Het meisje dat kerstmis redde – Matt Haig

Gepubliceerd op


Het is kerstavond en er is iets mis. Amelia Wishart is naar een werkplaats gestuurd, waar de gemene meneer Griezel de leiding heeft en het magieniveau op de Noordpool is bijna tot onder het nulpunt gedaald; een ramp zo vlak voor Kerstmis. Vader Kerstmis weet wat hem te doen staat. Met de hulp van een paar elfen, acht rendieren, de koningin en een man genaamd Charles Dickens, moet Vader Kerstmis op zoek naar Amelia én het geheim van kerst…

In dit tweede deel van de Kerstmis trilogie, steekt Vader Kerstmis zijn kop in het zand. Alles wijst erop dat er iets goed mis is met de magie, maar Vader Kerstmis blijft ontkennen en doen of er niks aan de hand is. Amelia is het meisje dat als eerste kind ter wereld van Kerstmis mocht genieten, maar nu heeft Amelia zelf hulp nodig omdat ze naar de vreselijke werkhuis van Meneer Griezel is gestuurd. Ondertussen in Elfhelm gaat alles fout, en misschien is er wel helemaal geen Kerstmis dit jaar. Vader Kerstmis gaat met de rendieren richting Amelia, maar dat gaat niet zoals gehoopt, wamt magie is net als vorig jaar, ook dit jaar weer ver te zoeken.

Ook in dit deel kom je vrij snel achter de titel. Dit deel van de trilogie is denk ik wel het meest deprimerende en hoopgevende in één. De magie is verdwenen, vader kermis probeert mensen te overtuigen van wie hij is om hoop te creëren en ondertussen gaat kerstavond langzaamaan toch echt voorbij…. hopelijk gaat het allemaal nog goedkomen, maar dat gevoel krijgt je niet. Charles Dickens speelt ook een behoorlijke rol, en dat vind ik heel tof. Op een ontzettende leuke wijze lees je alle gewoontes van Kerstmis, net op een andere manier dan je tegenwoordig kent, en tóch herken je de gewoontes en gebruiken van kerst. Ook schuwt Haig geen scheldwoorden wat op sommige momenten heel grappig is (en nee het zijn geen verschrikkelijke scheldwoorden maar de grappige maar grove woorden). De illustraties van Chris Mould zijn ontzettend grappig en leuk, soms ook wat verdrietig, maar absoluut een toevoeging in het verhaal. Wat ik ook heel tof vind (en daar let ik op omdat ik er gewoon van hou om zulke dingen te zien, zoeken en checken) is dat Mould álles van het verhaal meeneemt in zijn illustraties en daar geen ‘foutje’ in maakt, er is bijvoorbeeld iemand één van twee dingen kwijt, en in de tekening mis je dat inderdaad, ik hou daarvan dat geeft voor mij weer extra plezier om naar de illustraties te kijken. Ook al zijn de illustraties zwart/wit, je blijft naar ze kijken want ze zijn gedetailleerd, grappig en gewoon geweldig om te zien. Amelia is een meisje dat meteen in je lezers-hart gaat zitten, ze is aandoenlijk, eenzaam maar vooral ook heel sterk waardoor ze kracht in het verhaal uitstraalt en je hart steelt. Kerstmis is op zichzelf al magisch en soms helend te noemen, maar in het verhaal lees je tussen de regels door ook allemaal wijsheden en ‘ruggesteuntjes’, bijvoorbeeld een zin helemaal op het einde vind ik erg mooi ‘soms moet je je door het donker worstelen om het licht te kunnen bereiken’. Dit tweede deel is een perfecte mix van spanning, verdriet en natuurlijk hoop, want hoop is het belangrijkste goed in Elfhelm.

Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048862009
Pagina’s: 314
Prijs: € 17,50

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.