Collision. De catastrofe – Sarah Morton

Gepubliceerd op

Recensie Collision De catastrofe - Sarah Morton

Sarah Morton kan niet leven met wat een leraar, Gustaaf, heeft gedaan. Vorig schooljaar viel hij haar lastig. Sarah vermoedt dat andere leerlingen ook onder zijn gedrag lijden. Er werkt ook een spelbegeleidster op school, Luka. Sarah vindt haar bijzonder en ze raakt steeds meer op Luka gesteld. Ze ziet in haar een geduchte medestander en is vastbesloten te vertellen over Gustaaf. Maar plotseling verschijnt Luka niet meer… Sarah mist haar zo schrijnend, dat het keer op keer escaleert. Na maanden van kwellende onzekerheid komt ze iets schokkend over Luka te weten. Zal Luka van haar voetstuk vallen?

In Collision de catastrofe neemt schrijfster Sarah je mee in haar jeugd op school en die is alles behalve prettig. Daarnaast is Sarah een schooljaar eerder lastig gevallen door haar leraar Gustaaf, wat het vertrouwen in school en leerkrachten er niet beter op maakt. Luka, die als spelbegeleider ook aan de school verbonden is weet het vertrouwen van Sarah te winnen. Maar dan verdwijnt Luka opeens en is Sarah haar medestander kwijt. Maar was Luka wel haar medestander? Gaandeweg komt Sarah meer over Luka te weten, dingen die ervoor zorgen dat Sarah heel anders naar Luka gaat kijken.

Collision. De catastrofe is een duidelijk een ervaringsverhaal. Juist doordat Sarah weet waarover ze schrijft krijg je een puur verhaal. Hoewel Sarah autistisch is viel op dat ze hierin niet optimaal wordt begeleid tijdens de beschreven periode. Daarnaast krijgt ze nogal wat voor haar kiezen, hetgeen ervoor zorgt dat ze zich zo mogelijk nog onveiliger voelt. Hier en daar is het verhaal wat ingewikkeld en soms moeilijk te volgen door de vele detailvolle beschrijvingen. Aan de andere kant zorgt juist dat ervoor dat je als het ware een kijkje in Sarah’s hoofd krijgt. Het geeft op een natuurlijke manier weer hoe onbegrepen en onveilig ze zich voelde in deze periode op school.

Soms is Collision. De catastrofe een moeilijk boek om te lezen, maar ook een boek dat moeilijk aan de kant te leggen is. Het verhaal is mooi, maar verdrietig en neemt je mee in Sarah haar eigen wereld. Een leerzaam boek voor mensen die naast een betrokken verhaal ook graag meer diepgang lezen. Tussen de regels door weet Sarah veel gevoel in het verhaal te leggen. Ergens kan dit boek ook een handvat zijn voor mensen die in hun dagelijkse leven te maken hebben met autisme. Sarah geeft je tenslotte een kijkje in haar hoofd en haar wereld.

Uitgeverij: Free Musketeers
ISBN: 9789048403882
341 pagina’s
Prijs: € 20,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.