Paloma – Cees van den Berg

Gepubliceerd op

Paloma is superslim. Ze is 11 jaar en zit al in 4 vwo. Die hersens heeft ze van haar moeder, een beroemde wiskundige. Maar diezelfde moeder is een jaar geleden overleden. En haar vader weet niet hoe hij daarmee om moet gaan, met alle gevolgen van dien…
Daar heeft Paloma nu iets op verzonnen. Ze gaat geld verdienen door een idee van haar moeder te verkopen. Heel veel geld. Maar daarvoor moet ze wel eerst naar Amsterdam zien te komen. Mét haar behoorlijk koppige geit Napoleon. Dat is het begin van een vrolijk en ook ontroerend avontuur, waarbij Paloma geweldige nieuwe vrienden én zichzelf leert kennen.
Maar zal ze ook al dat geld verdienen en haar vader kunnen redden?

Paloma woont met haar vader, maar ook weer niet, want sinds de dood van haar moeder een jaar geleden wijdt hij zich vooral aan het zo dronken mogelijk worden om dat te vergeten. Paloma is elf en zit in VWO4, dat zegt genoeg over wat voor meisje ze is. Paloma heeft nog genoeg dromen, en wanneer er één van die dromen op de deurmat valt is Air van Bach het enige nummer dat ze wil luisteren, want daar wordt ze blij van. De brief die ze heeft binnengekregen is een weg naar haar grote plan om rijk te worden, het enige lastige zal zijn dat ze naar Amsterdam moet met haar koppige geit Napoleon…. dacht ze. Maar in Amsterdam aangekomen lijken de moeilijkheden pas begonnen. Wanneer ze Nelson ontmoet wordt het allemaal nóg gekker dan het al was want Nelson heeft weinig tot niks te verkiezen en Paloma (voor haar gevoel) alles.

Paloma is een heel lief verhaal, meteen aan het begin van het verhaal dacht ik al ‘achoss, meissie toch‘. Maar vergis je niet, de interactie tussen Paloma en Napoleon is echt priceless, ik lach me gek. Paloma is niet alleen een slimmerik, ze is ook veel te wijs voor haar leeftijd, en dat geeft het verhaal wel een hele dubbele lading. Aan de ene kant is het soms heel grappig om zo’n jong meissie bepaalde dingen te horen zeggen, maar aan de andere kant ook heel verdrietig tegelijk, wan teen jong kind hoort niet zo volwassen te zijn. Maar Paloma gebruikt haar wijsheid niet egoïstisch, ze gebruikt het voor meer dan alleen zichzelf. De cover is echt een schot in de roos, deze wordt gesierd door een wijze Paloma en haar Napoleon, Paloma is afgebeeld zoals je haar ook zelf voor je zou zien, en de kleuren kloppen ook perfect. Paloma en Napoleon zijn in glanzend zwart neergezet, en de naam Paloma in het glanzend goud, erg mooi gedaan. Ik hoop dat Cees ooit nóg een tweede Paloma verhaal creëert, want wat is het een prachtig verhaal, waar ik zoveel meer van zou willen lezen. Veel levenslessen zijn er te leren in dit verhaal waaronder ‘altijd trouw blijven aan je zelf’ en ‘volg je gevoel‘.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047713531
Pagina’s: 150
Prijs: € 14,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.