De geheime tuin – Frances Hodgson Burnett

Gepubliceerd op


Margaretha van Andel blies het stof van de 111 jaar oude woorden van Frances Hodgson Burnett af en laat ze opbloeien als de geheime tuin zelf. Daphne Louter kleurt het geheel in met illustraties die doen denken aan destijds met de frisheid van nu.

Mary Lennox verliest haar ouders tijdens een pandemie. Mary lijkt in niets op haar ouders en dan in speciaal haar moeder. Mary is niet knap en Mary is zeker niet beleeft, lief of charmant. Mary wordt bij haar oom Archibald geplaats in het huis ‘Misselmoor’, terwijl ze nog nooit van de man of zijn huis heeft gehoord. Mary is eenzaam en zal het moeten doen met zichzelf en de enkeling die wel een woord met haar wisselt. Mary gaat op zoek naar dingen om te doen maar komt er al snel achter dat er iets vreselijk mis is in dit huis. Al snel maakt Mary vrienden, maar niet in de meest gangbare zin van het woord. Mary leert, ontdekt en doet stiekeme dingen waardoor het leven een stuk spannender en leuker wordt, of ze nu alleen is of niet.

In eerste instantie zou je dit boek misschien overslaan omdat het verhaal al zo oud is en de cover zo simpel (al vind ik hem prachtig met zijn sleutelgat in reliëf en glans). Maar daar maak je een hele grote vergissing in, dit boek is één van de mooiste verhalen die ik in tijden gelezen heb in dit genre. Realistisch maar toch magisch. Het houd je vanaf de eerste bladzijde in zijn greep en je wilt weten wat er met Mary gaat gebeuren. Het verhaal begint heel naar, Mary dwaalt alleen rond in hun huis in India en ziet bijna niemand, alles en iedereen lijkt verdwenen, wat een heel naar smaakje aan het begin van het verhaal geeft. Maar lees zeker verder, het hoort erbij. Sommige vertalingen zijn iets te letterlijk genomen, maar het verhaal is zo fijn en mooi dat het je alleen opvalt en verder weinig indruk achterlaat. De illustraties beroeren je, ze voelen in eerste instantie net zo donker aan als Mary zich voelt en zo zijn ze ook getekend, totdat Mary en bijzonder mooi wezentje ontmoet en dan zie je de tekeningen ook veranderen. Heel mooi gedaan. Wick, zo voelt het verhaal. Wanneer je het verhaal leest lees je de ‘oudheid’ ervan, maar de herschrijving is zo fijn en mooi gedaan dat het echt een perfect oud&nieuw verhaal is geworden. Een eeuwenoud verhaal met aspecten erin die voor altijd zullen kloppen, liefde, vriendschap en lol houden je gezond en positief. Dit verhaal stroomt over van de wijze lessen die je in de regels zelf én ertussen kunt vinden. Dit complete verhaal bevat heel veel magie en wick, en gelukkig ook nog humor om het te volmaken. In één woord prachtig.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047710851
Pagina’s: 255
Prijs: € 24,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.