De denkbeeldige vriend – Stephen Chbowski

Gepubliceerd op

Alleenstaande moeder Kate Reese is op de vlucht. Vastbesloten om het leven voor haar en haar zoon te verbeteren, ontsnapt ze midden in de nacht samen met Christopher aan een gewelddadige relatie. Samen belanden ze in de hechte gemeenschap van Mill Grove, Pennsylvania, ver van de bewoonde wereld. Slechts één snelweg leidt erheen en één snelweg eruit. Eerst lijkt het de ideale plek om eindelijk tot rust te komen. Maar dan verdwijnt Christopher. Zes afschuwelijke dagen lang kan niemand hem vinden. Totdat Christopher tevoorschijn komt uit het bos aan de rand van het dorp, ongedeerd maar niet onveranderd. Hij keert terug met een stem in zijn hoofd die alleen hij kan horen, met een missie die alleen hij kan volbrengen: hij moet voor kerst een boomhut in het bos bouwen, anders zullen zijn moeder en alle anderen in het dorp nooit meer hetzelfde zijn. Algauw raken Kate en Christopher verzeild in het gevecht van hun leven — een strijd tussen goed en kwaad, met hun dorp als het strijdtoneel.

Christopher is zeven wanneer hij een zijn moeder het huis ontvluchten en richting Pennsylvania gaan, naar Mill Grove om precies te zijn. Een klein stadje met niet veel in of uitgangen en waar niemand ze kent.  Na hun eerste week in Mill Grove ziet Christopher voor het eerst het wolken gezicht, wolken geven hem rust en een vertrouwd gevoel. Maar wanneer hij op een dag na school op zijn moeder zit te wachten en een soort interactie heeft met het wolken gezicht, dat vervolgens afdrijft, gaat hij erachter aan een verdwijnt in het bos van Mission Street. Zes dagen lang ziet niemand een spoor van Christopher. Wanneer Mary Katherine ’s avonds naar huis rijdt treft ze een uitgehongerde en vermagerde Christopher aan de rand van de weg aan. Onderzoek van de politie wijst nergens op een misdrijf en Christophers geheugen heeft ook de nodige gaten over wat er gebeurd is. Sinds zijn verdwijnen is Christopher verandert, dingen lukken beter en gaan makkelijker, hij lijkt wel een genie, maar de keerzijde daarvan is de stem die alleen hij kan horen. Wanneer hij ’s nachts wakker is voelt hij het bos ‘aan hem trekken’ en wanneer hij daar aankomt is er een stem, niet echt een stem maar eerder een sensatie een gevoel dat de stem is, en de stem geeft hem z’n opdracht, bouw een boomhut in het Mission Street bos en het moet vóór kerst af zijn. Christopher noemt de stem ‘de aardige man’ en begint te bouwen met zijn vrienden, wanneer de boomhut af is komt hij erachter waarom het zo belangrijk is. Christopher komt terecht op een plek die zo eng is dat je je nachtmerries vergeet, een plek waar hij niet zomaar uitkomt en zijn grootste angsten zal moeten overwinnen om ooit nog thuis te komen. De sissende dame is altijd aanwezig wanneer Christopher de deur van de boomhut doorgaat en hij is doodsbang voor haar.  De echte wereld staat op het spel en Christopher is zijn leven niet meer zeker, hij zal alles op alles moeten zetten om te overwinnen of in het ergste geval te verliezen.

De intimiteit en liefde tussen moeder en zoon is meer dan vertederend, het is ontzettend mooi geschreven en geeft het verhaal echt een stukje licht mee in alle spannende en gestoorde stukken van dit verhaal. Het verhaal kruipt onder je huid omdat je vanaf bladzijde één zo intens meeleeft en voelt met Christopher en zijn moeder. Dit boek is niet eens fantasie genre maar wel magisch, want vanaf de eerste bladzijde trekt het je naar binnen en het laat je niet meer los. Alles in dit verhaal loopt met de verschillende lijnen in elkaar over, sommige dingen of woorden komen overal terug waardoor je niet in de war maar wel verbaasd bent dat je het keer op keer overal tegen komt. Dat zorgt ervoor dat je blijft lezen en dat de spanning zich opbouwt omdat je hierdoor wéét dat alles met elkaar verbonden is, de vraag is alleen nog hoe is het met elkaar verbonden en waarom? En daar kom je pas achter als je doorleest. De slaap maakt iedereen in het verhaal gek, en mij als lezer ook, wat een geweldig spannend en verwarrend verhaal is dit. Zelden zo’n mindbreaker als dit in handen gehad. Dit verhaal is zo uitzonderlijk goed geschreven dat je wéét dat er een echte en een denkbeeldige wereld is maar je raakt op een gegeven moment in het ‘denkbeeldige spiraal’ waar je in blijft zitten wat het verhaal nóg spannender maakt dan het al is. Alles voelt zo echt door de manier van schrijven, heel simpel en tegelijkertijd ontzettend bizar en ingewikkeld. Hetgeen dat deze thriller zo eng maakt denk ik, is dat het je ergste nachtmerries pakt en je vasthoudt, iedereen kent het fenomeen ‘nachtmerrie’ en iedereen heeft er ooit wel eens één gehad (en sommige nog steeds dagelijks) en iedereen heeft wel eens dat stemmetje in z’n hoofd dat zegt ‘doe dat niet’ of ‘doe dat wel’ en dát zorgt ervoor dat dit boek zo’n impact heeft, het is echt. Ik heb zelden een thriller gelezen van dit kaliber, dit is gewoon een masterpiece van de bovenste plank. Op een gegeven moment weet je als lezer niet eens meer ‘waar’ je leest, in het echte of het denkbeeldige, en dat is zo geweldig gaaf gedaan. Het is tot aan het einde een verrassing wat er nu écht gaande is, wie er overleeft of niet, en hoe het nu verder gaat, echt geweldig. Ik moet wel heel eerlijk zeggen dat het einde mij een klein beetje tegen viel omdat ik een heel ander einde had verwacht, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk en doet niks af aan dit geweldige verhaal dat mij nog dagen heeft beziggehouden.

Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 9789400510319
Pagina’s: 779
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_5dc2bb4519440_selected-products” products=”9200000114633952,9200000115129967″ name=”De denkbeeldige vriend” sub_id=”Stephen Chbowski” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.