In de sterren geschreven – Andy Wilx & Anita Ganeri

Gepubliceerd op

Wie heeft niet tijdens een heldere nacht naar boven gestaard en zich laten betoveren? Al duizenden jaren kijken mensen naar de sterren, en vertellen hun kinderen en kindskinderen hoe die aan de hemel verschenen. In dit boek zijn die verhalen verzameld – van Griekse mythen tot Indiase epossen en vertellingen van inheemse volkeren uit Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Australië en Oceanië. Verhalen over wraakzuchtige goden en godinnen, monsters, helden en dappere dieren – met één overeenkomst: je kunt ze aan de sterrenhemel zien staan. Lees over hoe Giraf een ster werd. Over Gilgamesj en de Stier. Over Kallisto en Arkas: Grote Beer en Kleine Beer. Over hoe Coyote de sterren verspreidde. Over Orion, de ziel van de farao. En nog heel veel meer… Anita Ganeri laat de eeuwenoude verhalen glinsteren in woorden, en net zo schitterend als de sterren zijn de illustraties van Andy Wilx. Een boek om te koesteren, generaties lang.

Dit boek gaat over de sterren en hun verhalen, mythen en beloftes.
We beginnen deze reis in Griekenland met z’n prachtige verhalen en reizen door naar noord en zuid Amerika, Afrika, Azië, Australië en Oceanië, via de verhalen belandt je in de andere, vroegere wereld van mythes, verhalen en de mooi verpakte waarheden van toen. De tekeningen die bij de verhalen horen zijn werkelijk prachtig en doen hun doel eer aan, ik bleef ernaar kijken en zoeken naar de kenmerken van het verhaal dat ik aan het lezen was.  De verhalen zijn zo geschreven dat er geen nutteloze woorden tussen staan maar echt alleen de dingen die van belang zijn, verder niets, wat het soms iets lastig maakt om een verhaal echt in je hoofd te krijgen en lekker weg te kunnen lezen, maar misschien dat dát de verhalen juist zo mooi maakt, het ongrijpbare. Wat ik altijd erg mooi vind aan boeken als deze is dat je op een ‘speelse’, fijne en leuke manier toch dingen leert van toen of verhalen waar je je anders nooit in zou verdiepen of van zou weten. Het maakt het leuk om dingen uit vergane tijden te leren en te lezen. ‘Hoe Visser de zomer bracht’ vind ik een ontzettend mooi verhaal, je voelt de zon bijna op je huid, maar het verhaal van ‘hoe de giraf een ster werd’ is bijzonder mooi, vooral door de laatste zin, die betekenis is erg mooi. ‘De hond aan de hemel’ raak mij ontzettend omdat het voor mij zo bekend voelt, al is het in andere setting natuurlijk. Kortom, ik pak er nu maar 3 verhalen uit maar, in alle verhalen zit een diepere laag, als je maar ‘diep genoeg gaat’ met het lezen ervan, geen verhaal of mythe is nutteloos, in elk verhaal zit betekenis. De omslag is werkelijk betoverend en zet echt aan tot in eerste instantie bekijken om je vervolgens te laten verleiden het boek mee te nemen en te koesteren, want dat doe je met dit soort boeken. De binnenkant van de omslag is verguld van ‘goud’ en voert je, samen met zijn betovering, verder het boek in en later weer uit.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047711360
Pagina’s: 96
Prijs: € 14,95

[bol_product_links block_id=”bol_5c704360249ff_selected-products” products=”9200000103059000″ name=”In de sterren geschreven – Andy Wilx & Anita Ganeri” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.