Van Stormgod tot Dondervogel van Claire Cock-Starkey & Aitch

Gepubliceerd op

Weet je dat een konijn onweer kan voorspellen door zijn oren in de richting van de bui te draaien? Dat lelies eigenlijk elfenlampjes zijn? En dat je van paardenbloemen in je bed gaat plassenals je ze mee naar binnen neemt? Ontraadsel vreemde voortekenen en boodschappen van en boodschappen van buiten met deze volksverhalen en fabels uit de hele wereld.

De verhalen en natuurgeheimen, die echt met de meest unieke en schilderachtige illustraties verrijkt zijn, zijn onderverdeeld in:

Dieren: De dappere jachthond / Honden en Katten / Boerderijdieren / Paarden en Ezels / De dieren van het veld / Reptielen en Amfibieën.

Bij de Dieren begint het met een Welshe legende, gevolgd door kleine verhalen, mythen of fabels, waarbij echt geweldige getekende/geschilderde kunstwerken staan, zodat je een nog beter en bijzonder beeld erbij krijgt. Zo is er een mythe over katten, dat als je diep genoeg in een paar kattenogen zou kijken, je de Elfenwereld zomaar zou kunnen zien. Of een verhaal wat van ouder op ouder in Taiwan wordt verteld bij een aardbeving: dat dat de grote buffels zijn, die onder de grond een dutje doen en zich in hun slaap hebben omgedraaid. Maar de Aboriginals hebben toch wel de mooiste fabel van een kikker genaamd Tiddalik, daarbij had een aal een hele mooie en slimme list verzonnen om zo een vreselijke natuurramp te voorkomen.

Vogels: De Vogelkoning / Eksters, Raven en Roeken / Zeevogels / Roofvogels / Zangvogels / Boerderijvogels.

De Vogels begint met een Keltisch sprookje over de Vogelkoning, maar er is ook een rijmpje over de Eksters. Eén geeft je tranen, twee geeft plezier… Dat de Papegaaiduikers echte weerprofeten zijn en als je een uil overdag in Schotland ziet, brengt dat ongeluk. Maar in China en Japan staan eenden weer symbool voor geluk.

Insecten:De mier en de beer / Bijen, wespen en Hoornaars / Vlinders, Motten en Libellen / Spinnen / Mieren, Lieveheersbeestjes en Kevers.

Met een Twana fabel wordt een bijzonder verhaal verteld over de mier en de beer. Wij hebben bijen in de natuur nodig, maar wist je dat ze snel gestrest zijn en dat je daarom niet moet gaan schreeuwen als ze in de buurt zijn. Dat een vlinder een bevrijde ziel zou zijn, die op weg is naar het hiernamaals. En spinnen, wie is er niet bang voor, in Japan denken ze zelfs dat het demonen zijn. Er is zelfs een oud rijmpje dat je toch beter spinnen ongemoeid kan laten. Maar wist je als er een lieveheersbeestje op je hand land, dat de richting die het lieveheersbeestje opvliegt, dat je die richting op ook geliefde zult vinden.

Bloemen, Planten en Bomen:Waarom de bomen fluisteren / Allerlei onkruid / Bloemen / Groenten, kruiden en eetbare planten / Bladverliezende bomen / Wintergroene bomen en struiken / Fruitbomen.

Weetjes over het weer: Wie de wolken heeft verzonnen / Zonneschijn en Zomerdagen / Regen, Wind en Onweersbuien / Sneeuw, Vorst en IJs / De Zon, de Maan en de Sterren / Wolken.

Voortekenen:   Pech of geluk / Geluk / Ongeluk / Amuletten.

Met het volksverhaal uit Estland: “Waarom de bomen fluisteren” en met de Griekse mythe over wie de wolken verzonnen heeft, volgt er nog een Chinees volksverhaal over pech en geluk.

Maar wat een geweldig en bijzonder boek is dit. Met een echt schitterende cover is dit een boek, waarbij je bij de tekeningen verdwaalt, hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer kleinere details je opvallen. Deze schitterende illustraties zijn van Aitch, een beeldende kunstenaar. De verhalen, sprookjes, fabels, mythes, alle betoverende teksten zijn geschreven door Claire Cock-Starkey. Daarvan proef je niet alleen de oude folklore van de verschillende culturen, maar Claire laat je ook de dieren (zowel groot als klein) zien en vertelt er in haar aparte manier de meest unieke verhalen over. In “Allemaal verhalen” geeft ze uitleg wat een fabel of sprookje e.d. is en heb je een verhaal wat je heel graag nog een keer zou willen lezen maar niet meer weet waar het staat, dan helpt de zeer uitgebreide “Index” je verder. Dit bijzondere unieke boek is gewoon echt magisch om in te lezen, maar het is ook een geweldig boek om uit voor te lezen, bijvoorbeeld door je juf of meester in de klas. En dan samen de geweldige tekeningen die erin staan te bewonderen.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047713906
Aantal pagina’s: 78
Prijs: € 15,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.