Lynn 3.0 – Anke Kranendonk

Gepubliceerd op

Lynn 3.0

Lynn heeft vakantie – maar het is allesbehalve de zomervakantie waar ze op had gehoopt. Hun huis wordt verbouwd, dus de familie blijft thuis. En haar Grote Liefde, Joeri, is mijlenver weg, ergens waar hij geen bereik heeft met zijn mobiele telefoon.
Wanneer de grote schuifpui die in het huis geplaatst moet worden uit de kraan valt, vluchten Lynn en haar moeder naar een bejaardencamping. Lynn verveelt zich dood. Daar komt verandering in als ze Fenna op straat ziet lopen. Wat doet zij buiten hun dorp? Waarom mag Lynn van haar moeder niet meer met Fenna omgaan? En waarom blijft het zo van Joeri’s kant?

Het zal je maar gebeuren. Ben je net hevig verliefd op Joeri, heb je net je eerste kus uitgewisseld, gaat hij op vakantie en zit jij in een halfafgebroken huis!
Een eerste verliefdheid met alle onzekerheden en hoogtepunten, vriendschappen, puberteitsconflicten met ouders en tussen neus en lippen door krijgen we ook nog een staartje mee van een ongeplande zoektocht naar je seksuele voorkeur.
Het lijkt heel veel, maar Anke Kranendonk schrijft luchtig over onderwerpen die veel jonge meiden zullen aanspreken en ze doet dat vooral met heel veel humor. Wat te denken van een bejaardencamping die failliet is? Of de smoes die Lynn bedenkt wanneer haar moeder een bon dreigt te krijgen voor wildplassen?
Daarnaast gebruikt Anke Kranendonk prachtige, haast terloopse pareltjes van zinnen. Zoals het achteloze zinnetje wanneer Lynn naar de golven staart. “Die rolden nietsvermoedend het strand op”.
Ook haar beeldspraak is vaak puur en van een grote schoonheid. “Als een kikker sprong mijn hart van zijn plek”. Vooruit, nog een mooie: “Daarna was het stil, als op een begraafplaats waar zelfs de vogels dood onder de boompjes liggen”.
De dialogen tussen Lynn en Fenna (de vriendin die uit een achterbuurt komt en van zichzelf denkt niet de slimste te zijn) zijn scherp, herkenbaar en soms hartverscheurend.
‘“Die brief,’ zei Fenna. ‘Daar moet in staan dat Lennart niet voor zijn lol anderen gaat beuken, maar dat ze eens een keer moeten ophouden met Evert voor mongool uit te maken en dat ze altijd hem moeten hebben en dat hij niet begonnen is, dat heeft Patrick zelf gezien.’
‘Noodweer,’ zei ik.
‘Nee, het was prachtig weer.’

De twijfel, het verdriet, de vreugde, de hormonen die door het lijf razen, kortom, alle puberteitsgevoelens, Anke Kranendonk weet ze op een geweldige manier neer te zetten. Ze weet waar ze over praat, dat is duidelijk. Kopen dat boek!

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047707820
Pagina’s: 192
Prijs: € 14,95

[bol_product_links block_id=”bol_575186b0d2ed4_selected-products” products=”9200000056953580″ name=”Lynn 3.0 Anke Kranendonk” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.