Bang van Lisa Loeb

Gepubliceerd op

Tijdens de finale van De Slimste Mens lijkt Lisa Loeb kalm en ontspannen. Ze wint. Maar in haar hoofd is er iets heel anders aan de hand: ze heeft een paniekaanval. Niet omdat ze in de finale van een van de best bekeken programma’s van Nederland zit, maar omdat ze die nu eenmaal regelmatig heeft. En nu dus ook.

In BANG laat Lisa zien hoe het is om met een angststoornis te leven: de hilariteit en de ellende ervan. Dit is geen zelfhulpboek of hallelujaverhaal, dit is de rauwe werkelijkheid. Er zijn nu eenmaal stofjes verkeerd afgesteld in haar hoofd, dat had ze zelf liever ook allemaal niet gehad. Maar zelfs als je bang bent, valt er nog behoorlijk wat te lachen.

Haar eerste gedachten bij de finale van “de Slimste Mens” is, de stoel zit niet lekker en het zendkastje hangt vervelend aan mijn bh, maar het gebrek aan comfort houdt haar scherp. Philip Freriks neemt nog een keer zijn teksten door. Na zeven afleveringen staat Lisa op de eerste plek. De strijd gaat nu tussen Joost, Bram en haar. Haar deelname was een onderdeel van haar masterplan voor haar carrière. De aftelling begint. Ze heeft het ineens warm, hoort Philip niet goed en alles wordt wazig. Het voelt alsof ze gaat flauwvallen. Dit zijn de monstertjes in haar hoofd, ze roept zich tot orde en probeert rustig adem te halen. Weer flitsen er allerlei gedachten door haar hoofd, die variëren van hartstilstand tot hersenbloeding. Ze drukt haar nagels in haar handpalm. Doe normaal! En dan hoort ze de vraag: “Lisa wat weet jij van Evita?”…

Angsten en depressies zitten in haar familie en zoals ze zelf zegt, staat ze 2-0 achter. Er zijn stofjes verkeerd afgesteld in haar hoofd en met een fantasierijke verbeelding, kan alles ineens op hol slaan. Maar ondanks dat, ondanks dat ze angsten heeft, lacht ze.

Ze verteld over haar jeugd, over het ongeluk bij een overval. Over de straffen die ze krijgt bij juf Maxine. Zo ook de keer dat ze alleen de afwas moet doen, terwijl de andere kinderen lekker buiten aan het spelen zijn. Als ze klaar is, krijgt ze de deur niet open. Is ie op slot? Haar angstgevoel slaat op hol…

Lisa is bang om over te geven, bang om te bellen en dan boze mensen aan de lijn te krijgen, bang voor honden, bang om flauw te vallen, bang voor een paniekaanval, bang dat zij de enige is die de ruimte in moet, omdat niemand anders dat wil…

Als er een nieuw meisje in de klas komt, worden ze al snel vrienden, maar het vriendschapsgedrag veranderd als haar ouders haar verbieden om bij haar te spelen. Dan begint het pesten en al snel heeft ze het gevoel dat heel de klas tegen haar is, inclusief juf Maxine. Omdat ze steeds slechter gaat slapen, wordt ze naar psycholoog Anniek gestuurd. Gelijkertijd beslissen haar ouders haar toch naar een andere school te sturen…

Haar bang zijn… gaat naar banger… bang dat het niet meer goed komt…

Lisa Loeb vertelt in “Bang” over haar angsten, haar paniekaanvallen, maar ook gewoon hoe ze is opgroeit. Ze streeft naar perfectie, in alles. Maar door haar eerlijkheid wordt ze gestraft en gepest. Iemand die niet weet wat een paniekaanval is, zegt al snel, stel je niet aan. Inmiddels weet ik dat je bij een paniekaanval in een loep terechtkomt, waar angsten zich opstapelen en waar je niet uitkomt. Lisa beschrijft die angstmomenten zo herkenbaar, dat er soms kippenvel op mijn armen stond. Zo ook bij het pesten, hoe verbaasd Lisa als kind reageert, zich totaal niet bewust wat ze in hun ogen fout heeft gedaan. Veel mensen vergissen zich in pesten, het is niet een momentopname, het is vandaag de dag 24-uurs. De angst neemt bij Lisa (on)bewust in haar werk toe en heeft echt ingrijpende gevolgen. Angsten gaan ook naar mijn mening nooit over, leren te accepteren is al iets van een overwinning. Lisa geeft ook aan dat onzekerheid naast angst ook een grote rol speelt. De combinatie van jouw gedachte en je lichaam is een uniek iets. Lisa laat je daarom ook zeker zien, dat je naar jezelf moet luisteren, niet over grenzen heen moet gaan en moet ingrijpen als het fout gaat. “Bang” is eigenlijk Lisa met humor en emotie, die een perfecte inkijk geeft in paniekaanvallen, vechten tegen depressie en overleven. Iedereen zou dit boek gewoon moeten lezen, niet alleen om het te begrijpen, maar ook om ervan te leren.

Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789048865369
Aantal pagina’s: 272
Prijs: € 22,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.