Zo trots als een pauw – Joke Eikenaar

Gepubliceerd op


Pauw Pol heeft niet in de gaten dat hij een prachtige staart heeft. Zijn vrienden zien dat wél. ‘Als ik ook maar één zo’n veer zou hebben, zou ik de gelukkigste haas zijn die er bestaat,’ zucht Hop de haas. Als de bescheiden Pol eenmaal doorheeft hoe blij hij anderen kan maken met een veer uit zijn pauwenstaart, deelt hij ze uit aan wie ze maar wil hebben. Tot alleen nog de allerlaatste veer uit zijn kale achterwerk steekt…

Pauw Pol heeft niet in de gaten dat hij een prachtige verenstaart heeft. Iedereen om hem heen ziet dat wel. En het moment dat Pol er zelf ook achter komt doet hij iets dat misschien niet zo heel slim is, maar wel lief. En daarmee wordt hij gepest door pauw Pip, die helaas wél weet dat hij mooi is, maar of dát nou zo’n geweldige eigenschap is?

Ook dit prentenboek is weer iets groter dan een normaal ‘leesboek’, wat voor een prentenboek heel fijn is. Maar het is niet zomaar een prentenboek, er ligt een hele belangrijke boodschap in. Schoonheid of jezelf op waarde schatten is soms moeilijk, maar iedereen heeft iets moois en mooi zijn aan de buitenkant alleen, daar heb je niks aan als je van binnen niet mooi bent. De schrijfster, Joke  Eikenaar, heeft daar een heel mooi en betekenisvol verhaal van gemaakt, met pauw Pol en pauw Pip als voorbeeld. De titel is er één met een dubbele betekenis, en in het zilver glansfolie gedrukt wat het er extra uit laat springen. Joke heeft niet alleen het verhaal geschreven, ze heeft zelf ook de illustraties gemaakt, en ze kan niet kiezen wat ze nu het leukste vind om te schrijven en te illustreren, wat haar werk extra speels en leuk maakt omdat ze in elk onderwerp iets moois ziet. Ik kan geen keuze maken met welke techniek Joke de illustraties heeft gemaakt, maar dat ze heel mooi zijn is een feit. Dat samen met het geheimpje (nou ja, nu dus geen geheimpje meer) dat Joke het verdere verloop van het verhaal in de illustraties verstopt (als je goed oplet kun je sommige dingen al zien gebeuren) maakt de illustraties helemaal geweldig leuk om naar te kijken. Echt een heel mooi boek om je kindje voor te lezen én iets te leren op een mooie en ook wel grappige manier, want pauw Pol is wel heel erg leuk.

Uitgeverij: De vier windstreken
ISBN: 9789051167535
Pagina’s: 32
Prijs: € 14,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.