Jacob Vis verweeft bloedstollende gebeurtenissen uit 1913 en 2013 met elkaar in De Zwarte Duivel

Gepubliceerd op

De_Zwarte_Duivel

De nieuwe thriller van Jacob Vis speelt zich af in twee eeuwen, bij dezelfde plek: het Ronde Huis in Nunspeet, waar zich een eeuw geleden duistere praktijken hebben afgespeeld die honderd jaar later nog hun uitwerking blijken te hebben. Bekende personages van Vis, Ben Van Arkel en Jan Huisman, brengen uiteindelijk de gruwelijke waarheid aan het licht.

Door een bizar toeval komt de thriller De Zwarte Duivel van Jacob Vis tegelijkertijd uit met Almar Ottens boek met hetzelfde thema, dat bij Luitingh-Sijthoff wordt uitgegeven. Het moge duidelijk zijn dat het Ronde Huis een zeer interessant onderwerp is. ‘Dat huis is zo omgeven door allerlei geheimzinnigheden waarvan niemand het fijne weet, dat je als schrijver veel vrijheid hebt om er iets van te maken’, vertelt Jacob Vis. Hij koos voor twee verhaallijnen met honderd jaar tussenruimte, die het hele boek vrij naast elkaar bestaan en aan het eind bij elkaar komen.

Het boek begint in 1913, waarin de houtskoolbranders Gerrit en Benjamin Jonker en hun jongste zusje Geertje ongewild betrokken raken bij de bizarre gebeurtenissen in het Ronde Huis in Nunspeet: waar landheer van Frank van Vliet, alias de Zwarte Duivel, even fantasierijke als gruwelijke orgieën organiseert voor hoge gasten. Honderd jaar later vinden wandelaars bij de resten van het Ronde Huis het onthoofde lijk van een jonge vrouw. Het moordonderzoek brengt commissaris Ben van Arkel en zijn rechterhand Jan Huisman bij de Oekraïense maffia, waar de geschiedenis van het Ronde Huis een even onverwacht als verschrikkelijk vervolg krijgt.

Hoewel de schrijver al vijf keer is genomineerd voor de Gouden Strop, denkt hij tijdens het schrijven geen moment aan die prijs. ‘Ik denk alleen aan het verhaal en dat wil ik zo schrijven dat ik er na afloop dik tevreden over ben.’ En voordat Vis tevreden kan zijn, gaan er heel wat uren voorbij. Hij vertelt: ‘Ik heb ongeveer 300 uur besteed aan het schrijven, 40 uur aan research ter plaatse en nog eens 40 uur aan voorwerk op internet, bibliotheek et cetera en ten slotte weer 30 uur aan redactie van het manuscript vóór het naar de redactie ging. Totaal ruim 400 uur dus. Dan reken ik niet het proces dat in mijn hoofd zit tijdens wandelingen, of op andere momenten waarop ik niet achter de pc zit. Een schrijver is altijd bezig, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar.’

De auteur is gehecht geraakt aan zijn personages uit het verleden. Misschien kan hij ze nog eens gebruiken. Maar eerst is hij bezig met een nieuw hedendaags misdaadverhaal. Dus, zo besluit hij: ‘We zien het wel.’

De Zwarte Duivel, thriller
Auteur: Jacob Vis
Uitgave: Uitgeverij Ellessy
ISBN: 978 90 8660 246 9
Omvang: 425 pag.
Prijs: € 21,95

Het boek is verkrijgbaar in elke reguliere boekhandel en via internet.

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.