In het gips – Geronimo Stilton

Gepubliceerd op

mijn neef ben wil op reis.
met mij!
dat is fijn.
thea en klem gaan ook mee.
we gaan naar een huis.
een huis op een berg.
maar dan gaat het mis.
o,o, ik val van de berg..
mijn poot moet in het gips!
lees je mee?

Geronimo is zo gek op Ben, dat hij zelfs met hem mee gaat op wintersport, ook al is hij geen fan van reizen. Hij heeft het enorm naar zijn zin samen met zijn neefje Ben, totdat hij van de berg af rolt.
Hij knalt keihard tegen een rots en heeft heel veel pijn. De ambulance brengt hem naar het ziekenhuis. Geronimo is doodsbang, omdat hij niet weet wat er gaat gebeuren.

Ze maken een röntgenfoto van Geronimo, waarop te zien is dat hij elk bot in zijn lichaam heeft gebroken. Dit is erg en hij moet geopereerd worden, zodat de dokter alle botten weer aan elkaar kan maken.
Als Geronimo na de operatie wakker word, staan zijn familie en vrienden rond zijn bed om hem te steunen. Wanneer zij weer weg zijn, zorgen de zusters voor hem.
Ze lezen hem boeken voor, halen sap voor hem en geven hem veel lekkers te eten.

Geronimo heeft de hele kamer voor zichzelf, dat vind hij fijn want hij houd van rust en stilte. Op een dag krijgt hij twee kamergenoten, de praatgrage Dirk en de doodsbange Bas. Geronimo wil graag naar huis en als hij op een dag weer mag beginnen te leren lopen, doet hij zijn uiterste best.
Wanneer hij eindelijk naar huis mag, kan hij nog niet veel zelf. Gelukkig krijgt hij veel hulp en kan hij thuis rustig herstellen.

In het gips heeft een witte achtergrond, korte zinnen van maximaal zes woorden en is gedrukt in grote letters met een makkelijk leesbaar lettertype dat aansluit op school. Het verhaal is vergezeld van vrolijke prentjes met soms wat spannende, maar vooral blije personages. De dialogen zijn in simpele taal en makkelijk leesbaar, en je kan ervoor kiezen om elk een ander personage te lezen, wat het lezen weer leuker maakt.
Dit keer geen mysterie om op te lossen of spannend avontuur; In het gips gaat letterlijk over de weg die Geronimo aflegt van zwaargewonde tot herstelde patiënt. Kinderen leren dat het ziekenhuis helemaal niet zo eng is als dat het lijkt en dat er verschillende manieren zijn om de tijd door te komen, maar dat je wel mensen om je heen nodig hebt. De spanning zit hem juist in het feit dat het realistisch is en dat kinderen (vooral kinderen die iemand in het ziekenhuis hebben bezocht of opgenomen zijn geweest) het herkennen. Tevens is het ook een boek om samen te lezen of voor te lezen wanneer je kind of een familielid zelf geopereerd moet worden, om de druk er wat af te halen.
Er staan tips in voor kinderen die naar het ziekenhuis moeten of moeten worden opgenomen.
In het gips heeft als extra boodschap de kracht van het vergeven en geven.

Het is mooi om te zien hoe Geronimo en zijn familie het ziekenhuispersoneel en de patiënten opvrolijken met een kerstboom en leuke muziek.
Geronimo spoort de lezer ook aan om mensen die je kent die ziek zijn bij te staan door middel van een kaartje te sturen of op visite te gaan.
Als je het verhaal hebt uitgelezen is er een quiz die test of je kind begrepen heeft wat hij zojuist heeft gelezen.
In het gips sluit af met een reeks tips voor spelletjes om met een ziek iemand te doen; zoals een rijmspel, een geheugenspel of ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’. Dit is een leuk idee voor wanneer een opa of oma in het ziekenhuis ligt.
Maak zelf een bloem van papier of een mooie kaart of ga nog een stapje verder en maak een superleuk boek. Je kan iemand altijd opvrolijken met een zelfgemaakt presentje!

In het gips is een makkelijk lezen boek op leesniveau AVI M3 en geschikt voor kinderen van 5 – 7 jaar.

Uitgeverij: De Wakkere Muis
ISBN: 9789085923923
Pagina’s: 128
Prijs: €10,95

[bol_product_links block_id=”bol_5dbf3a3a2d84c_selected-products” products=”9200000114277604″ name=”In het gips – Geronimo Stilton” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.