Colafonteinen en spetterende verfbommen – Jesse Goossens & Linde Faas

Gepubliceerd op

Colafonteinen en spetterende verfbommen

48 Experimenten, met spulletjes die je in bijna iedere huiskamer en in iedere keukenkastje vindt, kun je de meeste waanzinnige experimenten uitvoeren. Voor al onze geboren laborantjes, tovenaarsleerlingen of uitvindertjes in de dop zijn er experimenten, tover zowel je huis als tuin om tot een laboratorium en maak natuurlijk colafonteinen en verfbommen. Maar ook olifantentandpasta, kristallen laten groeien, vulkaanuitbarstingen, je eigen lavalamp bouwen, lekkere kristallolly’s, drijvende M’s en ga zo maar door. Jong en oud kan de verleiding gewoon niet weerstaan om deze experimenten zelf uit te proberen.

Jesse Goossens is redacteur, vertaler en auteur en verzamelde spectaculaire, spannende en sensationele proeven voor dit boek. Linda Faas is illustrator, kunstenares en animator van tekenfilms en laat op haar kenmerkende vrolijke wijze alles kleurrijk exploderen, met haar super gave passende tekeningen.

Al gelijk in het begin geven ze extra sites, waar nog meer proefjes op staan, die je ook uit kan voeren. In de inhoudsopgave staan alle experimenten, die in dit boek uitvoerig zijn beschreven. Daarbij geven ze in kindertaal de maten aan zoals een kopje of een theelepel. Voor de precieze tovenaarsleerlingen onder ons, staat er ook de exacte maat bij, een kopje is bijvoorbeeld 225 ml. En als laatste, en zeer belangrijk, geven ze uitleg over de symbolen die bij de experimenten staan zoals, ontploft het, moet je lang wachten, of zet je bril hierbij op en of het moeilijk of makkelijk is.

De experimenten worden onderverdeeld in:
“Wat heb je nodig (inclusief symbolen)?”,
“Wat moet je doen?” en
“Waarom werkt het?”.

Helemaal achterin geven ze ook nog eens aan, mocht je de spullen nu echt niet in huis hebben, waar je ze kan kopen, de supermarkt, bij de (online) drogist, bij de Action/kantoorboekhandel of in de speelgoedwinkel.

Eigenlijk zou dit boek gewoon op iedere basisschool moeten staan. Want op deze manier maken kinderen al op jonge leeftijd kennis met natuur- en scheikunde, en dit op een hele leuke, en leerzame, manier. Het is ook geweldig voor kinderfeestjes maar ook zeker voor thuis. Je hoeft echt geen natuur- en/of scheikunde gestudeerd te hebben om dit te kunnen uitvoeren. Alles staat zo goed en overzichtelijk omschreven; welke dingen die benodigd zijn, stap voor stap wat je moet doen en waar je de hulp van een ouder bij nodig hebt. En wat ik echt handig vind, is de uitleg waarom het gebeurt, zonder dat je dat moet opzoeken. Daarom is dit boek ook echt zeker geschikt voor een juf/meester in de klas, die tijd over heeft en nog een leuk experimentje kan doen, zonder superlange voorbereiding van een dag ervoor.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 978 90 477 1721 9
Aantal pagina’s: 112
Prijs: € 12,50 t/m 5 december, daarna € 16,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.