Sipke op het kaatsveld (Sipke op it keatsfjild) – Lida Dijkstra

Gepubliceerd op

Het jaarlijkse familiekaatstoernooi is in volle gang. Sipke kijkt ademloos toe hoe het team van zijn Opa Spitsmuis het opneemt tegen de eekhoorns. Tot plotseling tante Aaf haar enkel verzwikt en niet verder kan spelen! Dan roept Opa Sipke op het veld. Maar de kleine spitsmuis heeft nog nooit gekaatst! Kan hij de wedstrijd redden…?

It jierlikse famyljekeatsen is yn folle gong. Sipke sjocht fol spanning ta hoe’t it partoer fan pake Pipermûs it opnimt tsjin de iikhoarns. Oant ynienen muoike Aaf it ankel ferkloft, en net fierder spylje kin. Pake ropt Sipke it fjild yn. Mar ús lyts pipermûs hat noch noait keatst! Kin er de wedstriid rêde?

Dit boek je is klein maar fijn zeggen we dan. Het hele verhaal staat in het Fries (in het groen) en in het Nederlands (in het rood) geschreven, zo kun je ook nog een beetje Fries leren als je dat leuk vind. De illustraties van Harmen van Straaten zijn simpel en ‘rommelig’ maar daarom juist ook zo leuk. Het is een mix tussen aquarel en strakke lijnen, een waar contrast dus, dat de illustraties heel leuk en speels maakt. Achterin het boekje leer je nog wat meer over de woorden die bij kaatsen gebruikt worden. Het verhaaltje zelf is een hele belevenis want van toeschouwer wordt Sipke ineens een belangrijke speler, en voor de +3 lezertjes(of luisteraars eigenlijk) is dat best een spannend iets. Wat ook erg leuk is, en niet alleen leuk maar ook leerzaam voor de +3 lezertjes, is dat het verhaaltje op rijm is geschreven. Het is ook een heel positief verhaaltje, één van niet zomaar opgeven en dromen hebben. Ontzettend leuk om te lezen en ook erg leuk als je probeert om eerst de Friesche tekst te lezen zonder dat je afkijkt bij het Nederlands. Met recht een boekje met een gouden rand want het is leuk, grappig, uitdagend én leerzaam, alles in één dus.

Lida Dijkstra begon in 1992 verhalen te schrijven in het Nederlands en Fries. Naast prentenboeken en boeken voor beginnende lezers schrijft ze ook voor oudere jeugd. Bij die boeken laat ze zich graag inspireren door (kunst)geschiedenis, haar vroegere
vakgebied. Haar veelvuldig bekroonde werk wordt gekenmerkt door veel fantasie en humor.

Sipke op het kaatsveld is het vierde Fries-Nederlandse Gouden Boekje in samenwerking met Afûk. Afûk is de Algemiene Fryske Ûnderrjocht Kommisje (Afûk) (Nederlands: algemene Friese onderwijscommissie) instelling op het gebied van de Friese taal en cultuur. De instelling die gevestigd is in Leeuwarden bestaat sinds 1924. De meest in het oog springende functie van de Afûk is die van boekhandel en cursusinstituut.

Uitgeverij: Rubenstein
ISBN: 9789047628583
Pagina’s: 32
Prijs: € 8,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.