Kleur – Marieke ten Berge

Gepubliceerd op


Een jongen doet niets liever dan tekenen – zijn grauwe leven vult zich met kleur door de tekeningen die hij maakt. Zelfs op school veranderen de cijfers van zijn rekenwerk in de vrolijkste figuurtjes. Als hij van een vriend een grote doos met kleurpotloden krijgt, wordt zijn fantasie helemaal ontketend: waar hij ook komt, op de fiets, op het strand, in het donkere bos, vult hij zijn hoofd en de wereld met kleur. Wie kan fantaseren leeft in de mooiste wereld.


Dit prachtige boek verteld het verhaal over een jongen die niets liever doet dan tekenen. Zijn grauwe grijze leven vult zich door tekeningen, zelfsaaie cijfers op school. Wanneer hij een doos kleurpotloden krijgt wist álles met kleur vervuld.

Wat ik ontzettend mooi vind aan een prentenboek als dit, is dat de volwassene weer even kind mag zijn,…. Nee móét zijn om dit boek te kunnen vertellen. Er zit namelijk geen tekst bij, behalve de achterflap tekst, en daar zul jij als papa of mama een verhaal op moeten gaan borduren. En het mooiste daaraan is, dat elke keer dat je dit boek pakt, je een nieuw verhaal kunt vertellen. De simpele titel van het boek zegt alles en meer over wat je van dit boek niet weten. Voor wie er écht kijkt, en ook daadwerkelijk ziet, is er veel meer in het verhaal te vinden dan verteld op de achterkant van het boek. De papegaaiduiker vind je door het hele verhaal terug, en wanneer je in Marieke haar portfolio rond kijkt zie je dat ze vrij vaak vogels tekent op vele verschillende manieren. Zelf zegt Marieke ‘Beelden kleuren een tekst, en geven ze een lading. Ik vind het mooi om met beelden een gevoel of tekst te ‘vangen’ en dat op papier weer te geven’ en dat doet ze ontzettend mooi, want in ‘kleur’ blijf je kijken. Het woordje voor in het boek is oor Matt en een heel klein stukje persoonlijke Marieke wat het verhaal ook weer een klein stukje lading meegeeft (op een goede manier).
In het verhaal ‘leer’ je ook dat kleur alles mooier maakt, als je bang bent kleur dan de wereld in, dan ben je misschien nog steeds bang maar het ziet er allemaal wel een stuk vriendelijker uit. De illustraties zien er in mijn ogen uit als van alles wat (waar ik van hou, zeker bij illustraties), het lijkt op waterverf, potlood, krijt, het ene is zachter gemaakt dan het andere en ik vind dat in dit verhaal heel fijn overkomen. Het boek is iets groter dan een normaal ‘leesboek’ en ook dat vind ik voor een prentenboek heel fijn.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047713807
Pagina’s: 32
Prijs: € 14,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.