Dansen in het donker – René Appel

Gepubliceerd op

5b2337dd0906b4-97360394

Inge is getrouwd en moeder van twee puberzonen, Finn en Olaf. Op een donderdagnacht staat de politie op de stoep: er is iets verschrikkelijks gebeurd met Inges man. Het gezin belandt hierdoor in een moeilijke periode. Finn slaat een voor zijn moeder onbegrijpelijke religieuze weg in. Olaf zoekt naar het werkelijke verhaal achter het ongeluk van zijn vader. Tot overmaat van ramp wordt Inge ook nog eens lastiggevallen door een man die haar blijft herinneren aan beloftes uit een verleden dat ze juist achter zich wil laten.

Dat Andreas ‘voor een zwart gat zit’, zoals hij het zelf noemde, heeft een alles vernietigende bom onder het huwelijk van Inge en hem gelegd. Nadat Inge en Andreas ‘avonds een heel naar gesprek hebben gevoerd gaat Andreas het huis uit om even ‘lucht te krijgen’ maar zal nooit terug komen, dat beseft Inge wanneer er politie aan de deur komt. Alles staat in één klap op z’n kop. Ze zit met twee puber zoons in huis waarvan de een, Olaf, heel erg in het onderzoek van het ongeluk van z’n vader opgaat en de ander, Finn, een onbegrijpelijke en nooit verwachte religieuze kant op gaat. Inge zelf loopt met de ziel onder haar arm door het schuldgevoel dat Andreas z’n ongeluk met zich meebrengt. Een collega van Andreas blijft Inge lastig vallen, maar Inge moet niets van hem weten wat zijn vasthoudendheid alleen maar lijkt aan te wakkeren. Het gezin kijkt op losse schroeven te staan op het punt dat ze elkaar juist zo hard nodig hebben, want een verlies van een heel gezin in je eentje moeten ondergaan gaat nooit goed.

De titel is heel mooi gekozen en dat snap je pas na het lezen van dit verhaal. Wat mooi leest is dat de hoofdstukken die door de jongens worden verteld, geschreven worden zoals pubers ook echt zouden praten. Sommige hoofdstukken zijn soms even goed opletten wie er nu eigenlijk verteld omdat er dan meerdere personen in het hoofdstuk vertellen en de overstap zonder enige inleiding en erg abrupt naar een ander overgaat, dat leest niet fijn (vind ik) maar dat doet verder gelukkig geen afbreuk aan het verhaal. De ‘struggle’ die Inge met en in zichzelf voert, voel je tijdens het lezen uit de pagina’s druppelen. De verhaallijn van Finn is erg actueel en heftig, hij stuit op onbegrip en is zelf eigenlijk ook nog steeds bezig met het ontdekken wat hij nu echt wil en hoe dat moet, en dat geeft frictie in het gezin. Ook Olaf z’n verhaallijn heeft z’n scherpe kanten, hij laat zijn vader niet zomaar los en blijft zoeken naar wat er daadwerkelijk gebeurd is. Dit is echt een verhaal dat onder je huid kruipt, alle dingen die gebeuren en gezegd of gedaan worden voel je door alle uithoeken van je belevenis gieren, het is zo herkenbaar (misschien niet perse van jezelf als wel dat je het kent van in je omgeving) en dat maakt dat je doorleest. De ene kant van het einde is verrassend, al zou je het heel misschien aan kunnen zien komen. De andere kant is vol liefde en rust en dat geeft dit boek zijn perfecte einde. Het eind heeft voor mij eigenlijk drie gedachten, de eerste is, WAAAAT? Serieus? De tweede is, heftig maar begrijpelijk en de derde is, waarom de één wel en de ander niet. Wat ik daarmee bedoel moet je zélf maar lezen, want dat ga ik natuurlijk niet vertellen.

Uitgeverij: Ambo Anthos
ISBN:  9789026345661
Pagina’s: 282
Prijs: € 20,99

 

[bol_product_links block_id=”bol_5be3fb7725bff_selected-products” products=”9200000095274213,9200000098503218″ name=”Dansen in het donker – René Appel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.