De avonturen van Tommie en Lotje Deel 1 – Jacques Vriens

Gepubliceerd op

avonturen-tommie-en-lotje

Deze bundel staat vol herkenbare, humoristische en soms ook spannende verhalen over Lotje en haar kleine broertje Tommie. Zo leggen ze – lief bedoeld – op een snikhete zomerdag papa’s kleren in de koelkast, vangen ze een koe en lopen ze weg van huis als papa en mama ruziemaken. Maar ze gaan ook op vakantie naar het boshuisje. Daar ontdekken ze dat de buurvrouw toch geen echte heks is en sluiten ze vriendschap met de stoere ‘ridder’ Jordi.

Deze bundel bevat verhalen uit De stoutste avonturen van Tommie en Lotje, De vrolijkste avonturen van Tommie en Lotje en Tommie en Lotje gaan op vakantie.

In De stoutste avonturen van Tommie en Lotje weet grote zus Lotje (die jarig is en zeven jaar wordt)  haar kleine broertje die nog maar een kleutertje is, heel vroeg in de ochtend zover te krijgen om naar haar verjaardagscadeau te kijken, want Tommie is nog veel te klein om te snappen dat dat eigenlijk helemaal niet mag.
Als Tommie en Lotje getuige zijn van een erge ruzie tussen hun ouders, lopen ze weg. Ze willen oma halen, die moet mama en papa straf geven. Maar waar woont oma? Ze vragen aan de conducteur of hij een trein heeft naar ver weg.
In het verhaal Koude sokken begrijpen Tommie en Lotje maar niet waarom papa ook niet in zijn blootje in de tuin gaat rondlopen als het zo warm is.
Ook het verhaaltje Naar zee bevat weer juweeltjes van kinderuitspraken. Wanneer het voor Tommie en Lotje wel erg lang duurt voordat ze bij zee zijn en mama zegt dat het nog eventjes duurt, zegt Tommie: “Jij hebt wel heel veel eventjessen.
In De vrolijkste avonturen van Tommie en Lotje staan ook weer heel veel herkenbare situaties. Het begint al goed met het hoofdstuk over Treuzelen. Welke moeder zal dit niet herkennen? En wat te denken van het verjaardagspartijtje van Tommie waarbij papa zo verschrikkelijk zijn best heeft gedaan, maar de kinderen iets anders willen. Tot een van de vriendjes van Tommie papa een goeie tip geeft.
In  Tommie en Lotje gaan op vakantie krijgen de twee kinderen ruzie over het meenemen van te veel knuffels en omdat mama en papa zenuwachtig voor de reis zijn wordt het er niet gezelliger op. Tot tante Wilma komt.
Het duurt lang voordat ze bij het vakantie huisje zijn, maar daarna hebben ze een heel fijne tijd waarin ze niet alleen leren dat een oude dame geen heks is, maar ze ontdekken ook allerlei leuke dieren, ontmoeten een ridder en gaan ook nog naar een pretpark.

Jacques Vriens weet als geen ander de vrolijke, oprechte onschuld van een kind te vangen in vaak bedrieglijk simpele woorden of kleine zinnetjes. Tommie die zijn zusje vraagt of ze ook een piemel wil, een dropje dat een fopje was,  mijn piemel moet ook zwemmen, een poes die miauwert, een trein naar ver weg, een eekhorel en zo staan er nog tientallen juweeltjes in.
Naast al deze geweldige vondsten is het duidelijk dat Lotje en Tommie misschien vaak ruzie maken zoals elk kind, maar ze het wel heel fijn vinden om samen te spelen en als ze bang zijn hebben ze altijd elkaar.
De prachtige tekeningen van Kees de Boer zijn met waterverf ingekleurd en ondersteunen elk verhaaltje op een eigen unieke manier.
De avonturen van Tommie en Lotje, deel 1, is een heerlijk voorleesboek waarvan alle kindjes (en hun mama’s en papa’s) zullen genieten.

Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum
ISBN: 9789000334872
Pagina’s: 278
Prijs: €17,50

[bol_product_links block_id=”bol_583eb669ccfd0_selected-products” products=”9200000059825259″ name=”De avonturen van Tommie en Lotje deel 1 – Jacques Vriens” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.