De jongen met bloemen in zijn haar – Jarvis

Gepubliceerd op


Het troostende verhaal voor iedereen die een David kent of zelf een David is. Hij is de jongen met bloemen in zijn haar. Hij is mijn beste vriend. Iedereen houdt van David. Zelfs Juf Jansen, en zij moet niezen van bloemen. Hij is vrolijk en lief, net als zijn bloemblaadjes. Maar op een dag komt David op school met een muts op zijn hoofd. Al zijn bloemen zijn afgevallen. Iedereen blijft bij David uit de buurt, bang om zich pijn te doen aan zijn kale stekels. Iedereen, behalve Davids beste vriend. Hij vindt een manier om David door deze moeilijke periode heen te helpen. 

‘Dit is David.
Hij is de jongen met bloemen in zijn haar.
Hij is mijn beste vriend.
Iedereen houdt van David.
Zelfs Juf Jansen, en zij moet niezen van bloemen. Hij is vrolijk en lief, net als zijn bloemblaadjes’.

Jarvis vertelt in eenvoudige woorden en prachtige beelden een verhaal dat zelfs de jongste lezers helpt om te praten over een moeilijk onderwerp – anders zijn of ziek zijn. Een prentenboek dat hoop kan geven en de moed om anderen te hel­pen.

Werkelijkwaar een prachtig boek dat je al beroerd als je de cover voelt en bekijkt, echt een prachtig kunstwerk op zich. Jarvis weet in woord en beeld zoveel verschillende boodschappen en lessen te vertellen, dat je zelf kunt kiezen hoe jij het verhaal wilt zien. Gaat het om over David die ziek is? Gaat het over David die gepest wordt? Gaat het over David die een aandoening heeft waardoor hij overal buiten lijkt te staan? Het zijn maar een paar ideeën over hoe jij dit verhaal kunt lezen. Maar er kunnen nog wel 1000 andere mogelijkheden zijn. De illustratie zijn zacht, zoals ook het verhaal zacht is ondanks David zijn stekels. De manier van illustreren lijkt kinderlijk eenvoudig maar vergt een mooi soort complexiteit. Jarvis gebruikt dikke lijnen als omlijsting, maar zachte streken om in te vullen.

Jarvis heeft al heel wat awards gewonnen, maar azo zegt hij zelf ‘al zou dat niet zo mogen zijn wil ik het liefst gewoon tot mijn dood kinderboeken maken’, die prijzen zijn alleen maar een kers op zijn taart. Hoe mooi is die levensvisie.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047713944
Pagina’s: 32
Prijs: € 14,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.