Kunstbende 1 – Het Van Gogh-mysterie – Deron Hicks

Gepubliceerd op

Een jongen zit in zijn eentje in een museum. Hij kan zich niets herinneren – niet wie hij is, waar hij vandaan komt, of waarom hij uitzonderlijk veel van kunst weet. Dan blijkt dat er mensen achter hem aanzitten. Heel gevaarlijke mensen. En dus moet de jongen op zoek naar zijn verleden, terwijl hij een stokje probeert te steken voor een van de grootste kunstfraudes ooit.

Een paar jaar geleden in Frankrijk in het dorpje Locronan had een zekere Baudin drie jaar over een project gedaan, voor iemand die hij nog nooit had gezien en waarvan hij zelfs zijn naam niet wist. De grote stal waarin hij werkte zag er aan de buitenkant oud uit, maar vanbinnen was alles super modern. Er stonden blikken met kwiksulfide; robijnzwavel; drakenbloed en blauwsteen. Houten kisten waarin stokvis; slangenhuid en een kattentong zat. In zijn werk zat eigenlijk meer wetenschap dan hekserij, maar ergens had het wel iets weg van tovenarij. Met de andere lopende projecten lag hij op schema…

Veertien december: In een parkeergarage in Washington D.C. stonden alleen een huurauto en een zwarte SUV. Hij had zijn mobiel al met al zijn gegevens gewist. Ze zouden hem laten gaan, als hij het gewoon aan hen gaf, maar dat ging hij echt niet doen. Hij klopte zacht op de huurauto en zette het op lopen naar de personeelsgang. Hij hoorde voetstappen dichterbij komen. Ineens was er een pistoolschot. Het scheelde maar een paar centimeter. Hij kon nu niet meer vluchten…

Vijftien december: In het National Gallery of Art Westgebouw in Washington D.C. wordt een jongen, die al een tijd in het museum zat, aangetikt door een gids. Het was sluitingstijd. Bij de vragen hoe hij heet en waar hij vandaan komt, kan hij geen antwoord geven. In het ziekenhuis zeggen ze dat hij waarschijnlijk door trauma, aan geheugenverlies lijdt. Rechercheur Evans wist niet of hij haar de waarheid vertelde. Het enige wat ze wisten, was dat hij uit het niets was verschenen in de National Gallery of Art. Ze zou hem graag tijdelijk bij gastouder Mary Sullivan willen onderplaatsen. Mary moest nog wel onderweg naar huis haar dochter Camille bij haar zus ophalen. Camille vond de jongen erg fascinerend in verband met zijn geheugenverlies. Ze vuurde binnen een paar tellen zoveel vragen naar hem, dat hij nog geen eens tijd had om iets te kunnen antwoorden. Camille verzon zelfs een naam voor hem, maar Marty besloot dat ze hem de naam Art (afkorting van Arthur) gaven, die naam stond immers in zijn jas. Camille beloofde haar moeder voor het slapen gaan, dat ze op Art zou letten. Art droomt die avond en probeert wanhopig iets van de flarden te ontcijferen. Waarom kon hij wel alles van gisteren onthouden en wist hij van daarvoor niets, dat frustreerde hem echt. s’ Ochtends laat Mary hem de krant zien: “Een mysterieuze jongen gevonden in de National Gallery of Art”. Camille komt er ook bijzitten en krijgt van haar moeder in een mok chocomelk. Op de mok stond een schilderij en zonder blikken of blozen, zegt Art dat het een Monet is, tot welke stroming hij behoort en zelfs waar hij het schilderij in het echt heeft gezien. In Parijs! Mary en Camille kijken hem vol verbazing aan…

“Het Van Gogh-mysterie” is het eerste deel uit de superspannende serie Kunstbende van Deron Hicks. Het is een soort van mix van Jason Bourne en de Da Vinci Code ineen, alleen dan wel in een jeugdversie verpakt. Het begint bij een jongen die geheugenverlies heeft en wordt gevonden op een bankje in het museum National Gallery of Art Westgebouw in Washington D.C. Doordat het verhaal in delen is opgebouwd, zijn er dus twee zoektocht. Een zoektocht door de politie naar wie de jongen is en een zoektocht door andere die de jongen en een “spin” graag in handen willen hebben. Fascinerend is het hoe Deron de gedachtegang van de jongen, die aan geheugenverlies lijdt beschrijft. Daarin is duidelijk angst voelbaar, maar die weet hij perfect te verbergen in zijn emoties. Ook de stuiterende tiener Camille is een super leuke personage, haar nieuwsgierigheid en oprechtheid zijn echt aandoenlijk. Naast de vele informatie over schilderijen en de schilders zelf, die echt super interessant zijn om te lezen, zijn er ook de QR codes. Hiermee kan je het desbetreffende schilderij in je smartfoon bekijken (heb je geen smartfoon, geen probleem, er is ook een site, waar je alles online kan bekijken). Tevens staat er in dit boek ook vermeld hoe je eventueel een spreekbeurtpakket kan aanvragen. Dit echt zeer spannende en avontuurlijk verhaal is geschikt voor de leeftijd van 13-15 jaar, maar ik ben van mening dat zowel jong als oud dit verhaal echt geweldig zullen vinden. Helemaal als je van de combi kunst, avontuur en spanning houdt, dan is dit boek zeker een aanrader.

Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026159183
Aantal pagina’s: 320
Prijs: € 16,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.