijven heb ik op basis van de historische, politieke en menselijke kant van Noord-Afrika en de relatie met Europa het fictieve element toegevoegd.

Na hard werken ligt De Sahara Route in de winkel. Is het geworden zoals je het voor ogen had?
Veel mooier. Boven verwachting. Ben ook gelukkig met de adviezen die ik heb gekregen. Er is meer vaart in gekomen. Zelf ben ik nogal gedetailleerd maar in een spannend boek is tempo belangrijk.

Wat hoop je dat lezers uit jouw boek zullen halen, is er bijvoorbeeld een achterliggende gedachte of is het puur fictieve (ont)spanning?
Lezen is natuurlijk op de eerste plaats ontspanning. Toch hoop ik ook dat er iets meer begrip komt hoe de mensen daar leven en waarom, dit vooral gezien de historische en geografische achtergrond. Het is er ook niet zo onveilig als algemeen wordt aangenomen. Een kennis van me zei, toen ik voor het eerst naar Marokko ging, dat ik wel een kogelvrij vest moest aantrekken maar zo erg heb ik het nooit gevoeld.

Je eerste boek Reizen langs de waterkant kwam in 2016 uit, hoe ben je erbij gekomen om te gaan schrijven?
Reizen langs de waterkant is vanuit een andere motivatie geschreven. Dat boek is het resultaat van een ecologische studie van bijna 40 jaar. Een sluitstuk van het wetenschappelijke deel van mijn carrière. Een studie naar de Dwergstern, de kleinste zeevogelsoort van Europa.
De Sahara Route is een vertelling die deels op feiten is gebaseerd maar voor een groter deel op fictie. Wel geschreven met de gedachte om de lezer het gevoel te geven dat het zo gebeurd zou kunnen zijn. Dus geen fantasieverhaal.

Je eerste boek was een natuurboek en je hebt nu een reisthriller geschreven, is er nog een ander genre waar jij je als auteur ook wel eens aan zou willen wagen en waarom?
Ik zou op het ogenblik zo snel niet iets anders kunnen bedenken.

Waar kies je zelf voor als lezer zijnde, ga je dan ook voor een thriller of liever voor iets uit een ander genre?
Ik ben gek op de Scandinavische thrillers.

Ben je naast het schrijven nog actief met andere bezigheden?
Ik lees natuurlijk graag en dan het reizen natuurlijk. Ik hoop binnenkort een paar maanden naar Midden-Amerika te gaan.

Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog meer verwachten?
Zo lang ik het schrijven leuk blijf vinden, blijf ik dat doen. Het houdt de grijze cellen in m’n hoofd actief. Ik volg zodoende het nieuws en ga op zoek naar achtergronden. Bovendien verdiep ik me in de geschiedenis van een land en tijdens mijn reizen probeer ik in gesprekken met lokale mensen meningen en feiten boven te krijgen. Dus ja, ik hoop nog wel eens een boek te publiceren.

Kijk voor meer informatie over Rene Beijersbergen op zijn website of Facebookpagina

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.